Κορωνοϊός - Άρση περιορισμών: Πότε θα καταργηθεί το SMS - Τι θα γίνει με τουρισμό, μετακινήσεις και σχολεία
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα σκιαγράφησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και άρση των περιοριστικών μέτρων, λόγω κορωνοϊού,  παρουσίασε χτες ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο Υπουργός Επικρατείας εξήγησε τι θα γίνει με τον τουρισμό και τις μετακινήσεις, μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων, για το σύστημα αποστολής SMS στο 13033, αλλά και για την κατ’ εξαίρεση έξοδο από το σπίτι.

«Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά», σημείωσε ο Υπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου, με δοκιμαστική εφαρμογή της σταδιακής αποκλιμάκωσης μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καταστήματα θα αρχίσουν να ανοίγουν και θα αρθούν ορισμένοι περιορισμοί στην κίνηση, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς θα είμαστε επιφυλακτικοί, θα ανοίξουμε ό,τι πρέπει να ανοίξουμε, θα άρουμε τους περιορισμούς στην κίνηση».

Για τα σχολεία

“Στο μέτρο που θα κυλήσουν τα πράγματα όπως σήμερα αισθάνομαι ότι η καμπύλη βαίνει καλώς. Υπό τις συνθήκες αυτές θα ανοίξουν τα σχολεία.”

“Πιθανώς να ανοίξουν σε διαφορετικές φάσεις Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά. Αλλά πάντως θα ανοίξουν.”, τόνισε ο κος Γεραπετρίτης.

Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «ο χρονισμός είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλές συνθήκες, έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, την εξάπλωση της επιδημίας, με περιβαλλοντικές συνθήκες – αλλά πάντως, εφόσον κυλήσουν έτσι τα πράγματα, θα ανοίξουν τα σχολεία με την επιφύλαξη της άποψης των επιδημιολόγων».

“Θα υπάρξει κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών. Δε θα είναι οι τάξεις που έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις που θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως το θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για άρση των περιορισμών σταδιακά σε ορίζοντα διμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τα σχολεία, αναμένουμε τις τελικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας:

Διάγγελμα Μητσοτάκη τη Δευτέρα – Τι αναμένεται να ανακοινωθεί

Η αρχή θα γίνει στις 4 Μαΐου, ενώ θα κλιμακωθεί στις 11 Μαΐου. Τα SMS θα καταργηθούν σταδιακά.

Πρωτομαγιά 2020: Τι μέτρα θα ισχύσουν για τις μετακινήσεις

Καταστήματα, τουρισμός, ξενοδοχεία

“Στην περίπτωση που θα έχουμε το άνοιγμα των καταστημάτων θα αναμορφωθεί και το σύστημα για τον περιορισμό της κίνησης. Είναι αυτονόητο ότι αφού θα έχουμε το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς δε θα υπάρχουν πλέον οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση”.

O Υπουργός Επικρατείας έδωσε μάλιστα και λεπτομέρειες για την λειτουργία των καταστημάτων, λέγοντας τα εξής:

“Στα καταστήματα θα περιέρχονται οι πελάτες με πολύ συγκεκριμένο ρυθμό, θα υπάρχουν μέτρα ατομικής υγιεινής, θα υπάρχει ανώτατος αριθμός ανθρώπων που θα προσέρχονται”.

Ο Υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για “σταδιακή αποκλιμάκωση σε ό,τι αφορά στην υπεραστική κίνηση”, ενώ προέβλεψε ότι δε θα χαθεί η τουριστική σεζόν.

“Υπάρχει ο εσωτερικός τουρισμός για τον οποίο δε θα υπάρξει πρόβλημα. Θα λειτουργήσουν οι εσωτερικές μεταφορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σταδιακώς θα υπάρχει και το άνοιγμα των ξενοδοχείων, ίσως σε δυο φάσεις, δηλαδή να υπάρξει ένα άνοιγμα ορισμένων ξενοδοχείων και στη συνέχεια άλλων μονάδων. Εφόσον έχουμε πλήρη εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας, τότε θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα και οι μεταφορές”.

Για την κατάργηση SMS στο 13033

Στην ερώτηση για το εάν το άνοιγμα των καταστημάτων θα συμπέσει χρονικά με τη λήξη του μέτρου αποστολής sms, ο Υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής:

«Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που θα έχουμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, είναι λογικό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση, δεν θα δηλώνεται δηλαδή», σημειώνοντας εμφατικά ότι οι περιορισμοί στον συγχρωτισμό θα εξακολουθούν να υπάρχουν, δηλαδή περιορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα, μέτρα ατομικής υγιεινής, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.

