Απολογισμός 2022: Οι δικαστικές υποθέσεις της χρονιάς που δίχασαν την κοινή γνώμη
Οι τρεις από τις μεγαλύτερες δίκες του 2022 που δίχασαν την κοινή γνώμη και απασχόλησαν τα διεθνή, αλλά και εγχώρια ΜΜΕ.

Το 2022 υπήρξε η χρονιά εκδίκασης των περισσοτέρων υποθέσεων του ελληνικού MeToo, το οποίο ξέσπασε το 2021 στην Ελλάδα μετά τη γενναία καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για να ακολουθήσουν υποθέσεις που συγκλόνισαν και συγκλονίζουν μέχρι και σήμερα την κοινή γνώμη.

Οι εξελίξεις για τις συλλήψεις του Δημήτρη Λιγνάδη και του Πέτρου Φιλιππίδη μεταδίδονται από όλα τα ελληνικά μέσα, λεπτό προς λεπτό έως ότου οδηγηθούν στις φυλακές αναμένοντας τις δίκες τους, αλλά και οι εκδικάσεις των υποθέσεων του που πλημμύρισαν τις ιστοσελίδες ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα. Ένας στυγνός εγκληματίας «γοητεύει» τα ΜΜΕ και για σχεδόν ένα μήνα ξεφεύγει από την δικαιοσύνη, πρόκειται για τον συζυγοκτόνο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο γνωστό και ως «πιλότο» που δολοφόνησε την γυναίκα του Καρολάιν Κράουτς στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά και ύστερα έστησε σκηνικό ληστείας για να διαφύγει της σύλληψης. Και τέλος, η στυγνή δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου φθάνει επιτέλους στο ακροατήριο του ΜΟΔ μετά από 4 χρόνια γραφειοκρατίας και αναβολών. Μια δίκη στην οποία ο κρατικός μηχανισμός έδειξε τόσο την αναλγησία του όσο και τη δυνατότητα του να την γλυτώνει από μια σίγουρη καταδίκη.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε τρεις από τις μεγαλύτερες δίκες του 2022 που δίχασαν την κοινή γνώμη και απασχόλησαν τα διεθνή, αλλά και εγχώρια ΜΜΕ.

Δίκη Λιγνάδη: Ο υπεράνω πάσης υποψίας βιαστής του Εθνικού Θεάτρου

Ο Δ. Λιγνάδης συνοδεία μεταγωγών αποχωρεί από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο Αθηνών. Ιάσων Ραΐσης / neolaia.gr

Στις 20 Φεβρουαρίου 2021 ο γνωστός σε όλους σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, συλλαμβάνεται δυνάμει εντάλματος μετά την απολογία του στον ανακριτή, με την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και οδηγείται προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η δίκη του ξεκινά έναν χρόνο αργότερα, στις 11 Φεβρουαρίου 2022 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, με συνήγορο υπεράσπισης τον αδίστακτο ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, που εξαρχής υιοθετεί μια υπερασπιστική γραμμή επαναθυματοποίησης των θυμάτων του γνωστού σκηνοθέτη, και την διαστρέβλωση της αλήθειας, επικαλούμενος μια οργανωμένη πλάνη εναντίον του πελάτη του από δημοσιογράφους και μέλη του ΣΕΗ.

Τελικώς, μετά από επτά μήνες αδιάκοπης εξέτασης της υπόθεσης του, ο Λιγνάδης καταδικάζεται σε 12 χρόνια φυλάκιση, καταβάλει εγγύηση 30.000€ και αφήνεται ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος με αναστολή παρά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, αναμένοντας την έφεση.

Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Ατιμώρητη παραμένει η ΕΛ.ΑΣ.

Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. 13 Απριλίου 2022. Ιάσων Ραΐσης / neolaia.gr

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο 33χρονος ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος πέφτει νεκρός από τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχεται στο κεφάλι από τον ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου και ενός ακόμα πολίτη, αλλά και από τη βίαιη χειροπέδησή του από 8 αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ, ενώσω βρίσκεται ημιθανής με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι, στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος, στην Ομόνοια.

Ένα βίντεο που τραβάει κατά την διάρκεια του βίαιου λιντσαρίσματος του υπάλληλος που δουλεύει σε γειτονικό φούρνο, κάνει τον γύρω του διαδικτύου και διαμοιράζεται στο σύνολο των ΜΜΕ που το αναπαράγουν κάνοντας λόγο για «τοξικομανή ληστή» που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο με σκοπό να κλέψει.

