Πώς θα επιστρέψουμε στη νέα κανονικότητα - Οι κομβικές ημερομηνίες
Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις, τα σχολεία, τα καταστήματα και τους χώρους διασκέδασης - Το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Τα ζητήματα που αφορούν τη χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις και την άρση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω κορωνοϊού, εξετάζονται διεξοδικά αυτές τις μέρες, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση στην απαγόρευση, αναμένονται αύριο, Τρίτη 28/04, μέσω του διαγγέλματος που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους πολίτες.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, η εκπόνηση του σχεδίου «Επιστροφή στην κανονικότητα» από την κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ με το αυριανό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει, όπως είχαμε πει, το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη φάση, καθώς η άρση μέτρων θα γίνεται σταδιακά και εκτιμάται πως δε θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται αύριο να παρουσιάσει τον διεξοδικό χάρτη της σταδιακής άρσης των μέτρων, τα οποία, -μεταξύ άλλων- προβλέπουν την κατάργηση του SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις, το άνοιγμα των καταστημάτων και, σε 2η φάση, το σχέδιο για την κυκλοφορία των πολιτών προς την επαρχία και τα νησιά.

Όπως αναφέρουν πηγές και πληροφορίες, το σχέδιο για την επάνοδο στην ομαλότητα, θα προχωρά με δοκιμαστικά βήματα ανά δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί σε βάθος διμήνου, με τη χαλάρωση των περιορισμών να θεωρείται επιτακτική για την επανεκκίνηση της αγοράς και τη σταδιακή πρόοδο της ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό, η οποία, εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ κάτω από το 1%, σύμφωνα με τον καθηγητή της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κο Παναγιωτόπουλο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου, συνεπώς ό,τι προβλέπεται μέχρι σήμερα ισχύει και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς 2020.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν την Πρωτομαγιά: ?

Πρωτομαγιά 2020 – Μέτρα: Αστυνομικά μπλόκα και πρόστιμα για τους παραβάτες

Για το σχέδιο “επιστροφή στην κανονικότητα”, προτεραιότητα θα δοθεί στο άνοιγμα των στρατηγικών κλάδων της οικονομίας, τα οποία αποφέρουν έσοδα στο κράτος, όπως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες που αποδίδουν ΦΠΑ με γνώμονα τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η μετάβαση στην κανονικότητα θα γίνει σε 3 φάσεις:

-Στις αρχές Μαΐου,

-Στα τέλη Μαΐου και

-Στα μέσα Ιουνίου αντίστοιχα.

Σε κάθε μια από αυτές τις φάσεις, εκτιμάται ότι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους περίπου 200.000-300.000 εργαζόμενοι/-ες.

Όσο για τις επιχειρήσεις και την επαναλειτουργία τους, αυτές αναμένεται να ανοίξουν συντονισμένα, ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάθε επιχείρησης.

Στέλιος Πέτσας: Πότε καταργείται το SMS στο 13033 (Ημερομηνία)

Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το SMS για τη μετακίνηση στο 13033, αναμένεται να καταργηθεί εντελώς από 4-5 Μαΐου.

Από τις 4 με 5 Μαΐου, λοιπόν, αναμένεται να μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την χρήση sms ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης.

Όπως πρόσθεσε, ωστόσο, ο κος Πέτσας, μένει να διευκρινιστεί αν θα είναι ταυτόχρονη η άρση των περιορισμών για να μετακινηθεί κάποιος εκτός νομού, αν μπορεί δηλαδή κάποιος να μεταβεί σε νησί ή το χωριό του.

Στέλιος Πέτσας: Πότε καταργείται το SMS στο 13033 (Ημερομηνία)

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα SMS για κατ’ εξαίρεση έξοδο από το σπίτι αναμένεται να καταργηθεί μαζί με την άρση των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία εντός νομών.

Ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες

Παρόλα αυτά, στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες, αναμένεται να ζητηθεί να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στο μέτρο του δυνατού από τα σπίτια τους.

Αντί, λοιπόν, για αυστηρούς περιορισμούς, αναμένεται να γίνουν απλώς σαφείς συστάσεις προς αυτές τις ομάδες, ενώ ενδεικτικές θεωρούνται και οι δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει -μεταξύ άλλων- αναφερόμενος στη σταδιακή άρση των μέτρων, ότι δε θα υπάρξει κάποιος «ηλικιακός ρατσισμός».

Χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα

Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, από τις 4 Μαΐου 2020, αναμένεται να καταργηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για την ηπειρωτική επικράτεια, με ελεύθερη κυκλοφορία από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο.