“Η ζωή μας αισθάνομαι ότι δεν θα είναι ίδια, όταν με το καλό τον Μάιο θα βρεθούμε στη μεταβατική φάση προς την ομαλότητα. Έχει γίνει μέρος της δικής μας συνείδησης και του συλλογικού υποσυνείδητου, ότι πλέον θα πρέπει να τηρούμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής” […] Με άλλα λόγια, η καλή ατομική υγιεινή, η έλλειψη στο συγχρωτισμό μεγάλης κλίμακας, η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας είναι πλέον στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως θα τα τηρούμε. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο έχουμε αποκτήσει.” […] “Αν κάτι κερδίζουμε στο χρόνο που έχει περάσει και έχουμε, δυστυχώς βεβαίως, αυτή τη μικρή κλίμακα στις απώλειες της ανθρώπινης ζωής, είναι το γεγονός ότι μάθαμε ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με όσα οι επιδημιολόγοι μας επιτάσσουν”.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η κατάργηση του SMS και των πεδίων στο 13033, θεωρείται πλέον θέμα χρόνου, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Μετακινήσεις και εκτός ορίων νομού – Εκτιμήσεις για επάνοδο στην ομαλότητα από αρχές Μαΐου

Αναφορικά με τις μετακινήσεις και εκτός νομού, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση και για την υπεραστική κίνηση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του:

“Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά”.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και το οποίο αναπτύσσει πλήρως όλη τη μετάβαση προς την ομαλότητα.

Χωρίς να δώσει, ωστόσο, την ακριβή ημερομηνία για την έναρξη της νέας φάσης, καθώς, όπως είπε, αυτό εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κος Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι στις αρχές του Μαΐου θα έχουμε την πρώτη φάση της μετάβασης στην ομαλότητα, ενώ ήδη από τις 27 Απριλίου αρχίζουν ορισμένες δραστηριότητες στα υποθηκοφυλακεία και ορισμένες από τις δραστηριότητες των δικαστηρίων, όπως άλλωστε έχει προμηνύσει σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Για τους ηλικιωμένους

Για τους ηλικιωμένους ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα γίνουν μεν αυστηρές συστάσεις, δε θα εξαιρεθούν όμως από την άρση των απαγορεύσεων:

“Δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρξουν καταναγκασμοί για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν πρόκειται να υποπέσουμε σε μια μορφή ηλικιακού ρατσισμού. Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρές συστάσεις στις ευάλωτες κατηγορίες.”

Δήλωσε πεπεισμένος μάλιστα πως:

 «η ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά ώριμη, το απέδειξε, και είμαι περήφανος για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρχει επιβολή – δεν ήταν τόσο ο καταναγκασμός που επέβαλε η ελληνική Πολιτεία, όσο η πειθώ στην οποία στηρίξαμε όλη μας την πολιτική – η κοινωνία συστρατεύθηκε και μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά στον ιό. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα: δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρξουν καταναγκασμοί για τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν πρόκειται να υποπέσουμε σε μιας μορφής ηλικιακό ρατσισμό». […] “Αισθάνομαι ότι θα υπάρχει ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης και αυτορρύθμισης της ίδιας της κοινωνίας”.

Σύμφωνα και με πληροφορίες από τον ΣΚΑΙ, μέχρι στιγμής, προβλέπονται τα εξής:

Λιανεμπόριο και κομμωτήρια

Αναφορικά με τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητής και μικρά καταστήματα, αυτά ανοίγουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις 4 Μαΐου για να τονωθούν ψυχολογικά οι πολίτες.

Μετακινήσεις με αεροπλάνα

Πρόκειται για την πιο δύσκολη εξίσωση της κυβέρνησης.

Πέραν των μέτρων ασφαλείας για τις μαζικές μετακινήσεις δύσκολη εξίσωση είναι και οι αερομεταφορές. Εξετάζεται πανευρωπαϊκά γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Συναθροίσεις

Σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις, αυτές παραμένουν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη ενημέρωση για το πότε θα μπορούμε να μαζευτούμε ξανά σε σπίτια μεγάλες παρέες.

Συναυλίες, μεγάλες συγκεντρώσεις είναι απίθανο να επιτραπούν με τα έως τώρα δεδομένα.

Τουρισμός, ξενοδοχεία και παραλίες

Στον τουρισμό θα πάμε σε πρώτη φάση στον εσωτερικό, Ιούνιο πιθανότατα θα «ανοίξει» με κανόνες για τα μάξιμουμ άτομα που θα γίνονται δεκτά στις οργανωμένες πλαζ και το νέο τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Σε δεύτερη φάση θα «ανοίξει» και ο εξωτερικός τουρισμός αφότου έχει γίνει προμήθεια αρκετών τεστ.

Επαναλειτουργία χώρων εστίασης (καφέ, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια)

Εστιατόρια και καφετέριες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΚΑΙ, αναφορικά με το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα για τα μαγαζιά εστίασης, προβλέπεται ότι αυτά θα είναι ανοιχτά μετά τις 15 με 20 Μαΐου, αλλά μόνο με τραπεζοκαθίσματα έξω, με απόσταση μεταξύ των τραπεζιών και μάξιμουμ άτομα στα καταστήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πέτσας: Παίρνουν παράταση τα περιοριστικά μέτρα – Μέχρι πότε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;