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, ο τότε αρμόδιος εισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, με έξι στο σύνολο κατηγορούμενους (2 πολίτες και 4 αστυνομικούς) με τις κατηγορίες της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Κατά την διάρκεια της δίκης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων προσπαθεί αδιάκοπα να πείσει την έδρα αλλά και την κοινή γνώμη ότι ο Ζακ Κωστόπουλος θα πέθαινε ούτως ή άλλως εκείνη την μέρα από άλλες ασθένειες που έπασχε λόγω της χρήσης ουσιών που έκανε παρά την διάψευση αυτών από τοξικολογικές εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί μετά τον θάνατο του στο νοσοκομείο.

Η νομική ομάδα της οικογένειας αποτελούμενη από την Άννυ Παπαρρούσου και την Κλειώ Παπαπαντολέων, προσπάθησε αδιάκοπα να αποδείξει τα αυτονόητα για μια υπόθεση τόσο στυγνή που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να χωρέσει.

Τελικώς στις 3 Μαΐου 2022, η έδρα ανακοινώνει την απόφαση της. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αθωώνονται, ενώ οι δύο πολίτες καταδικάζονται σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά. Λόγω ηλικίας ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων (Δημόπουλος) δύναται να εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον ενώ ο δεύτερος (Χορταριάς) λίγους μήνες αργότερα κάνει έφεση την οποία κερδίζει με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Τον Οκτώβριο του 2022 η οικογένεια του Κωστόπουλου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την απαλλαγή των εμπλεκόμενων αστυνομικών στην υπόθεση δολοφονίας από κάθε κατηγορία στον πειθαρχικό έλεγχο που διενεργούσε η ΕΛ.ΑΣ. Στην αίτηση τους με αριθμό (αρ. 0605/2022) ζητούν από τους ευρωβουλευτές “να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές που αντιτίθενται στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας”.

Τέλος, στις 20 Ιανουαρίου 2023, αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, όπου προσέφυγαν ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, οι οποίοι καταδικάστηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε δέκα χρόνια φυλάκισης χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή.

Δίκη Μπάμπη Αναγνωστόπουλου: Ο γυναικοκτόνος των Γλυκών Νερών

Εικόνα: Ιάσων Ραΐσης / neolaia.gr

Είναι ξημερώματα 11ης Μαΐου 2021, όταν η ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει σήμα για ληστεία σε μεζονέτα στα Γλυκά Νερά, η αστυνομία μπαίνοντας στο σπίτι που διέμενε ο Αναγνωστόπουλος με την γυναίκα του Καρολάιν και το ενός έτους παιδί τους αντικρίζουν ένα σπίτι άνω-κάτω, τον σκύλο να κρέμεται από την σκάλα, και στο υπνοδωμάτιο την Καρολάιν νεκρή πάνω στο κρεβάτι με το μωρό δίπλα της ενώ τον Αναγνωστόπουλο δεμένο χειροπόδαρα.

Τις πρώτες ώρες ο Αναγνωστόπουλος ισχυρίζεται ότι ληστές εισέβαλλαν στο σπίτι τους με σκοπό να πάρουν κάποιες χιλιάδες ευρώ που είχε κρύψει ο ίδιος μέσα σε επιτραπέζιο παιχνίδι, και πως αρχικά σκότωσαν τον σκύλο γιατί γαύγιζε και ύστερα την Καρολάιν ενώ έδεσαν αυτόν. Επίσης, ισχυρίζεται ότι ο ίδιος κάλεσε το 100 χρησιμοποιώντας την μύτη του και γι’ αυτό έκανε μερικές προσπάθειες μέχρι να καταφέρει να καλέσει σωστά το νούμερο.

Ολόκληρο το πανελλήνιο παρακολουθεί τις εξελίξεις για την ληστεία μην μπορώντας να φανταστεί τι πραγματικά είχε συμβεί. 38 μέρες αργότερα ο Αναγνωστόπουλος συλλαμβάνεται από την Ελληνική Αστυνομία με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κακοποίησης ζώου, ψευδή κατάθεση και ψευδή καταγγελία, κατά την διάρκεια του μνημόσυνου της Καρολάιν και με ελικόπτερο μεταφέρεται στην Αθήνα.

Στην ομολογία του στην αστυνομία δήλωσε ότι εκείνο το βράδυ πήγε να ξαπλώσει στο κρεβάτι και η Καρολάιν ξύπνησε και του είπε να φύγει, τότε αυτός «θόλωσε» και την σκότωσε ανεβαίνοντας πάνω της και σφίγγοντάς τον λαιμό της για 5 λεπτά.

Στις 16 Μαΐου 2022 ο Αναγνωστόπουλος καταδικάζεται σε ισόβια για την γυναικοκτονία της Καρολάιν, 10 χρόνια για την θανάτωση του σκύλου, και 4 χρόνια για τις πλημμεληματικές κατηγορίες περί ψευδών καταθέσεων και καταγγελιών. Επιπλέον του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 21.000€, συνολικά καταδικάστηκε σε Ισόβια, 11 χρόνια και 6 μήνες.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1