Ζακ Κωστόπουλος: Τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του - «Ξαναβγαίνουμε στο δρόμο για το άδικο αίμα του Ζακ»
Σαν σήμερα το 2018 δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος - Κάλεσμα σε συγκέντρωση από την ομάδα Justice for Zaκ/Ζαckie: «Ξαναβγαίνουμε στο δρόμο για το άδικο αίμα του Ζακ, για το αίμα της αδελφής μας της Zackie, για όσες άδικες δολοφονίες ακολούθησαν»

Μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018. Ο Ζακ Κωστόπουλος μπαίνει σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, χωρίς να είναι σαφής ο σκοπός του. Τα βίντεο που τον έχουν καταγράψει δείχνουν ότι βρίσκεται σε σύγχυση και σε πανικό.

Ο ιδιοκτήτης φαίνεται να βγαίνει από το κατάστημα και ο Ζακ εγκλωβίζεται εντός του, αδυνατώντας να ανοίξει την πόρτα ασφαλείας (πιθανώς κλείνει αυτόματα και ανοίγει με πάτημα κουμπιού από μέσα ή με κλειδί απ’ έξω). Προσπαθεί να σπάσει το τζάμι για να βγει έξω, δεν τα καταφέρνει και τελικά μπαίνει έρποντας στην κάτω προθήκη της βιτρίνας του καταστήματος.

“Σοκαριστικές σκηνές άγριου ξυλοδαρμού «επίδοξου ληστή» από ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου”, έλεγαν οι τίτλοι των ειδήσεων.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και άλλο ένα άτομο με το που καταφέρνει με το κεφάλι του να σπάσει την προθήκη αρχίζουν να τον ξυλοκοπούν, με κλωτσιές, μέχρι του σημείου που καταρρέει αιμόφυρτος, ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά της προθήκης. Περαστικοί παρακολουθούν την επίθεση αμέτοχοι μέχρι την κατάρρευσή του, ενώ στη συνέχεια κάποιος καλεί το ΕΚΑΒ.

Στο σημείο φτάνουν τουλάχιστον 8 αστυνομικοί. Κατά την επέμβασή τους, ξυλοκοπούν και αυτοί τον ήδη πεσμένο στο έδαφος, τραυματισμένο και σε σύγχυση Ζακ.

Το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, αλλά κατά τη μεταφορά διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για θανατηφόρα σωματική βλάβη στον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και το δεύτερο άτομο που του επιτέθηκαν αρχικά, καθώς και σε τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς που έχουν καταγραφεί να τον χτυπούν στη συνέχεια.

Μετά τη δολοφονία του έλαβαν χώρα πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας από πλήθος ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων και σοκαρισμένου κόσμου από το αποτρόπαιο έγκλημα, ενώ, κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις, καταδικάζοντας κυρίως το φαινόμενο της αυτοδικίας και της αστυνομικής βίας.

Ζακ Κωστόπουλος Ζακ Κωστόπουλος Ζακ Κωστόπουλος

Το χρονικό της δίκης

Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για τον θάνατο του Κωστόπουλου. Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, στην αρχική δικογραφία κατά των δυο ανδρών που κλωτσούσαν στο κεφάλι τον Κωστόπουλο έγιναν σοβαρές παραλείψεις, αφού δεν γινόταν λόγος για τη βιαιότητα του περιστατικού.

Επιπλέον, αν και υπήρχε βίντεο όπου εμφανίζονται να χτυπούν τον πεσμένο Κωστόπουλο οι δύο άντρες, αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική δικογραφία και σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας του Κωστόπουλου, αν δεν είχε δημοσιοποιηθεί το βίντεο κανείς δεν θα γνώριζε ότι ο Κωστόπουλος δέχθηκε σφοδρή επίθεση.

Ένα μεταγενέστερο βίντεο έδειξε ότι ο Κωστόπουλος δέχτηκε τραμπουκισμό την ώρα που προσπαθούσε να μπει σε διπλανό ταχυφαγείο για να πάρει ένα μπουκάλι νερό, ενώ υπάρχει μαρτυρία νεαρής κοπέλας ότι φώναζε για βοήθεια πριν μπει στο κοσμηματοπωλείο, αποκλείοντας το σενάριο της απόπειρας ληστείας.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του Κωστόπουλου βγήκαν αρνητικές και για τις πέντε κατηγορίες (οπιούχα, κοκαΐνη/μεταβολίτες, αμφεταμίνες/μεθαμφεταμίνες, βενζοδιαπεζίνες, μεθαδόνη/μεταβολίτες), καθώς και για αλκοόλ, αποκλείοντας έτσι και το σενάριο του θανάτου από ναρκωτικές ουσίες.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, αν και έχει ζητήσει επανειλημμένως την αποστολή κρίσιμων στοιχείων για την πορεία της έρευνας, όπως είναι οι καταγραφές των διαβιβάσεων από τα κέντρα επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, δύο χρόνια μετά το συμβάν εξακολουθούσε να μην τις διαθέτει.