Μετακινήσεις από και προς τα νησιά

Ταυτόχρονα, φαίνεται να διερευνάται και το ενδεχόμενο εξαίρεσης για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να εκτιμηθεί καλύτερα η αλλαγή στην καμπύλη των κρουσμάτων.

Η εξαίρεση, αν ισχύσει, αναμένεται να εφαρμοστεί με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των κατοίκων, καθώς εντοπίζονται αδυναμίες στις υγειονομικές δομές των νησιών, οπότε, είναι αναμενόμενο ότι, όπου παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις, αμέσως θα επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα.

Μικρομεσαία καταστήματα και κομμωτήρια

-Στις 4 Μαΐου 2020 επίσης, αναμένεται να λειτουργήσουν ορισμένα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια και το όριο θα προσδιοριστεί με βάση τετραγωνικά μέτρα επιφανείας.

Αυτές οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (δηλαδή ένας πελάτης ανά 15τμ).

Παράλληλα, αναμένεται να ανοίξουν κομμωτήρια και χώροι προσωπικής υγιεινής για την τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών, τα οποία αρχικά θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ θα ισχύσουν (όπως και σήμερα άλλωστε) αυστηροί κανόνες υγιεινής.

-Από τις 6 Μαΐου 2020, θα επιτρέπεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στα Διοικητικά Δικαστήρια η εκδίκαση των υποθέσεων για τις οποίες οι διάδικοι έχουν δηλώσει ότι δε θα εμφανιστούν στο ακροατήριο.

Στέλιος Πέτσας: Πρώτα ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία

Όπως είχε ανακοινώσει ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το πρώτο μέτρο που αίρεται αφορά την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων, για συγκεκριμένες διαδικασίες.

-Στις 11 ή στις 18 Μαΐου 2020, αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές των Λυκείων, χωρίς ακόμα να έχει οριστεί κάποια επίσημη ημερομηνία ή να έχει μεσολαβήσει ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου.

Νίκη Κεραμέως: Ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης του νέου σχολικού έτους νωρίτερα

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, αλλά και έναρξης του νέου νωρίτερα.

Νίκη Κεραμέως: Ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης του νέου σχολικού έτους νωρίτερα

Πανελλήνιες 2020:

Αναφορικά με τις Πανελλήνιες 2020, το Υπουργείο Παιδείας έχει επανειλημμένα επισημάνει την επιδίωξή του να έχουν ολοκληρωθεί  οι εξετάσεις το αργότερο στα μέσα Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε προ ημερών μάλιστα η Υπουργός Παιδείας, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες 2020, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Πανελλήνιες 2020 τον Ιούνιο ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία

Ανάλογα με το τι θα αποφανθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τις ίδιες ημερομηνίες αναμένεται να ανοίξουν και τα γυμνάσια, ενώ προς το τέλος Μαΐου μάλλον θα επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, για τα οποία πιθανόν να δοθεί μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς.

Όσο για τους φοιτητές, σχεδιάζεται να οριστεί εξεταστική περίοδος για όσους είναι στο τελευταίο έτος σπουδών και θέλουν να δώσουν μαθήματα για το πτυχίο τους.

-Την 1η Ιουνίου 2020 αναμένεται να ανοίξουν ξανά το Εφετείο και ο Άρειος Πάγος.

-Την ίδια ημέρα, αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα πολυκαταστήματα και τα μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα, τα οποία θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (διευρυμένο ωράριο, ένας πελάτης άνα 15 τ.μ)

-Παράλληλα, θα ανοίξουν και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο)

-Την 1η Ιουνίου 2020, αναμένεται να ανοίξουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

-Την 1η Ιουνίου 2020, αναμένεται να χτυπήσει το κουδούνι και για τους μαθητές γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου

-Στις 15 Ιουνίου 2020, θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι.

-Στις 15 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με το “καλό σενάριο”, αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους:

-αθλητικές εγκαταστάσεις,

-χώροι δεξιώσεων,

-χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ

-καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους,

-ενοικιαζόμενα δωμάτια

-και χώροι κατασκήνωσης

επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, με απόσταση έως 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι θα εξυπηρετεί έως 6 άτομα

-Στις 29 Ιουνίου 2020, αναμένεται να απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια.

Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.

Προβλέψεις για κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους – Αυστηροί κανόνες

-Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι επιχειρήσεις διασκέδασης, όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα, τα οποία θα λειτουργούν με αυστηρούς ειδικούς κανόνες για την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό θαμώνων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στις 29 Ιουνίου 2020, θα ανοίξουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν πάλι τα Πανεπιστήμια;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;