3 τρόποι για να
Μήπως ήρθε ο καιρός να αποκτήσεις νέες συνήθειες;

Ακόμη ένας μήνας φτάνει στο τέλος του και αύριο “μπαίνουμε” αισίως στην πρώτη ημέρα του Απριλίου. Φτάσαμε, δηλαδή, στο δεύτερο μήνα της Άνοιξης και “μία ανάσα” πριν το καλοκαίρι. Πριν λίγους μήνες, όμως, “έμπαινε” το νέο έτος και όλοι σύσσωμοι βάζαμε νέους στόχους για το νέο έτος, προκειμένου να αλλάξουμε πράγματα στη ζωή μας.

Συχνά, μάλιστα, οι στόχοι που θέτουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με συνήθειες, τις οποίες είτε θέλουμε να εντάξουμε στη ζωή μας εκ νέου είτε με συνήθειες που θέλουμε να αλλάξουμε, γιατί θεωρούμε ότι μας κρατούν πίσω.

Ωστόσο, μία οποιαδήποτε συνήθεια είναι κάτι που έχει αποκτηθεί με τον καιρό και έχει γίνει σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με αποτέλεσμα να θεωρούμε πολλές φορές ότι είναι αρκετά δύσκολο (έως και αδύνατο) να το βγάλουμε από τη ζωή μας.

Μην ανησυχείτε, όμως, γιατί όποια συνήθεια και να θέλετε να βγάλετε από την καθημερινή σας ζωή, αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Και παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς!

1. Δεσμεύσου για 26 μέρες

Η Phillippa Lally, η οποία είναι ερευνήτρια ψυχολογίας στο University College London, μετά από έρευνα που διεξήγαγε, διαμόρφωσε μία φόρμουλα δημιουργίας συνηθειών. Αν και σε γενικές γραμμές μία συνήθεια θέλει περίπου δύο μήνες για να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τη λεγόμενη φόρμουλα των 21 ημερών με πολλή θέληση είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μία νέα συνήθεια σε 21 μόνο ημέρες. Ωστόσο, αυτό απαιτεί πρώτα απ’ όλα δέσμευση από πλευράς σου ότι θα εξασκείς αυτή τη νέα συνήθεια σε καθημερινή βάση για 26 ημέρες, προκειμένου να την υιοθετήσεις. Κάποιοι άλλοι συνιστούν 30 ημέρες ή 2 εβδομάδες, αλλά το σημαντικό είναι να δεσμευτείς και να εξασκείς τη συγκεκριμένη συνήθεια καθημερινά.

2. Ρεαλιστικοί στόχοι

Πολύ συχνά όταν αποφασίζουμε να υιοθετήσουμε μία νέα συνήθεια ή να ξεκινήσουμε γενικώς κάτι νέο, βάζουμε πολύ υψηλά τον πήχη. Ωστόσο, στην αρχή είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε σε υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουμε και να αποθαρρύνουμε από μόνοι/μόνες τον εαυτό μας. Ουσιαστικά σαμποτάρουμε τη δική μας προσπάθεια δηλαδή. Φυσικά, αυτό σίγουρα δε θα βοηθούσε στην ανάπτυξη μίας νέας συνήθειας! Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να θέσεις μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους μάλιστα όταν επιτυγχάνεις καλό θα ήταν να επιβραβεύεις τον εαυτό σου.

3. Βρες το κίνητρό σου (και υπενθύμισέ το στον εαυτό σου)

Καμία συνήθεια δε πρόκειται να “εισβάλλει” στη ζωή σου, αν δεν την θέλεις πραγματικά εσύ ο ίδιος ή η ίδια. Εσύ είσαι το άτομο που θα τη φέρει στη ζωή σου μέσω της συνειδητής εξάσκησής της και για αυτό το λόγο το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να αναζητήσεις βαθιά μέσα σου τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους θέλεις να υιοθετήσεις τη συγκεκριμένη νέα συνήθεια. Έτσι, θα βρεις το πραγματικό κίνητρο για το οποίο θα εξασκείς τη συγκεκριμένη συνήθεια και όταν μετά από τις πρώτες εβδομάδες φύγει ο πρώτος ενθουσιασμός, μπορείς να υπενθυμίζεις τον εαυτό σου το κίνητρό σου και να ανακτάς τον ενθουσιασμό σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;