5 συνήθειες που θα προστατέψουν την ψυχική σου υγεία σε περιόδους έντονου άγχους
Αυτές οι συνήθειες μπορούν να θωρακίσουν την ψυχική σου υγεία σε αρκετά απαιτητικές περιόδους.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνήθως επιβάλλει στους ανθρώπους άγχοw, καθώς μέσα στην πολυάσχολη ημέρα τους δέχονται πολλή πίεση. Φυσικά, η πίεση και το άγχος επηρεάζουν αρκετά την υγεία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να εντάξουμε όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία. Για πολλά χρόνια άλλωστε η ψυχική υγεία δε θεωρούνταν τόσο σημαντική, καθώς θεωρούνταν ταμπού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα άτομα μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει με την ψυχική τους υγεία και πώς αυτή έχει επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

Αν και η ψυχική υγεία είναι ένα ευρύ θέμα, το οποίο δε μπορεί να αναλυθεί σε ένα μόνο άρθρο, παρακάτω θα παραθέσουμε ορισμένες συνήθειες που μπορούν να προστετέψουν την ψυχική σου υγεία, ιδιαιτέρως όταν διανύεις περιόδους έντονου άγχους. Φυσικά, αν το πρόβλημά σου είναι πιο βαθύ ή υπάρχει κάτι που σε προβληματίζει αρκετά, καλό θα ήταν να επισκεφτείς κάποιον ειδικό, ο οποίος όντας ειδήμων μπορεί να σε βοηθήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να θωρακίσουν την ψυχική σου υγεία σε περιόδους έντονου άγχους, όπως για παράδειγμα ένα δύσκολο εξάμηνο στη σχολή ή μία απαιτητική περίοδος στη δουλειά.

1. Κοιμάσαι;

Πολλές φορές υποτιμάμε την αξία του ύπνου στη ζωή μας, με αποτέλεσμα να μην κοιμόμαστε όσο πρέπει. Παράλληλα, ο ύπνος μας δεν είναι και τόσο ποιοτικός. Φυσικά, η έλλειψη (ποιοτικού) ύπνου είναι ένα σημαντικό “παράπτωμα”, καθώς μεταξύ άλλων επηρεάζουμε και την ψυχική μας υγεία. Με τη βοήθεια του ύπνου το σώμα και το μυαλό ξεκουράζονται και επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους. Παράλληλα, ο ύπνος επηρεάζει τη διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να μπορεί εύκολα και γρήγορα να “πέσει” η διαθέσή μας σε περίπτωση που δεν κοιμηθούμε καλά το βράδυ. Γι’ αυτό το λόγο την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να παραμελήσεις τον ύπνο σου, ξανασκέψου το!

2. Διατροφή και άσκηση

Δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε τα πολλαπλά οφέλη της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, καθώς και τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο η υγιεινή διατροφή όσο και η άσκηση απαραίτητα συστατικά στοιχεία μίας ευχάριστης καθημερινότητας.

Όσον αφορά το θέμα της ψυχικής υγείας, η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, καθώς κάποια συστατικά μπορούν από μόνα τους να “ανεβάσουν” τη διάθεσή σου και να σε κάνουν να νιώθεις ψυχολογικά καλά. Παράλληλα, η σωστή διατροφή συντελλεί στη μείωση του άγχους και του γενικότερου ευ ζην. Το ίδιο ισχύει και με την άσκηση, η οποία όπως και να έχει πηγαίνει χέρι-χέρι με την υγιεινή διατροφή. H συστηματική άσκηση βελτιώνει τη διάθεσή σου, ενώ καταπολεμά ακόμη και την κατάθλιψη αφού εκκερίνονται ορμόνες, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

3. Βάλε την ευγνωμοσύνη τη ζωή σου

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, το οποίο εσωκλείει μέσα του πολλά θετικά συναισθήματα. Πώς μπορείς όμως να βάλεις στη ζωή σου την ευγνωμοσύνη πιο πρακτικά; Μπορείς να προσθέσεις την ευγνωμοσύνη μέσα στη ζωή σου αφήνοντας λίγο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα σου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γράφεις όλα τα όμορφα πράγματα που έχεις στη ζωή σου ή βίωσες εκείνη την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να αναπτύξεις μία αρκετά θετική και αισιόδοξη οπτική στη ζωή σου, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να “επιβιώσεις” ακόμη και σε δύσκολες και αγχωτικές περιόδους της ζωής σου.

4. Χαλάρωσε

Και επειδή κανείς δε χαλάρωσε απλά και μόνο επειδή κάποιος ή κάποια του είπε να χαλαρώσει, μπορείς να χαλαρώσεις εφαρμόζοντας κάποιες τεχνικές. Μπορείς να μάθεις να κάνει διαλογισμό, να κάνεις yoga που αποτελεί και μία εξαιρετική μορφή άσκησης, ή να εξασκηθείς στην τεχνική των βαθιών αναπνοών για την αντιμετώπιση του άγχους.

5. Πάρε τηλέφωνο κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο

Μερικές ημέρες ίσως είναι πιο δύσκολες από κάποιες άλλες και ίσως νιώθεις απελπισία. Εκείνες τις ημέρες είναι σημαντικό να κάνεις το βήμα και να πάρεις τηλέφωνο ένα άτομο που εμπιστεύεσαι και είστε κοντά, ώστε να συζητήσετε οτιδήποτε σε απασχολεί. Δεν έχει σημασία αν αυτό το άτομο είναι φίλος/φίλη ή συγγρανής ή αν μπορεί πρακτικά να λύσει το πρόβλημά σου. Αρκεί να έχει την υπομονή και την θέληση για να σε ακούσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1