Η πανδημία επηρέασε την ψυχική υγεία των εφήβων
Μία έρευνα από τη Νορβηγία αναδεικνύει την αλλαγή στην ψυχική υγεία των εφήβων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε πολύ την καθημερινότητά μας. Τα lockdown για την αποφυγή της διασποράς του ιού μας έκαναν να περάσουμε αρκετές ώρες στο σπίτι και αυτό είχε αρκετές ψυχολογικές επιπτώσεις. Μία νέα έρευνα συνοψίζει τις επιπτώσεις που είχε η αλλαγή του τρόπου ζωής μας στους έφηβους και την ψυχική τους υγεία.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open από τους J.Burdzovic Andreas από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και G. Scott Brunborg από το Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας.

Ο σκοπός της προοπτικής μελέτης MyLife, που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, ήταν να εξετάσει παραμέτρους της σωματικής και ψυχικής υγείας των εφήβων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της αγχώδους διαταραχής που σχετίζεται με την πανδημία.

Η σύγκριση έγινε μεταξύ εφήβων που συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου των ετών 2018 και 2019 σε αντιδιαστολή με όσους συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για να καταλάβεις λίγο καλύτερα τα αποτελέσματα της έρευνας αξίζει να σημειωθεί ότι οι έφηβοι στη Νορβηγία ξεκινάνε την πρώτη τάξη του λυκείου, ή αλλιώς 11η τάξη, σε ηλικία 16 ετών.

Οι έφηβοι, που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, ερωτήθηκαν για πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης με μια ειδική κλίμακα σε μορφή ερωτηματολογίου (Patient Health Questionnaire-9), τον αριθμό των στενών φίλων, τη σωματική τους υγεία και τη συμμετοχή σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Συνολικά συμμετείχαν 2536 έφηβοι (59% κορίτσια) από τους οποίους οι 1621 συμμετείχαν στη μελέτη πριν την πανδημία και οι 915 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από τους 915 συμμετέχοντες κατά της διάρκεια της πανδημίας, οι 158 (17.3%) ανέφεραν σημαντικό άγχος λόγω της πανδημίας. Συνολικά, η μοναδική στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων εφήβων ήταν η μικρότερη πιθανότητα συμμετοχής σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκριτικά με παλιότερα.

Επιπλέον, στις επιμέρους αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι με σημαντικό άγχος λόγω της πανδημίας ήταν πιθανότερο να αναφέρουν συμπτώματα που αντιστοιχούν σε κλινικά έκδηλη καταθλιπτική συνδρομή καθώς και μειωμένους δείκτες σωματικής υγείας συγκριτικά με τους εφήβους πριν από την πανδημία.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης καταλήγουν και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα να εντοπιστεί η ομάδα των εφήβων που εμφανίζουν δυσανάλογα υπέρμετρο άγχος λόγω της πανδημίας και να λάβουμε μέτρα ώστε να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο σε επίπεδο σωματικής υγείας, όσο και στην ψυχολογική υγεία. Ιδιαίτερα των νεαρότερων ατόμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;