U_TH FESTIVAL: Μιλήσαμε με τους διοργανωτές του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων στην Ελλάδα
Ο Νικόλας Μαραγκόπουλος και η Δόμνα Χουρναζίδου μιλούν για το U_TH FESTIVAL, που διεξάγεται φέτος για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, από τις 22 έως τις 28 Απριλίου, στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ και την Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι.

Το U_TH FESTIVAL, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων στην Ελλάδα που διοργανώνει από το 2022 η εταιρεία θεάτρου αντίqρηση, επέστρεψε για τρίτη χρονιά και δυναμικότερο από ποτέ στη Θεσσαλονίκη, από τις 22 έως τις 28 Απριλίου στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ και την Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι.

Φέτος, στο U_TH FESTIVAL θα δούμε 17 ομάδες και πάνω από 200 έφηβους καλλιτέχνες, σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων έργων του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, παρουσιάσεις νέων έργων που έχουν δημιουργηθεί από τα συμμετέχοντα σχήματα και μία σειρά παράλληλες δράσεις (ομιλίες, σεμινάρια και εργαστήρια) πάνω σε ζητήματα που αφορούν τους εφήβους σήμερα.

Το neolaia.gr μίλησε με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων, Νικόλα Μαραγκόπουλο και Δόμνα Χουρναζίδου, και σας μεταφέρει όσα συζητήθηκαν.

Φωτογραφία: Χριστόδουλος Τζίμας

Αρχικά, η Δόμνα Χουρναζίδου μας είπε δύο λόγια για το U_TH FESTIVAL, τις δράσεις που θα δούμε φέτος, αλλά και τους λόγους που αξίζει να το επισκεφτούμε: «Το U_TH FESTIVAL είναι ένα Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που πραγματοποιείται, συνήθως, το τελευταίο δεκαήμερο κάθε Απριλίου και φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά έφηβοι και νέοι καλλιτέχνες από 12-17 ετών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρουσιάσουν – χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα – το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ των νέων δημιουργών του θεάτρου, καλλιεργώντας το έδαφος που θα εμπνεύσει και θα ενισχύσει τον πολιτιστικό διάλογο μεταξύ των νέων.

Φέτος, οι παραστάσεις θα γίνουν στο θέατρο Αυλαία, στις 26, 27 και 28 Απριλίου, με συμμετοχή 17 θεατρικών ομάδων και παρουσία 250 περίπου εφήβων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα κλασικής και σύγχρονης δραματουργίας, devised theater, performance, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, καθώς και παράσταση με συμμετοχή παιδιών τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, οι δράσεις που έγιναν στις 23 και 24 Απριλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μας παραχώρησε δωρεάν την Αποθήκη Δ στο Λιμάνι, περιλάμβαναν ομιλίες, προβολές ταινιών και workshops με κοινωνικό πρόσημο και θεματικές που αφορούν τους εφήβους, όπως οι εξαρτήσεις, η έμφυλη βία στην ψηφιακή εποχή και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα.

Αφορμή στάθηκε ένας μαθητής μας που μας ρώτησε αν υπάρχουν και άλλα παιδιά που κάνουν το ίδιο πράγμα. Όταν του είπαμε «ναι», μας αποστόμωσε λέγοντας «και πού είναι;». Και ψάξαμε να τα βρούμε. 

Σας περιμένουμε, για να δώσετε δύναμη σε αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν, αλλά και σε εμάς για να επιστρέψουμε ακόμα πιο δυναμικά του χρόνου!».

Για τις παραστάσεις των εφηβικών ομάδων και τη διαδικασία επιλογής των έργων, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος λέει: «Οι ηθοποιοί είναι από 12 μέχρι 17 ετών. Μονή προϋπόθεση συμμετοχής στο U_TH FESTIVAL είναι όλοι οι ηθοποιοί να είναι έφηβοι και οι παραστάσεις να παρουσιάζονται για πρώτη στο Φεστιβάλ. Ο αριθμός των προτάσεων φέτος ήταν τόσο μεγάλος που αναγκαστήκαμε να επιλέξουμε παραστάσεις και με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης».

