Lockdown: Ποια μέτρα χαλάρωσης είναι στο τραπέζι - Όλα τα σενάρια
Lockdown: Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τα SMS, τις αλλαγές στο ωράριο απαγόρευση κυκλοφορίας & τις μετακινήσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε μία καθημερινότητα με λιγότερους περιορισμούς, εκτιμώντας την κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown, σε συνδυασμό και με τη βελτίωση του καιρού, καθώς φαίνεται ότι το lockdown… δεν αποδίδει καρπούς.

Οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι που μετέχουν στην ολομέλεια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και σταθμίζουν τα δεδομένα από την πορεία της πανδημίας, κάνοντας εισηγήσεις για το νέο πλαίσιο μέτρων, προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν την πρόσβαση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, παράλληλα με τη διενέργεια ακόμη περισσότερων τεστ covid σε ημερήσια βάση.

Η χαλάρωση συγκεκριμένων μέτρων και περιορισμών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθεί στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων που, όπως έχει διαρρεύσει, θα συνυπολογίσουν την κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown.

Παρά τα όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, υπάρχουν επιστήμονες που διατυπώνουν ενστάσεις φοβούμενοι πως η λεγόμενη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την κόπωση των πολιτών θα θεωρηθεί από ορισμένους αφορμή για αύξηση των επαφών και κατ’ επέκταση των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό ΘΕΜΑ 104,6 και αναφερόμενος στα σχέδια για χαλάρωση του lockdown, έκανε λόγο για για κίνηση υψηλού ρίσκου. «Αν γίνει αυτή τη στιγμή μια πολύ μικρή και ελάχιστη «στραβή», το σύστημα δεν ξέρω αν έχει δυνατότητες να αντέξει», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, χθες το πρωί, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε πως αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα […] με κανόνες και αυξημένη προσοχή».

Ενώ ο κορωνοϊός καταγράφει διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ στη χώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, «πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων».

Αλλαγές σε ωράριο απαγόρευση κυκλοφορίας;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστούν αλλαγές στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεδομένου ότι μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας.

Στο «τραπέζι» είναι η μετάθεση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, από τις 21:00 το βράδυ έως και τις 05:00 το πρωί (προς το παρόν ισχύει 7μμ-5πμ.)

Παράλληλα, εξετάζεται να επιτραπεί η κίνηση σε ανοικτούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάθε ημέρα, πάντα σε επίπεδο οικογενειών και του περιορισμένου κύκλου «κοινωνικής φούσκας» που συστήνουν οι επιδημιολόγοι.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα υπάρξει αποσυμφόρηση και μία πιο «αραιή» κατανομή στις εξόδους των πολιτών για βόλτα και άθληση.

Για τον ίδιο λόγο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επιτραπεί εκ νέου η κίνηση με όχημα για «μετακίνηση 6», διευκολύνοντας τη μετάβαση οικογενειών σε πάρκα και ανοικτές, παραλιακές περιοχές όπου είναι πιο εύκολο να τηρηθούν αποστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να ανοίξουν νωρίτερα από το αναμενόμενο, και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής

Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος καταστημάτων και επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην επιδημιολογική καμπύλη, αναμένεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, με ραντεβού και αυστηρούς κανόνες, ώστε να αποτραπεί και η ενδεχόμενη, παράνομη παροχή υπηρεσιών από σπίτι σε σπίτι.

Ταυτόχρονα, με την ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες κλίνες και προσωπικό (ιδιώτες γιατρούς), το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην αύξηση των τεστ, εστιάζοντας στις περιοχές που διαπιστώνεται έξαρση του κορωνοϊού και μεγαλύτερη διασπορά.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Για την αγορά τώρα, οι γνωρίζοντες συνιστούν υπομονή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, οι αρχικές σκέψεις ήθελαν το άνοιγα του λιανεμπορίου να έχει κλειδώσει για τις 29 Μαρτίου 2021, αλλά όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τύχη του ανοίγματος των καταστημάτων αναμένεται να κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και οι επιστήμονες στην συνεδρίασή τους θα εξετάσουν την πορεία των «μαθηματικών» της πανδημίας.

Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν μία επιπέδωση της καμπύλης και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Εάν ωστόσο δεν φανούν τέτοια δείγματα μέσα στην εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολο οι επιστήμονες να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου οδηγώντας τους έτσι στο να θέσουν ως στόχο την 4η Απριλίου.

Εάν και όποτε τελικά αυτό αποφασιστεί, θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα ήθελαν το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμό μόνο στον αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων βάσει τετραγωνικών, ωστόσο στην παρούσα φάση το σενάριο του click away μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, αυτό θα συνδυαστεί και με την χρήση του νέου αριθμού για τα SMS, το 13032, το οποίο επιτρέπει μόνο μία τέτοια μετακίνηση ημερησίως.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
FT
3 - 0
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;