Lockdown: Το σχέδιο για άνοιγμα εστίασης & λιανεμπορίου - Τι εξετάζεται για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Το χρονοδιάγραμμα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων - Την Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις

Προς τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockdown φαίνεται να έχει μπει η κυβέρνηση. Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να πιέζει αφόρητα την Πολιτεία και τους ίδιους τους επιστήμονες, ωστόσο, η κόπωση των πολιτών έχει βάλει στην εξίσωση έναν παράγοντα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα: το αυστηρό lockdown φαίνεται πως δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πηγές και πληροφορίες, θα υπάρξει εισήγηση για έναν γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, με την προσοχή να επικεντρώνεται στους υγειονομικούς παράγοντες και το κατά πόσο οι δραστηριότητες αυτές έχουν επίπτωση στην πορεία του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Σε 2 φάσεις η χαλάρωση του lockdown

Αναλυτικότερα, μέχρι στιγμής εξετάζονται σενάρια με σκοπό την επανεκκίνηση της αγοράς και την χαλάρωση του lockdown σε 2 φάσεις:

Η πρώτη φάση λέγεται ότι θα είναι στις 22 Μαρτίου 2021 και η δεύτερη φάση στις 29 Μαρτίου 2021.

Ανάλογα, λοιπόν, με τις εισηγήσεις της επιτροπής, αλλά και την επιδημιολογική εικόνα, αναμένεται κριθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την σταδιακή χαλάρωση του lockdown από την ερχόμενη κιόλας Δευτέρα, 22/03, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ήδη, μάλιστα, πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι πλέον στο τραπέζι πέφτει και ο παράγοντας «κόπωση» του πληθυσμού.

Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, να δοθεί αρχικά το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα, 22/03/2021.

Σε αυτή την περίπτωση θα τηρηθεί ο κανόνας των ραντεβού.

Σκέψεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας τα ΣΚ

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο, υπάρχουν σκέψεις να μετατεθεί αντί τις 19:00 το απόγευμα στις 21:00 το βράδυ, (έως τις 05:00), όπως γίνεται τις καθημερινές, για τις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 18:00, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που η απαγόρευση ξεκινά στις 19:00.

Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο, σε άλλες περιοχές, με τη χρήση του κωδικού 6, στο 13033.

Λιανεμπόριο στις 29/03;

Ένα ακόμα σενάριο θέλει στις 29 Μαρτίου 2021 να ανοίγει το λιανεμπόριο.

Όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς εφαρμόζονταν οι κανόνες, με την τήρηση των μέτρων.

Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται η ενεργοποίηση ενός νέου πενταψήφιου, του 13032, με χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές, αλλά χωρίς περιορισμό απόστασης.

Στο ίδιο πνεύμα, ενδέχεται να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το click away και το click in shop.

Σχολεία & εστίαση

Για τα σχολεία, η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμά τους στις αρχές Απριλίου. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο, εάν πρόκειται να ανοίξουν τμηματικά ανά βαθμίδα ή όχι.

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις να ακολουθήσει μετά τις 15 του Απρίλη το άνοιγμα της εστίασης, αλλά αρχικά μόνο σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας.

Το πιθανό άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει σενάρια για «πράσινο φως» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι θεωρείται αρκετά πρόωρο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να «σηκώσουν» ρολά bar και γυμναστήρια. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;