Η Δόμνα μας πηγαίνει πίσω στον χρόνο, στο πώς ξεκίνησε το U_TH FESTIVAL, μας μιλάει για την ιστορία του φεστιβάλ, την έμπνευση και την ιδέα πίσω από αυτό: «Όλα ξεκίνησαν από ένα θεατρικό εργαστήρι εφήβων…. Και η ιδέα του φεστιβάλ και η ίδρυση της εταιρείας θεάτρου αντίρρηση. Στην αρχή με 4-5 παιδιά, με αγωνίες, με χαρές, με άγχη, με συγκινήσεις. Και μέσα από αυτό αισθανθήκαμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά με ανθρώπους που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς με εμάς. Αφορμή στάθηκε ένας μαθητής μας που ένα Σάββατο μετά το μάθημά μας ρώτησε αν υπάρχουν και άλλα παιδιά που κάνουν το ίδιο πράγμα και όταν του είπαμε “ναι” μας αποστόμωσε λέγοντας “και πού είναι;”. Και ψάξαμε να τα βρούμε». 

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην εταιρεία θεάτρου αντίqρηση, μας μιλά για τις παραστάσεις που ανεβάζουν φέτος: «Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι, αν και είμαστε αντί-ρ-ρηση διαμορφωνόμαστε από πολλά συν-, με βασικό αυτό της συνεργασίας και της συμμετοχικότητας. Το σύνολο (μόλις ανακάλυψα κι άλλο συν!) των δράσεών μας βασίζεται σε αυτή τη λογική. Πέρα από τη θεατρική εκπαίδευση με τμήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας, δραματουργίας και δημιουργικής γραφής, ασχολούμαστε και με θεατρικές παράγωγες ενισχύοντας την καλλιτεχνική δημιουργία. Φέτος, ανεβάσαμε ‘Οθέλλο/ Πορνογραφία’ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, ‘Roberto Zucco’ του Koltes σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα και ετοιμάζουμε για τον Αύγουστο την παράσταση ‘Τι ομάδα είσαι, ρε’ που είναι θέατρο-ντοκουμέντο σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου».

«Δεν μπορούν συνέχεια οι καλλιτέχνες να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, ούτε ο εθελοντισμός να γίνει ο μόνος τρόπος για να μπορούν να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις».

Λίγο αργότερα, ρωτήσαμε τον Νικόλα ποιο είναι το πιο «δύσκολο» κομμάτι στη διαδικασία διοργάνωσης ενός φεστιβάλ, αλλά και ποιο είναι αυτό που απολαμβάνει περισσότερο. Όπως μας είπε: «Το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία διοργάνωσης ενός τέτοιου project είναι η εύρεση χορηγών. Το να βρίσκεις συνεχώς κλειστές πόρτες και πολλές φορές να αντιμετωπίζεσαι σαν ζητιάνος πολυτελείας. Το κομμάτι που απολαμβάνω περισσότερο είναι η πρώτη πρόβα των παιδιών στο θέατρο και η αλληλεπίδραση μαζί τους εκείνη την ώρα».

Για το κατά πόσο η πολιτεία στηρίζει αντίστοιχες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, ο ίδιος υποστηρίζει πως «η πολιτεία βοηθά όπως μπορεί, αλλά η βοήθεια αυτή ποτέ δεν είναι αρκετή. Όσο μεγαλώνει το όραμα τόσο αυξάνονται και τα έξοδα που φέρει μαζί του.

Σύμφωνα με τον Νικόλα Μαραγκόπουλο, «δεν μπορούν συνέχεια οι καλλιτέχνες να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, ούτε ο εθελοντισμός να γίνει ο μόνος τρόπος για να μπορούν να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις».

Για τη σχέση εφήβων-θεάτρου, αλλά και γενικότερα για το πώς βοηθά τους νέους ανθρώπους η επαφή με το θέατρο, η Δόμνα Χουρναζίδου αναφέρει τα εξής: «Οι έφηβοι ασχολούνται με πράγματα που θα τους εμπνεύσουν και θα είναι αυθεντικά, όχι δήθεν. Όσοι ασχολούνται ανακαλύπτουν την ελευθερία να εκφράσουν μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο τα συναισθήματά τους, τους προβληματισμούς τους, τις ανησυχίες τους και αυτό επιδρά μεταμορφωτικά στα παιδιά, γιατί μαθαίνουν πώς να τα διαχειρίζονται. Για όσους, όμως, δεν το κάνουν, υπεύθυνοι είμαστε εμείς που έχουμε αποτύχει ως κοινωνία να τους κάνουμε να μας εμπιστευτούν». 

«Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από συμβουλές. Έχουν ανάγκη από ανθρώπους που θα τους εμπνεύσουν με τις πράξεις τους και όχι με τα λόγια τους», απαντάει με τη σειρά του σε άλλη ερώτηση ο Νικόλας.

