Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ντροπιαστική απόφαση ΜΟΕ για την αθώωση του μεσίτη
Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, με απόφασή του, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αποφάσισε την αναστολή της ποινής του μεσίτη καταδικασθέντα για τον άγριο ξυλοδαρμό που οδήγησε στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, μόλις δύο μήνες αργότερα.

Κατά την απόφασή της, η έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που εκδίκασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό ομόφωνα, είχε απορρίψει την αναγνώριση ελαφρυντικών στους δύο καταδικασθέντες, επίσης ομόφωνα αποφάσισε την άμεση εκτέλεση της απόφασης που περιελάβανε τη μέγιστη προβλεπόμενη από τον νομοθέτη ποινή, δηλαδή 10 χρόνια με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η άρση της απόφασης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο δημιουργεί πολλές απορίες. Κυρίως όμως δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, όχι μόνο για την οικογένεια του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου, αλλά όλων των πολιτών της χώρας που βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τη δικαιοσύνη να καταρρέει, ειδικά στην περίπτωση αυτή όπου υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που πέραν του δικαστηρίου έχει δει όλη η Ελλάδα.

Η δικηγόρος της οικογένειας Κλειώ Παπαπαντολέων, σε εκδήλωση της διεθνούς αμνηστίας σχετικά με τη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου, αναφέρθηκε στην αναίρεση της απόφασης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο και στους λόγους για τους οποίους η αναίρεση της απόφασης παραμένει ακατανόητη.

Συγκεκριμένα είπε: «Μέσα σε μόλις δύο μήνες η αναίρεση εκτέλεσης της ποινής φαίνεται να έχει έναν χαρακτήρα επείγουσας άρσης του «κακού» που του επιβλήθηκε με την πρωτόδικη απόφαση. Είναι δηλαδή σαν να προσέρχεται ο δικαστικός μηχανισμός με επείγοντα τρόπο να επανορθώσει το λάθος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με τη πρωτοβάθμια απόφασή του».

Η κα. Παπαπαντολέων αναφέρθηκε επίσης στο σωφρονιστικό σύστημα ως επακόλουθο μιας ποινικής διαδικασίας θέτοντας το ερώτημα ύπαρξης του εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα δεν τηρήθηκε από την ίδια την πολιτεία αλλά αντ’ αυτού αναιρέθηκε καταργώντας έτσι την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

«Μου δημιουργούνται κάποια ερωτήματα, αρχικά γιατί να υπάρχει ο θεσμός της φυλακής και αυτός ο θεσμός ποιους περιλαμβάνει τελικά. […] Η χώρα μας έχει περίπου 11.000 κρατούμενους και με δυσκολία μπορώ να σκεφτώ ποιος έχει κάνει ένα μεγαλύτερο κακό από το να σκοτώσει έναν άνθρωπο απρόκλητα με τόση επιμονή, με τόση επιθετικότητα και με τέτοια συμπεριφορά», αναφερόμενη στον καταδικασθέντα μεσίτη και την ειδεχθείς πράξη του.

«Όταν τα εγκλήματα έχουν μια προβλεπόμενη ποινή οι άνθρωποι προσδοκούν αυτή. Όταν λοιπόν αυτό δεν γίνεται νιώθουν ότι τους κοροϊδεύουν και νομίζω ότι αυτό είναι το αίσθημα που έχει αυτή τη στιγμή η οικογένεια του Ζακ».

Σε κάθε περίπτωση, όταν το δικαστήριο δεν χορηγεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής αυτό συμβαίνει όταν από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης προκύπτει η πιθανότητα να τελεστούν νέες άδικες πράξεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια εν ψυχρώ, βίαιη δολοφονία την οποία το δικαστήριο είναι σαν να μην αναγνωρίζει, αναιρώντας την ίδια την νομοθεσία που αντιπροσωπεύει.

«Δεν μπορώ λοιπόν να σκεφτώ ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης. Βασικά ποια άλλα μπορεί να θεωρεί ο νομοθέτης εάν εξαιρούμαι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της πράξης με τον τρόπο που τελέστηκε, με την βαρύτητα που τελέστηκε και με την εντονότητα που τελέστηκε».

Ενώ η υποστήριξη κατηγορίας είχε ζητήσει από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο που έκρινε αυτή τη μεγάλης διάρκειας ακροαματική διαδικασία, με την απόφαση του να δώσει ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή στη βαριά αντικοινωνική βία, για άλλη μια φορά γινόμαστε παρατηρητές της κατρακύλας της Ελληνικής δικαιοσύνης, που ενώ καταδικάζει αρνείται να τιμωρήσει.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα στη ζωή του κάθε ανθρώπου χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις και κυρίως χωρίς εξαιρέσεις, και πρέπει να λειτουργεί ως ένας εγγυητής και ως ένα τοίχος προστασίας στην αξιοπρέπεια και τη ζωή του καθενός ώστε να νιώθουμε ασφάλεια και όχι ως διακοσμητικό όργανο που αποφασίζει αλλά αδυνατεί να παραμείνει πιστό στις αποφάσεις του και εν συνεχεία στις ποινές που κρίνει δίκαιες σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 2 
 1