Το χρονικό της εκκένωσης του Κολούμπια
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου υποστήριζε ότι η ομάδα που «εισέβαλε και κατέλαβε το κτίριο» καθοδηγούνταν από άτομα που «δεν συνδέονται με το πανεπιστήμιο».

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν μετά την είσοδο ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης το βράδυ της Τρίτης στη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης κτιρίου του πανεπιστημίου που είχε καταληφθεί στο πλαίσιο φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων των φοιτητών.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα έδειχναν αστυνομικούς να επιχειρούν στην πανεπιστημιούπολη, με τις αστυνομικές αρχές να δηλώνουν ότι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος, αλλά να αρνούνται ότι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Λίγη ώρα μετά την είσοδο στο κάμπους του πανεπιστημίου, οι αστυνομικοί εθεάθησαν να οδηγούν διαδηλωτές με χειροπέδες σε αστυνομικά λεωφορεία που βρίσκονταν έξω από τις πύλες της πανεπιστημιούπολης. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Κάρλος Νιέβες δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς μετά τις συλλήψεις.

«Το εκκενώνουμε», φώναζαν οι αστυνομικοί καθώς βάδιζαν προς την είσοδο του κτιρίου.

«Ντροπή! Ντροπή!» γιούχαραν από την πλευρά τους πολλοί φοιτητές που βρίσκονταν στο σημείο.

Ένας διαδηλωτής στο Κολούμπια δήλωσε στον Guardian ότι η αστυνομία είχε περιορίσει τους διαδηλωτές μέσα σε κτίρια πριν προβεί σε συλλήψεις. «Δεν θα ξεχαστεί», είπε. «Αυτό δεν είναι πλέον ένα ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του λόγου και θέμα των φοιτητών του Κολούμπια», προσέθεσε.

Η αστυνομική επιχείρηση, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, έρχεται έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες εντάσεων. Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές αγνόησαν τη Δευτέρα τελεσίγραφο της διοίκησης του πανεπιστημίου με το οποίο ζητούσε την εκκένωση της κατάληψης.

Την Τρίτη, αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Κολούμπια απείλησαν με αποβολή τους φοιτητές που είχαν καταλάβει το Χάμιλτον Χολ, ένα οκταώροφο νεοκλασικό κτίριο που είχε αποκλειστεί από διαδηλωτές.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη ότι ζήτησε από την αστυνομία να εισέλθει στην πανεπιστημιούπολη για να «αποκαταστήσει την ασφάλεια και την τάξη στην κοινότητά μας».

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου υποστήριζε ότι η ομάδα που «εισέβαλε και κατέλαβε το κτίριο» καθοδηγούνταν από άτομα που «δεν συνδέονται με το πανεπιστήμιο».

Πρόσθετε επίσης: «Η απόφαση να απευθυνθούμε στην αστυνομία της Νέας Υόρκης ήταν απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών και όχι στον σκοπό που υποστηρίζουν».

Την ίδια στιγμή, οι New York Times έκαναν λόγο για δεκάδες συλλήψεις στο City College της Νέας Υόρκης, που ανήκει στο City University of New York (CUNY). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ορισμένοι φοιτητές εγκατέλειψαν το Κολούμπια κινήθηκαν βόρεια προς την πανεπιστημιούπολη, όπου εξακολουθούσε να πραγματοποιείται καθιστική διαμαρτυρία.

Οπως αναφέρει το BBC, η αστυνομία της Νέας Υόρκης κατέβασε την παλαιστινιακή σημαία στο City College της Νέας Υόρκης, αντικαθιστώντας την με την αμερικανική σημαία, σύμφωνα με πλάνα που ανήρτησε ο αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Στην ανάρτησή του στο X, περιέγραψε αυτή την ενέργεια ως μια «απίστευτη σκηνή και περήφανη στιγμή».

 

Ένας διαδηλωτής δήλωσε στον Guardian: «Πρέπει να συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά και η αλήθεια πρέπει να βγει στην επιφάνεια. Αυτή είναι μια γενοκτονία που συμβαίνει μπροστά μας και οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία το επιτρέπουν να συμβεί».

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων το βράδυ της Τρίτης, ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς και αξιωματούχοι της αστυνομίας της πόλης δήλωσαν ότι η κατάληψη του Χάμιλτον Χολ υποκινήθηκε από «εξωτερικούς ταραξίες» που δεν έχουν καμία σχέση με το Κολούμπια και είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές για έκνομες πράξεις.

Ο Άνταμς άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές φοιτητές δεν είχαν πλήρη επίγνωση των «εξωτερικών παραγόντων» που βρίσκονταν ανάμεσά τους.

«Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι μια ειρηνική συγκέντρωση να μετατραπεί σε ένα βίαιο θέαμα που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι η κατάσταση αυτή να γίνει ακόμη πιο σοβαρή. Αυτό πρέπει να τελειώσει τώρα», δήλωσε ο δήμαρχος.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, το Χάμιλτον Χολ υπήρξε ένα από τα πολλά κτίρια που καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το 1968 για τα πολιτικά δικαιώματα και τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Αυτή την εβδομάδα, φοιτητές, ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Hind’s Hall», «μετονομάζοντάς» έτσι το κτίριο προς τιμήν της Hind Rajab, ενός εξάχρονου Παλαιστίνιου κοριτσιού από την πόλη της Γάζας που σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα φέτος.

Ο καταυλισμός που ειχε στηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια έχει πλέον «ξηλωθεί».

Οπως μεταδίδουν οι NYT, υπάρχουν περίπου 30 αστυνομικοί δίπλα στο Pulitzer Hall, ενώ άλλοι επιχειρούν για να απομακρύνουν τα υλικά και τα πανό που είχαν τοποθετηθεί στην πρόσοψη του Χάμιλτον Χολ.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, BBC και New York Times 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

13-05-2024

Αβλέμονας Κυθήρων

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
FT
4 - 1
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
ΤΕΛ
79 - 63
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;