«Γιατί οι άνθρωποι χρειαζόμαστε το θέατρο και την τέχνη γενικότερα;», τον ρωτάμε και μας λέει: «Δεν ξέρω πραγματικά. Όταν γύρω μας οι άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε ή δεν έχουν ένα μέρος για να κοιμηθούν, πληθαίνουν διαρκώς, το θέατρο και η τέχνη γενικότερα φαντάζει πολυτέλεια. Είναι όμως έτσι; Η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια βήματα προς τα μπρος αλλά επιλέγει να αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους πίσω. Μερικές φορές η τέχνη είναι η μόνη τροφή και η μόνη στέγη για αυτούς τους ανθρώπους».

Το φετινό U_TH FESTIVAL πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει παραχωρήσει στην εταιρεία θεάτρου αντίqρηση την Αποθήκη Δ στο Λιμάνι για τη διοργάνωση των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ.

Πρόγραμμα παραστάσεων U_TH FESTIVAL 2024

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

09:30 – 10:30 > ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Χαράς Αδαμίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα αισιόδοξο κείμενο για την τεράστια δύναμη της θέλησης, το αναπάντεχο ταξίδι της αυτογνωσίας και το πολύτιμο δώρο του απρόσμενου.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

11:00-12:00 > 2ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος»

Παράσταση: «Η Δωδεκάτη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθετική επιμέλεια Λίλας Παντελίδου.

Σύντομη περιγραφή: Μία από τις πιο δημοφιλείς ρομαντικές κωμωδίες του Σαίξπηρ για τη φύση και τη δύναμη του έρωτα, το χάος των ανθρώπινων σχέσεων και τις κοινωνικές συμβάσεις.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

12:30-13:30 > Ελληνογαλλική Σχολή «Καλαμαρί»

Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή Λένας Πετροπούλου και εμψύχωση σκηνοθεσία Καρολίνας Ρήγα.

Σύντομη περιγραφή: Ένα κείμενο γεμάτο θετική διάθεση που μας θυμίζει ότι, με τη βοήθεια των άλλων, μπορούμε να κατακτήσουμε το ανέφικτο.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

14:00-15:00 > Θέατρο εΦ

Παράσταση: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυρίζεις σπίτι», εμπνευσμένο από το έργο«Τρόποι να γυρίζεις σπίτι» του Alejandro Zambra, σε σκηνοθεσία Αρετής Μακρολειβαδίτη και Άννας Μαργαριτίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα ταξίδι στον χρόνο για την αξία του να παραμένουμε για πάντα παιδιά στην καρδιά και τη σκέψη μας.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

15:30-16:30 > «2 πρώτες ώρες» / Συμπεριληπτική – μουσικοθεατρική ομάδα

Παράσταση: «Όνειρο 10», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα του Ζαχαρία Σπανού και της ομάδας

Σύντομη περιγραφή: «Τι θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις;» Μια μουσικοθεατρική παράσταση με παιδιά διαφορετικών ηλικιών που μιλά για την ανάγκη μας να κάνουμε όνειρα συλλογικά, όνειρα που μπορούμε να τα μοιραστούμε με άλλους.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

17:00-18:00 > Εργαστήρι Θεάτρου «Thespians»

Παράσταση: «Μικρές αλλόκοτα αλλιώτικες ιστορίες» της Βαρβάρας Δουμανίδου και της Μαρίας Ράπτη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα πρωτότυπο έργο που αντιστρέφει τους «κανόνες» των παραμυθιών, μέσα από ιστορίες μαγικές και, κυρίως, διαφορετικές.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

10:00-11:00 > Σβούρα ArtLab

Παράσταση: «Το καπλάνι της βιτρίνας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Άλκης Ζέη, σε διασκευή Νανάς Παπαγαβριήλ.

Σύντομη περιγραφή: Το έργο μιλά για το τέλος της παιδικής αθωότητας στην Ελλάδα της δικτατορίας του Μεταξά, μιας εποχής κατά την οποία τα παιδιά ενηλικιώθηκαν πρόωρα.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

11:30-12:30 > Εταιρεία Θεάτρου MONKS

Παράσταση: «Να θάψουμε τους Νεκρούς» του Ίρβιν Σω, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου.

