Ζακ Κωστόπουλος: Μεγάλη πορεία για τη μνήμη του στην Αθήνα - «Οργή και θλίψη»
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πορεία για τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου το βράδυ της Τρίτης, που ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος και ολοκληρώθηκε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος και συγκεκριμένα στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ακτιβιστής.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μοναστηράκι προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου το βράδυ της Τρίτης, 3 Μαΐου. Η πορεία μέχρι διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος και συγκεκριμένα στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ακτιβιστής, πραγματοποιήθηκε από ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και συλλογικές, οι οποίες ζητούν δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στην πορεία συμμετείχαν περί τους 2.000 διαδηλωτές. Το κάλεσμα στη συγκέντρωση απήυθυνε μεταξύ άλλων και η σελίδα «Justice For Zak/Zackie» που έχει δημιουργηθεί στο Facebook για τον Ζακ Κωστόπουλο που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Στη ανάρτηση που ανέβηκε στη σελίδα «Justice For Zak/Zackie» περίπου μία ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστήριου αναγράφονται τα εξής:

«Το αίμα κυλάει, δικαίωση ζητάει. Όλα απόψε στις 19:30 στο Μοναστηράκι» 

Νωρίτερα το απόγευμα εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην πλατεία Μοναστηρακίου κρατώντας πανό ενώ εκδήλωσαν ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν πορεία προς την οδό Γλαδστωνος όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ζακ Κωστόπουλος.

Το πρωί της Τρίτης 3 Μαΐου, το δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στους κατηγορουμένους κανένα ελαφρυντικό, ούτε του σύννομου βίου, ούτε των μη ταπεινών αιτίων ή της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Στους δύο βασικούς κατηγορούμενους, τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών, χωρίς ελαφρυντικά για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Για την περίπτωση του κοσμηματοπώλη ωστόσο, πρότεινε να εκτίσει την ποινή του κατ’οίκον λόγω της ηλικίας του, είναι 77 ετών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης από την πλευρά τους ζήτησαν από το δικαστήριο να «μην υποπέσει στην πίεση της κοινής γνώμης» και να αναστείλει την έκτιση της ποινής.

Ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος εισηγήθηκε ότι δε θα πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο καταδικασθέντες. Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή του, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια, αντιθέτως φάνηκαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους. Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο:

«Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης.

ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράση τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί»

Πηγή φωτογραφιών: Iasonas Raissis

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;