Pride Month Αφιερώματα: 10 βιβλία με χαρακτήρες της LGBTQ+ κοινότητας
Με αφορμή το Μήνα Υπερηφάνειας σού προτείνουμε μερικά βιβλία που αξίζουν το χρόνο σου.

Ο Ιούνιος θεωρείται Μήνας Υπερηφάνειας ή αλλιώς Pride Month. Το Pride “γεννήθηκε” το μακρινό 1969, μετά από ένα περιστατικό βίας στο gay bar Stonewall, το οποίο ουσιαστικά πυροδότησε αντιδράσεις των ανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που βγήκαν στους δρόμους και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Έκτοτε, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς γιορτάζεται σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ παράλληλα ευνοεί την ανάπτυξη του διαλόγου γύρω από ζητήματα που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ωστόσο, αν και από το 1969 έχουν γίνει αρκετά βήματα, προκειμένου να επέλθει η ισότητα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και για να εξαλειφθεί το κοινωνικό στίγμα, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης και πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν. Τα πάντα όμως ξεκινούν από τη γνώση και την  αντίληψη για το διαφορετικό. Για την απόκτηση της γνώσης και τη διαμόρφωση της καλύτερη αντίληψη; της ζωής και των δυσκολιών που βιώνουν οι άνθρωποι της LGBTQ+ κοινότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τέχνη. Οι ταινίες, οι σειρές ή και τα βιβλία μπορούν να “μιλήσουν” με όποιο άτομο “αλληλεπιδράσουν”.

Για αυτό το λόγο εμείς με αφορμή το Μήνα Υπερηφάνειας 2021, προτείνουμε 10 βιβλία με χαρακτήρες της LGBTQ+ κοινότητας, που σίγουρα έχουν να σού δώσουν πολλή τροφή για σκέψη!

1. Το δωμάτιο του Τζιοβάνι του James Baldwin

Περίληψη:  Σημαδεμένος από μια ομοφυλοφιλική εμπειρία στην εφηβεία του, ο Ντέιβιντ, ένας νεαρός Αμερικανός, αναζητώντας την εσωτερική του ισορροπία, θα καταλήξει στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950. Στη διάρκεια της νύχτας που θα φέρει τον τραγικό επίλογο της ιστορίας του, ο Ντέιβιντ μας αφηγείται την παράλληλη σχέση του με τον Τζοβάνι και την αρραβωνιαστικιά του, την Έλα, την πάλη του ανάμεσα στην ερωτική επιθυμία και τη συμβατική ηθική, τη σύγκρουση ανάμεσα στην αλήθεια του κορμιού και τα ψέματα του μυαλού.
Το κλασικό αυτό αφήγημα πάθους και θανάτου, το οποίο εκδόθηκε το 1956 και αντικατοπτρίζει την προσωπική πάλη του ίδιου του συγγραφέα με τη σεξουαλική αμφισημία, παραμένει ένα συγκλονιστικό βιβλίο χάρη στην απλότητα του δραματικού του ιστού και στην ένταση με την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

2. Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου του Andre Aciman

Περίληψη:  Ο Έλιο, ένας δεκαεπτάχρονος στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Ο Όλιβερ, ένας νεαρός ερευνητής, φιλοξενούµενος για το καλοκαίρι στο σπίτι των γονιών του Έλιο. Οι δυο τους θα ζήσουν ένα αιφνίδιο, παράφορο ειδύλλιο µε φόντο την Ιταλία της δεκαετίας του ’80. Απροετοίµαστοι για τις συνέπειες της αµοιβαίας τους έλξης, οι ατέλειωτες καλοκαιρινές µέρες τούς παρασύρουν σε εναλλασσόµενα ρεύµατα εµµονής, σαγήνης και πόθου. Αψηφώντας τους κινδύνους, οι δυο τους συγκλίνουν προς κάτι που φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ: την απόλυτη σύνδεση µε έναν άλλο άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο έχει και (μεταφρασμένο) sequel με τίτλο Έλα να με βρεις. Στο sequel ο Έλιο είναι πλέον ένας προικισμένος κλασικός πιανίστας που ζει στη Ρώμη, ενώ ο Όλιβερ, που τώρα είναι καθηγητής σε κολέγιο της Νέας Αγγλίας και έχει οικογένεια, πιάνει τον εαυτό του να σκέφτεται να ξαναδιασχίσει τον Ατλαντικό…