Σύντομη περιγραφή: Το έργο ισορροπεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και το δράμα, υπενθυμίζοντάς μας την αξία της ζωής, της ζωής που  δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από την προπαγάνδα και τα οικονομικά προβλήματα.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

13:00-14:00 > Θεατρικό Εργαστήρι «Πέρασμα»

Παράσταση: «Η συνταγή της φιλίας», συλλογικό έργο – θέατρο της επινόησης

Σύντομη περιγραφή: Ποια είναι η μαγική συνταγή για τη σχέση της φιλίας; Μια σύνθεση των ατομικών εμπειριών και ιστοριών των μελών της ομάδας πάνω στο θέμα της φιλίας.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

14:30-15:30 > Vafo-TEENS / Θεατρική ομάδα Βαφοπουλείου

Παράσταση: «Μόνο Να Μ’ Αγαπάς», συλλογικό έργο – θέατρο της επινόησης

Περιγραφή έργου: Μια σύνθεση στιγμών από την καθημερινότητα των μελών της ομάδας, σε ένα έργο που δίνει στους εφήβους την ευκαιρία να ταυτιστούν και στους ενήλικες τη δυνατότητα να τους καταλάβουν και να έρθουν κοντά τους.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

16:00-17:00 > «Γεια Χαρά» / Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης «Ο ΝΕΣΤΟΣ»

Παράσταση: «Μυθιστορίες Αρχαίας Τρέλας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Δημόκριτου Τσουκάπα, σε διασκευή/εμψύχωση/ σκηνοθεσία Αναστασίας Θυμιοπούλου.

Σύντομη περιγραφή: Τρεις αρχαίοι ελληνικοί μύθοι και ο γάμος της Θέτιδας, σε μια ενιαία ιστορία γεμάτη χιούμορ

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

17:30-18:30 > ΚΗΠΟΣ

Παράσταση: «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΕΕΝ ΥΜΠΥ», βασισμένο στο έργο «Ο βασιλιάς Υμπύ» του Αλφρέντ Ζαρύ, σε ελεύθερη διασκευή/σκηνοθεσία Θανάση Μεγαλόπουλου.

Σύντομη περιγραφή: Μια σάτιρα των παθογενειών της σύγχρονης εξουσίας, μέσα από τοπρίσμα ενός θεοπάλαβου μεσαιωνικού παραμυθιού και των προβλημάτων πουαντιμετωπίζουν οι σημερινοί έφηβοι.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

10:00-11:00 > Άσπρο Δέντρο

Παράσταση: «Μια γιορτή … για όλους», βασισμένο στο έργο του Volker Ludwig «Μια γιορτή στου Νουριάν», σε εμψύχωση/σκηνοθεσία Μαριαλένας Στεργίου.

Σύντομη περιγραφή: Τι κάνουμε με το «διαφορετικό»; Ένα έργο που εστιάζει στις προκαταλήψεις, τον εγκλωβισμό σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις και την πολιτισμική συμφιλίωση.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

11:30-12:30 > «Metamorfosis in Art» / Καλλιτεχνική Κολεκτίβα

Παράσταση: «Θέλω μια χώρα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, σε διασκευή και σύνθεση κειμένων Μάγδας Θεοσίδου.

Σύντομη περιγραφή: 12 πολίτες αναζητούν την ιδανική χώρα για να ζήσουν. Μήπως, τελικά, υπάρχει μόνο στα όνειρα;

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

13:00-14:00 > Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Παράσταση: «Ταραγμένη Άνοιξη», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα της ομάδας

Σύντομη περιγραφή: Μπορούν οι ενήλικες να νιώσουν την ταραγμένη άνοιξη που βιώνουν οι έφηβοι; Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα και ανησυχίες για όλα εκείνα που οι μεγάλοι πιστεύουν ότι τους απασχολούν.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

15:00-16:00 > Λυρικός Μικρός Πλανήτης

Παράσταση: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλλιώς», βασισμένο στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Σοφίας Μελιγκοπούλου

Σύντομη περιγραφή: Μια παρωδία του δημοφιλούς και διαχρονικού σαιξπηρικού έργου.
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

16:30-17:30 > Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση

Παράσταση: «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου

Σύντομη περιγραφή: Όπως ο Άμλετ, έτσι και κάθε έφηβος αμφισβητεί τα πάντα, θέλει να γκρεμίσει τον παλιό κόσμο και να χτίσει έναν καινούριο, όπου θα τον αποδέχονται γι’ αυτό που Είναι και όχι γι’ αυτό που Φαίνεται.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Η εταιρεία θεάτρου αντίqρηση και το U_TH FESTIVAL στα social media:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1