Σύμφωνα με την κατάθεση των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο συμβάν, ο Κωστόπουλος μπήκε στο κοσμηματοπωλείο με σκοπό τη ληστεία κρατώντας μαχαίρι, ενώ επιτέθηκε με σπασμένο γυαλί στον διασώστη του ΕΚΑΒ που νωρίτερα είχε φροντίσει τα τραύματα του.

Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, σε ερώτημα αν θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκε υπερβολική βία στην αντιμετώπιση του Κωστόπουλου από τους αστυνομικούς, απάντησε ότι αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται, ενώ το ίδιο ισχυρίστηκε και ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Αν και οι πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις ήταν καθαρές, η υπεράσπιση των οκτώ αστυνομικών ζήτησε επανέλεγχο των αποτελεσμάτων, τα οποία βρέθηκαν εις διπλούν αρνητικά.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2019, η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και όχι θανατηφόρες σωματικές βλάβες, όπως ήταν μέχρι πρότινος η κατηγορία.

Επίσης, από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία κατά των αστυνομικών μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που συνέστησε την επιβολή των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους αστυνομικούς.

Εκτός δικαστικής έρευνας, με τη βοήθεια της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture έχει εντοπιστεί άλλος ένας άνδρας που ήταν παρών στα περιστατικά, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από την αστυνομία. Σε ερώτηση της ΕΡΤ για την αδυναμία ταυτοποίησης τριών ανδρών στο βίντεο που εξετάστηκε από την ομάδα, η οποία ανακοινώθηκε μια μόλις ημέρα μετά το σχετικό αίτημα του ανακριτή, η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι η προανάκριση είναι μυστική.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω των μέτρων εναντίον της πανδημίας και τελικά άρχισε στις 20 Οκτωβρίου 2021 με έξι κατηγορούμενους.

Στην απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στις 22 Μαρτίου 2022, ο κατηγορούμενος κωσμηματοπώλης υποστήριξε ότι φοβήθηκε καθώς είδε το θύμα να κρατάει μαχαίρι, σημειώνοντας ότι λειτούργησε ως νομοταγής πολίτης και ότι οι κλωτσιές που του έριξε ήταν “ξώφαλτσες“.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν χτύπησε τον Κωστόπουλο, αλλά καθώς κλωτσούσε τα τζάμια «το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου». Ακολούθησαν οι απολογίες των δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς που ανέφεραν ότι σκοπός τους ήταν να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν.

Ζακ Κωστόπουλος: Η απόφαση του δικαστηρίου

Η μέγιστη ποινή που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα αποφασίστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το οποίο στις 3 Μαΐου 2022  έκρινε ένοχους κατά πλειοψηφία (με 5 προς 2) τον κοσμηματοπώλη (Σπ. Δημόπουλο) και τον μεσίτη (Αθ. Χορταριά), για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, με δύο ενόρκους, που ζήτησαν καταδίκη για βαριά σκοπούμενη βλάβη, να μειοψηφούν.

Η έδρα απέρριψε ομόφωνα τα ελαφρυντικά για τους δύο καταδικασμένους με τον εισαγγελέα να προτείνει οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Λίγο αργότερα το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα η ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο μεν Χορταριάς θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή ενώ ο Δημόπουλος θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό (λόγω ηλικίας).

Το δικαστήριο, δεν υιοθέτησε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.  Οι δικαστές, με την απόφασή τους, επί της ουσίας αποδέχθηκαν τις προκλητικές αντιφάσεις της εισαγγελικής πρότασης που απέρριπτε να καταδικαστούν για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς με πλειοψηφία 4 προς 3, ενώ μειοψήφησαν δύο ένορκοι και η πρόεδρος της έδρας που ήταν της άποψης ότι πρέπει να καταδικαστούν για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, πλήθος κόσμου το οποίο αισθάνθηκε εν μέρει δικαίωση αλλά όχι πλήρη ικανοποίηση για την ετυμηγορία συγκεντρώθηκε στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας για να συνεχίσει τον αγώνα για τη δικαίωση της Zackie Oh!

Ζακ Κωστόπουλος Ζακ Κωστόπουλος Ζακ Κωστόπουλος Ζακ Κωστόπουλος Ζακ Κωστόπουλος Ζακ Κωστόπουλος Ζακ Κωστόπουλος Ζακ Κωστόπουλος

Ποιος ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος

Ο Ζαχαρίας “Ζακ” Κωστόπουλος ήταν Έλληνας ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων.

Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις 22 Αυγούστου 1985 από Έλληνες μετανάστες, ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία επτά ετών, έφυγε ξανά στο εξωτερικό και επέστρεψε. Σπούδασε υποκριτική και μάρκετινγκ. Εργάστηκε στο “Athens Check Point” (κέντρο πρόληψης για τον ιό HIV), πρόσφερε εθελοντικά στη Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος), ενώ αρθρογραφούσε στο διαδίκτυο, στο περιοδικό Antivirus και στην εφημερίδα Documento για θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα και τον HIV.

