Νέοι «κόφτες» στις αναστολές Απριλίου
Δείτε αναλυτικά για τις αναστολές Απριλίου.

Tης Αθανασίας Ακριβού

Την ήρα από το σιτάρι θέλει να ξεχωρίσει το οικονομικό επιτελείο για το ποιοι πρέπει να στηριχθούν το επόμενο διάστημα.

Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δείχνουν πως το πλαίσιο των μέτρων στήριξης από εδώ και πέρα θα είναι πλέον στενό και θα χωράει μόνο αυτούς που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια.

Για αυτόν τον λόγο, το ΥΠΟΙΚ και το Υπουργείο Εργασίας υιοθετούν ακόμη αυστηρότερους κόφτες στα βασικά μέτρα στήριξης, ώστε να υπάρξει πρώτον μια πιο σωστή στόχευση, αλλά και από την άλλη να εξοικονομήσει πόρους τώρα που το χρειάζεται περισσότερο.

Τον Μάρτιο για τις αναστολές ορίστηκε νέο κριτήριο τζίρο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που άνοιξε την πόρτα στον μηχανισμό των αναστολών.

Για τον μήνα Μάρτιο οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να συνεχίσουν να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή αλλά πρέπει να τηρούν μια βασική προϋπόθεση.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, και δεν έχουν ανοίξει υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να σφίξει περισσότερο ο κλοιός και να μικρύνει η περίμετρος τελικά των επιχειρήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς των αναστολών.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία των αναστολών Μαρτίου, που παρουσιάζει το «MR», δείχνουν ότι οι κλειστές επιχειρήσεις έθεσαν σε αναστολή 302.649 εργαζόμενους ενώ οι πληττόμενες 241.739 εργαζόμενους. Στο σύνολο έχουν δηλωθεί ως τώρα 544.000 αναστολές βέβαια απομένουν άλλες 15 ημέρες για να τελειώσει ο μήνας αλλά όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας ο μεγαλύτερος όγκος των αναστολών έχει δηλωθεί.

Προφανώς και μετά την επεξεργασία των στοιχειών ο αριθμός που θα προκύψει θα είναι μικρότερος.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία μέχρι στιγμής, το κριτήριο του τζίρου δεν άφησε έκτος πάρα πολλές επιχειρήσεις βέβαια θα πρέπει να υπολογιστεί και το γεγονός πως περισσότερες περιοχές έχουν βρεθεί στο βαθύ κόκκινο άρα περισσότερες δραστηριότητες βρίσκονται σε αναστολή.

Τον Απρίλιο εκτός από το γεγονός πως θα διατηρηθούν οι κόφτες που ήδη υπάρχουν όπως η ρήτρα του τζίρου για τις παλιές επιχειρήσεις (έναρξη πριν το 2018) και η προαναγγελία των συμβάσεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και νέα κριτήρια που θα περιορίσουν τους δικαιούχους ώστε οι αναστολές σιγά σιγά να στοχεύουν σε επιχειρήσεις που θα έχουν την ανάγκη να βρίσκονται κάτω από το καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από το πώς θα ανοίξει η οικονομία το επόμενο διάστημα.

Έτσι, εάν για παράδειγμα το λιανεμπόριο ανοίξει στα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου ίσως να δούμε πλαφόν στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να θέτουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που ανοίγουν αλλά και οι πληττόμενες.

Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή να χρησιμοποιηθεί επιπλέον κόφτης τζίρου όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις όχι μόνο να μην παρουσιάζουν αύξηση τζίρου αλλά να εμφανίζουν και μείωση τζίρου κατά ένα ποσοστό.

Πηγή: moneyreview.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1