3. Το Πορφυρό Χρώμα της Alice Walker

Περίληψη:  Η Σέλι χρειαζόταν λίγα για να ζήσει και να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο σκληρό και δύσκολο. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η Σουγκ Αβερι μπήκε στη ζωή της. Αυτή η νέγρα τραγουδίστρια των μπλουζ και ερωμένη του άντρα της, τής έδωσε το κουράγιο να ζητήσει πολλά. Όλα αυτά που δεν είχε γνωρίσει και ξεχνούσε την ανάγκη τους: Το γέλιο, το παιχνίδι και στο τέλος την αγάπη…

4. Το τραγούδι του Αχιλλέα της Madelline Miller

Περίληψη:  Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;
Ο νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων.

Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους ανθίζει και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο. Ξέπνοοι αγγελιαφόροι φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα. Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς. Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης έχει μόλις ξεκινήσει.

5. The Price of Salt της Patricia Highsmith

Περίληψη:  Στη Νέα Υόρκη του 1950 η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ έχει μία αδιάφορη δουλειά σε ένα κατάστημα. Η ανιαρή ζωή της αλλά, όταν μία ημέρα γνωρίζει την κομψή, ευκατάστατη και μεγαλύτερή της Κάρολ Ερντ, η οποία επισκέπτεται το κατάστημα με σκοπό ν αγοράσει ένα δώρο στο παιδί της. Οι δύο γυναίκες ερωτεύονται και, παρά τα εμπόδια, όπως ο εκβιασμός που επιχειρεί ο σύζυγος της Κάρολ, αποφασίζουν να δραπετεύσουν μαζί από την πόλη αψηφώντας τους ενδοιασμούς της συντηρητικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο The Price of Salt έχει βασιστεί η ταινία Carol.

6. Ορλάντο της Virginia Woolf

Περίληψη: Το «Ορλάντο» αποτελεί ένα από τα πιο ανατρεπτικά βιβλία της εποχής του και ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της Virginia Woolf. Το Orlando παρακολουθεί τον αθάνατο βίο και την ταραχώδη πολιτεία ενός αμφίφυλου ανθρώπου, του/της Orlando από τα χρόνια του ως νεαρού ευγενή του ελισαβετιανού Λονδίνου μέχρι τη δράση του ως χειραφετημένη γυναίκα των αρχών του 20ου αιώνα. Η αλληγορική ψευδοβιογραφία, γραμμένη στο απόγειο της συγγραφικής καριέρας της Virginia Woolf θεωρείται ορόσημο στη συγγραφική της πορεία, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η συγγραφέας εμπνεύστηκε από τη θυελλώδη σχέση της με τη Βίτα Σάκβιλ-Γουέστ, στην οποία άλλωστε είναι αφιερωμένο το μυθιστόρημα.

7. Μωρίς του Edward Morgan Forster

Περίληψη:  Εάν το βιβλίο είναι η δύσκολη, αργή, επώδυνη συνειδητοποίηση ενός κοινού ανθρώπου ότι είναι ομοφυλόφιλος και, συνεπώς, απορρίπτεται από το κοινωνικό σύνολο, είναι επίσης η ιστορία της προσωπικής μας απελευθέρωσης από τη σωρεύουσα σκόνη των κοινωνικών συμβάσεων. Έργο βαθύτατα ηθικό, είναι η αντιπαράθεση συμβατικότητας και αλήθειας, σύγχυσης και συνείδησης, αυταπάτης και ειλικρίνειας. Γραμμένο με τρόπο μαγευτικό, το 1914, παρέμεινε ανέκδοτο μέχρι το θάνατο του συγγραφέα, το 1970, αφού ο ίδιος ο Φόρστερ δε θέλησε ποτέ να το δημοσιεύσει.

8. Middlesex του Jeffrey Eugenides

Περίληψη:  Το Middlesex αφηγείται τη συνταρακτική ιστορία της Καλλιόπης Στεφανίδη και τριών γενεών της ελληνοαμερικανικής οικογένειας Στεφανίδη, οι οποίοι ταξίδεψαν από ένα μικρό χωριουδάκι απέναντι από τον Όλυμπο της Μικράς Ασίας στο Ντητρόιτ της ποτοαπαγόρευσης, έζησαν τις ένδοξες ημέρες στην πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας και τις φυλετικές ταραχές του 1967, προτού μετακομίσουν στις δεντροφυτεμένες λεωφόρους του Γκρος Πουέντ, στο Μίσιγκαν. Για να καταλάβει η Καλλιόπη τον λόγο που δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια, αναγκάζεται να αποκαλύψει ένα μεγάλο οικογενειακό μυστικό και την εκπληκτική γενετική ιστορία που μεταμορφώνει την Κάλλι σε Καλ, έναν από τους πιο τολμηρούς και υπέροχους αφηγητές στη σύγχρονη μυθιστορία. Λυρικό και συναρπαστικό, το Middlesex είναι μια απολαυστική αναβίωση του αμερικανικού έπους.

