Lockdown: Αύξηση των ψυχικών διαταραχών σε φοιτητές
Το lockdown είχε αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική διάθεση των φοιτητών σύμφωνα με έκθεσε του Κέντρου Βοήθειας κατά της Κατάθλιψης της Γερμανίας.

Το lockdown, πέρα από την προστασία της Δημόσιας Υγείας, φαίνεται να έχει και αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων. Τα Κέντρα Ψυχολογικής Βοήθειας διαφόρων Πανεπιστημίων της Γερμανίας διαπιστώνουν ότι το lockdown έχει προκαλέσει στους φοιτητές κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού, ενώ έχει καταγραφεί αύξηση του αριθμού φοιτητών που ζητούν βοήθεια.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η κοινωνική απομόνωση, ο φόβος για τους συγγενείς και η πιθανότητα παράτασης των σπουδών είναι ανάμεσα στους λόγους που έχουν κα΄νει τους φοιτητές να υποφέρουν σε ένα ψυχολογικό επίπεδο. Ακόμα ένας παράγοντας είναι και οι οικονομικές δυσκολίες που επήλθαν λόγω της πανδημίας ή θα επέλθουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το lockdown φαίνεται να έχει μία ιδιαίτερη επίδραση σε όσους πάσχουν, ήδη, από ψυχικά νοσήματα. Σε έκθεση του Κέντρου Βοήθειας κατά της Κατάθλιψης προκύπτει ότι άνθρωποι με κατάθλιψη υπέφεραν περισσότερο σε συνθήκες lockdown την περασμένη άνοιξη. Από την έκθεσή αυτή γίνεται αντιληπτό ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεν φόβο μήπως κολλήσουν κορωνοϊό, αλλά ένιωθαν περισσότερο το βάρος από τα μέτρα εγκλεισμού, σύμφωνα με το Γερμανικό Βαρόμετρο Κατάθλιψης 2020.  Οι συντάκτες της παραπάνω μελέτης επισημαίνουν ότι λόγω έλλειψης συγκεκριμένων δομών στην καθημερινότητά τους, οι άνθρωποι αυτοί υπέφεραν δύο φορές περισσότερο από ότι ο γενικός πληθυσμός.  Μάλιστα, ένας στους δύο φοιτητές λέει ότι σε αυτό το διάστημα αποτάθηκε σε ειδικό γιατρό ή σε ψυχοθεραπευτή για α αντιμετωπίσει όλα αυτά που βίωνε.

Με τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια να γίνονται αποκλειστικά διαδικτυακά, το κεντρικό πρόβλημα που φάνηκε από πολλές συζητήσεις που κάνουν φοιτητές σε συμβουλευτικά κέντρα είναι η μείωση των κοινωνικών επαφών, οι φόβοι για τους συγγενείς και για η πιθανότητα να διαρκέσουν περισσότερο οι σπουδές τους. Ο ψυχολόγος Βίλφριντ Σούμαν από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής του πανεπιστημίου στο Όλντενμπουργκ υποστηρίζει τα εξής:

“Δοκιμάζονται οι ψυχολογικές δυνάμεις αντίστασης μεγάλου αριθμού φοιτητών και περισσότεροι φοιτητές προσφεύγουν στη βοήθεια της συγκεκριμένης υπηρεσίας.”

Άλλο ένα στοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογική μας διάθεση είναι και η έλλειψη φωτός από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Μία περίπτωση που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα είναι αυτή της «Λιν» (πρόκειται για ψευδώνυμο και όχι το πραγματικό όνομα της κοπέλας). Οι καταθλιπτικές τάσεις της ξεκίνησαν στη διάρκεια των σπουδών της, προ κορωνοϊού. Τότε ήταν 18 χρονών, φοιτήτρια ψυχολογίας σε πανεπιστήμιο της Βαυαρίας. Ένα μήνα μετά την έναρξη μαθημάτων ένιωθε συνεχώς λυπημένη και συχνά έκλαιγε. Οι γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για αυτή. Επαφές με τους υπόλοιπους συμφοιτητές της την δυσκόλευαν. Η Λιν συνειδητοποίησε νωρίς τα βαριά ψυχολογικά συμπτώματα και αναζήτησε βοήθεια στο Κέντρο Βοήθειας του Πανεπιστημίου της.

Στη Γερμανία οι 43 από τις 57 φοιτητικές ενώσεις διαθέτουν υπηρεσία ψυχολογικής στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο πέρυσι 34.000 φοιτητές αναζήτησαν βοήθεια σε αυτά τα κέντρα. Από την εισαγωγή του συστήματος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων έχει αυξηθεί ο αριθμός φοιτητών που αναζητούν ψυχολογική στήριξη.

Η Λιν μίλησε για τα προβλήματά της, τους φόβους μπροστά στην αποτυχία. Όμως, οι τάσεις κατάθλιψης που είχε ήταν τόσο ισχυρές, που απευθύνθηκε σε ειδικό γιατρό. Αυτός από την μεριά του, την έστειλε σε ψυχίατρο, ο οποίος της έδωσε αντικαταθλιπτικά.

Χάρη σε αυτά κατάφερε να τελειώσει 3 από τις 6 εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου. Μετά από αυτή την επιτυχία της, πήρε δύναμη για να αναζητήσει τον δρόμο της θεραπείας, που κράτησε αρκετό χρονικό διάστημα. Χάρη σε ένα μείγμα θεραπείας σήμερα η Λίν υποστηρίζει πως αισθάνεται πολύ καλύτερα, ενώ κατάφερε να πάρει το πτυχίο της με επιτυχία. Όπως λέει η ίδια:

“Έχω την αίσθηση ότι βρήκα τον εαυτό μου.”

Το lockdown, όμως, άρχισε να της δημιουργεί ανάμεικτα αισθήματα. Στην πρώτη φάση του περασμένου Μαρτίου έγραψε την εργασία της. Το στρες από μια τέτοια διαδικασία υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε θα μπορούσε να την πάει αρκετά πίσω με τη θεραπεία της. Σήμερα, όμως, δηλώνει ότι είναι χαρούμενη, επειδή μπορεί να ζητά βοήθεια, όταν νιώθει ότι τη χρειάζεται. Στις παραδόσεις μαθημάτων, που γίνονται διαδικτυακά, της λείπουν οι επαφές με άλλους συμφοιτητές της.

Για την ψυχολογική ασθένειά της μιλά η Λιν ανοικτά από την αρχή. Συγκεκριμένα, δηλώσει:

“Στην αρχή ντρεπόμουν, επειδή ακριβώς σπουδάζω ψυχολογία. Φοβόμουν μήπως πάρω τη θέση θεραπείας κάποιου άλλου.”

Ο ψυχίατρος Ούλριχ Χέγκερλ, πρόεδρος του Κέντρου Βοήθειας κατά της Κατάθλιψης, δηλώνει:

“Τώρα με τον κορωνοϊό πολλοί έχουν την αίσθηση ότι δεν μπορούν ή ότι δεν πρέπει να συμβουλευτούν ειδικό.”

Μάλιστα, ο ψυχίατρος συμβουλεύει τους ομοιοπαθείς της “Λιν” να μην διστάζουν να αναζητούν βοήθεια, ιδιαίτερα στην εποχή του κορωνοϊού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
10 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΡΟΜ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;