Επίσης, είχε διατελέσει πρόεδρος της ΟΛΚΕ. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το συνδυασμό “Π.Ν.ΟΙΚ.Α.”. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε παραστάσεις ως drag queen στην Αθήνα με την περσόνα “Zackie Oh“!

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zackie Oh! (@zackie.oh)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zackie Oh! (@zackie.oh)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zackie Oh! (@zackie.oh)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zackie Oh! (@zackie.oh)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zackie Oh! (@zackie.oh)

4 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και οι αγώνες συνεχίζονται

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της για τη συγκέντρωση της Τετάρτης (21/9) η ομάδα Justice for Zaκ/Ζαckie, στο οποίο έχει παρατίθεται και απόφθεγμα του ίδιου του Ζακ, «ξαναβγαίνουμε στο δρόμο για το άδικο αίμα του Ζακ, για το αίμα της αδελφής μας της Zackie, για όσες άδικες δολοφονίες ακολούθησαν».

Τέσσερα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του Ζακ/Zackie φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση μνήμης, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στο σημείο που ο ακτιβιστής άφησε την τελευταία του πνοή, στην οδό Γλάδστωνος, έξω από το κοσμηματοπωλείο που έχει κατεβάσει από τότε ρολά μετά την κοινωνική αγανάκτηση.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της η ομάδα Justice for Zaκ/Ζαckie, στο οποίο έχει παρατίθεται και απόφθεγμα του ίδιου του Ζακ, «ξαναβγαίνουμε στο δρόμο για το άδικο αίμα του Ζακ, για το αίμα της αδελφής μας της Zackie, για όσες άδικες δολοφονίες ακολούθησαν».

Η ανακοίνωση:

«“Συνειδητοποιείς πως η δύναμή σου είναι αυτή ακριβώς η ευαλωτότητα. Είναι η θέληση και η ελευθερία του να είσαι εσύ και να συνεχίσεις να ζεις παραμένοντας εσύ. Ο ευάλωτος εσύ […] Το να μπορείς να είσαι αυτό που είσαι. Και να έχεις το κουράγιο να συνεχίζεις να περπατάς”.
Ζαχαρίας – Ζακ Κωστόπουλος, Zackie Oh, 22 Αυγούστου 1985 – 21 Σεπτεμβρίου 2018

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που ο Ζακ, από τότε που η Zackie δολοφονήθηκε άγρια από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς στην οδό Γλάδστωνος μπροστά σε δεκάδες συμπολίτες μας, που δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την σφαγή και να αποτρέψουν τη βαρβαρότητα.
Την οργή για την απώλειά του διαδέχτηκε το πένθος, το κοινό μας μοιρασμένο πένθος για την αγάπη που μας στέρησαν. Η οργή μας για την ατιμωρησία, για το ρατσιστικό τους μίσος, για τις προσπάθειες συγκάλυψης, για την σκύλεψη του σώματος και της μνήμης του, κατά τις 17 δικάσιμους που ακολούθησαν την 3χρονη καθυστέρηση της έναρξης της δίκης μόνο θέριεψαν. Η δικαιοσύνη μίλησε. Ώρα είναι να μιλήσουμε και εμείς.
Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ξαναβγαίνουμε στο δρόμο για το άδικο αίμα του Ζακ, για το αίμα της αδελφής μας της Zackie, για όσες άδικες δολοφονίες ακολούθησαν.

Θα συνεχίσουμε να περπατάμε περήφανα στους δρόμους της πόλης που αγάπησες Ζακ. Άνευ όρων.

Μην κλείνετε τα μάτια σε βία και αδικία, η Zackie λείπει μια τετραετία».

Ανακοίνωση για την πορεία εξέδωσε και η φεμινιστική συλλογικότητα Sabbat, που έχει βρεθεί από την πρώτη στιγμή στον αγώνα για την καταδίκη των δολοφόνων της Zackie: «Πλέον έχουμε και την απόφαση του δικαστηρίου για τους δολοφόνους του Ζακ, όπου η αστική δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν έχουν όλα τα σώματα την ίδια σημασία – κάποια από αυτά, ειδικά τα πιο αδύναμα, τοξικοεξαρτημένα, φτωχά και θηλυκά είναι αναλώσιμα και μπορούν να ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. […] Εμείς στεκόμαστε πάντα απέναντι από αυτή την πλευρά του ξεπλύματος που επιχειρεί η αστική δικαιοσύνη καλλιεργώντας τα πιο συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, βαθαίνοντας το τραύμα στα queer, θηλυκά, αποκλεισμένα σώματά μας που δεν του επιτρέπουν να κλείσει. Δεν ξεχνάμε τους δολοφόνους του Ζακ/ της Zackie Oh και δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί σε κανένα από μας».

Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας στις 7 μ.μ. Αντίστοιχες πορείες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πηγή Φωτογραφιών: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1