“Η κεντρική ηρωίδα Κάλλι ξεκινά τη ζωή της σαν κορίτσι, η εφηβεία της αποκαλύπτει σιγά σιγά τον ανδρισμό που κρύβει μέσα της και στα δεκατέσσερά της μια χειρουργική επέμβαση ξεκαθαρίζει τα πράγματα: η Κάλλι είναι από δω και πέρα ο Καλ. Είναι λοιπόν όλα ζήτημα γονιδίων, μπορεί ο γενετικός ντετερμινισμός να ερμηνεύσει τα πάντα; “Το βιβλίο μου” μας ξεκαθαρίζει ο Ευγενίδης “έχει θέμα τη γενετική, όχι όμως εις βάρος της ψυχολογικής ανάλυσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το αντίθετο μάλιστα, αντιστρατεύεται την τρέχουσα εκλαϊκευμένη μορφή της γενετικής που θεωρεί την ανθρώπινη συμπεριφορά γενετικά προκαθορισμένη. Οι περισσότεροι γενετικοί επιστήμονες υποστηρίζουν σήμερα ότι η ανθρώπινη ταυτότητα είναι το αποτέλεσμα μιας περίπλοκης διάδρασης ανάμεσα σε ένα 50% γενετικά προκαθορισμένων συστατικών και σε ένα 50% περιβαλλοντικών παραγόντων. Η Κάλλι γεννιέται με ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, αλλά υπερβαίνει μέσα από την ιστορία αυτόν τον προκαθορισμό, η μοίρα κατά συνέπεια δεν είναι άφευκτη, για να ανατρέξω στην εννοιολογία των αρχαίων Ελλήνων”.
Σπύρος Μοσκόβου, Το Βήμα 30-3-2003 (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

9. Θάνατος στη Βενετία του Thomas Mann

Περίληψη:  Ο πενηντάχρονος Γκούσταφ Άσενμπαχ, ένας επιτυχημένος συγγραφέας, ταξιδεύει στη Βενετία για διακοπές. Στη διάρκεια ενός γεύματος στο ξενοδοχείο, την προσοχή του τραβάει ένα εξαιρετικά όμορφο αγόρι. Σύντομα οι μέρες του αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από το πότε θα το ξαναδεί και αγνοεί τις δυσοίωνες φήμες που κυκλοφορούν ότι ένας λοιμός εξαπλώνεται στην πόλη. Ο Θάνατος στη Βενετία είναι μια αριστουργηματική ιστορία για την εμμονή, για την αγωνία του δημιουργού και την άβυσσο του τέλους.

10. Τι θυμάσαι απ’ τον θάνατό σου; του Πυθαγόρα Κ. Ελευθεριάδη

Περίληψη:  Ήµουν είκοσι δύο χρόνων όταν πέθανα. Αυτή είναι η ζωή µου από τη στιγµή που µπήκα στον στρατό, εκείνο το καλοκαίρι. Από τότε που µου ανατέθηκε αυτή η περίεργη αποστολή. Ένας Έλληνας που ζούσε στο Λονδίνο, ο Έντουαρντ, παρουσιάστηκε για δύο εβδοµάδες στη µονάδα που ήµουν κι εγώ. Ήταν κωφός. Μόνο εγώ γνώριζα τη γλώσσα του, απ’ όλους τους στρατιώτες. Οπότε, έπρεπε να γίνω ο διερµηνέας του. Αυτή είναι η ιστορία µας. Μια ιστορία διαφορετική. Μια σχέση ιδιαίτερη, που δεν βασιζόταν, όµως, σε λόγια.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ο εαυτός σου µέσα σ’ έναν τέτοιο κόσµο; Σ’ έναν κόσµο που σου επιβάλλει να αλλάξεις, πείθοντάς σε συνεχώς για τη διαφορετικότητά σου;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 2