3 τρόποι για να σταματήσεις να υπερναλύεις τα πάντα
Μήπως υπεραναλύεις κάποιες καταστάσεις; Αν ναι, τότε ήρθε ο καιρός να ξεφορτωθείς αυτή τη συνήθεια!

Στο πλαίσιο της καθημερινής μας ζωής πολλές φορές καλούμαστε να λάβουμε διάφορες αποφάσεις, οι οποίες είτε είναι βαρύνουσας σημασίας είτε λιγότερο σημαντικές. Ωστόσο, όποια απόφαση και να είναι αυτή που πρέπει να πάρουμε πάντα απαιτεί λίγη σκέψη. Τι συμβαίνει, όμως, όταν σκεφτόμαστε πολύ, πριν προβούμε στη λήψη μίας απόφασης;

Τι ακριβώς είναι η υπερανάλυση των καταστάσεων

Με την υπερανάλυση των καταστάσεων (που συχνά θα τη βρεις και στα αγγλικά ως overthinking) εννοούμε ότι κάποιο άτομο σκέφτεται κάτι υπερβολικά πολύ ή για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Αν και είναι φυσιολογικό να σκεφτόμαστε κάποια πράγματα αρκετό καιρό, αρχίζουμε να τα υπεραναλύουμε, όταν δε μπορούμε να βγάλουμε από τη σκέψη μας ορισμένες καταστάσεις σκεπτόμενοι μελλοντικά πιθανά σενάρια, συνήθως αρνητικά.

Πρόκειται για μία συνήθεια, η οποία προκαλεί περισσότερο άγχος, το οποίο μπορεί να φέρει πολλές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την υγείς μας, ενώ το να “παίζουν” ξανά και ξανά σκηνές στο μυαλό μας από πράγματα που δεν έχουν συμβεί μόνο κακό μπορεί να μας κάνει, αφού ο φόβος της λανθασμένης απόφασης μας αποπροσανατολίζει από τα πάρουμε γενικώς κάποια απόφαση. Και να το μην πάρεις καμία απόφαση είναι σίγουρο χειρότερο από τα πάρεις μία λανθασμένη!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 🦋 (@antisocial_butterflyyy_)

Πώς μπορείς να “κόψεις” αυτή τη συνήθεια;

Η υπερανάλυση πολλών καταστάσεων, ειδικά αν γίνεται συστηματικά και για πολλά χρόνια, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς αυξάνει το άγχος σου και “θολώνει” την ικανότητά σου να δεις τελικά τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και ίσως αισιόδοξα.

Επομένως, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές προκειμένου να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα, ώστε να σκέφτεσαι πιο εποικοδομητικά και ρεαλιστικά, πριν λάβεις κάποια απόφαση!

1. Μήπως ζεις στο παρελθόν;

Συνήθως, οι overthinkers, όπως λέγονται στα αγγλικά αυτοί και αυτές που σκέφτονται υπερβολικά πολύ τα πάντα, είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, τότε είναι πολύ πιθανό να σκέφτεσαι διαρκώς το παρελθόν, όσα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, αλλά και όσα θα μπορούσες να είχες κάνει. Ωστόσο, το παρελθόν δε μπορεί να αλλάξει και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις από αυτό και να προχωρήσεις μπροστά. Οπότε, προσπάθησε να αναγνωρίσεις τα λάθη σου και τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα, ώστε να μην τα επαναλάβεις στο μέλλον και στη συνέχεια κοίτα μπροστά.

2. Επικεντρώσου στα συναισθήματά σου (και έλεγξέ τα)

Είναι σημαντικό να ζεις τη δεδομένη στιγμή και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως να μη ζεις στο παρελθόν. Αυτό συνεπάγεται να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά, χωρίς να αποφεύγεις, όπως συνηθίζεται πολλές φορές, τα αρνητικά. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να αποκτήσεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, αλλά και να κατανοήσεις περισσότερο τον εαυτό σου. Έτσι, θα αρχίσεις να εμπιστεύεσαι περισσότερο το ένστικτό σου και τη διαίσθησή σου, με αποτέλεσμα να παίρνεις αποφάσεις πιο εύκολα χωρίς να υπεραναλύεις καταστάσεις, προκαλώντας στον εαυτό σου αχρείαστο άγχος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 🦋 (@antisocial_butterflyyy_)

3. Λύσεις αντί για προβλήματα

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις για αυτά. Ωστόσο, πολλές φορές “μπαίνουμε στο τρυπάκι” της υπερανάλυσης, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτουμε ένα πρόβλημα και από το άγχος μας να δημιουργούμε άλλα σενάρια με το μυαλό μας, όπου βρίσκονται ακόμη περισσότερα υποθετικά προβλήματα, τα οποία, όμως, αντιμετωπίζουμε σα να υφίστανται ήδη. Αντί να δημιουργήσεις, λοιπόν, νέα προβλήματα τη στιγμή που δεν υπάρχουν , προσπάθησε να απομονώσεις το ήδη υπάρχον πρόβλημα και να βρεις τις λύσεις που θα μπορούσες να εφαρμόσεις. Στη συνέχεια αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην επιλογή της καλύτερης λύσης και no worries!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1