Μήνας Υπερηφάνειας: 20 σειρές με χαρακτήρες της LGBTQ+ κοινότητας
Με αφορμή το Μήνα Υπερηφάνειας σού προτείνουμε μερικές σειρές που αξίζουν το χρόνο σου.

Ο Ιούνιος έχει καθιερωθεί και θεωρείται παγκοσμίως ως Μήνας Υπερηφάνειας ή αλλιώς Pride Month. Το Pride ή αλλιώς η Παρέλαση Υπερηφάνειας δεν είναι απλώς μία παρέλαση, καθώς έχει μεγάλη ιστορία και εξέλιξη μέσα στον χρόνο.

Ως αφετηρία του pride θεωρείται ένα περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη το 1969 στο gay bar Stonewall Inn. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου 1969, εισέβαλλαν βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων στο gay bar Stonewall Inn, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο είχε πραγματοποιηθεί μια σειρά αλλεπάλληλων επιδρομών σε ανάλογα μπαρ της περιοχής, ενώ η παρενόχληση ατόμων που ανήκαν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ήταν συνηθισμένη. Άλλωστε, το 1969 δεν είχαν γίνει βήματα για την ορατότητα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, αλλά και την εξάλειψη τους στίγματος που τους “τοποθετούσε” η κοινωνία.

Εκείνη την ημέρα, που έμελλε να μείνει στην ιστορία, έγιναν συλλήψεις, ενώ η βία που ακολούθησε εξαγρίωσε τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το bar. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμμάτων. Στη συνέχεια, μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος με σκοπό να διαμαρτυρηθεί, αλλά αυτό είχε δυσάρεστα αποτελέσματα, καθώς ο κόσμος συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία, όμως, συνεχίστηκαν και για τις επόμενες ημέρες και νύχτες.

Athens Pride Week 2021: Ανοιχτό κάλεσμα και αιτήσεις συμμετοχής

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον επόμενο μήνα οι ακτιβιστές και οι ακτιβίστριες να κυκλοφορήσουν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση».

Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση υιοθέτησε την ονομασία «Gay Απελευθερωτικό Μέτωπο» (Gay Liberation Front). Μεταξύ άλλων η συμμαχία διεκδικούσε την παύση της παρενόχλησης ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από την αστυνομία, την προστασία στον εργασιακό χώρο, την ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού, αλλά και τη θέσπιση νομικού πλαισίου κατά των διακρίσεων. Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1970 πραγματοποιήθηκε η «πορεία στο Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος, ενώ συγχρόνως είχε και τη μορφή διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Νέας Υόρκης. Άτυπα θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεχομένως και το πρώτο Pride.

Με το πέρασμα του χρόνου η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα και στην αρχή επεκτάθηκε άλλες πόλεις των Η.Π.Α. Στη συνέχεια όμως “ταξίδεψε” σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, ενώ καθιερώθηκε η 28η Ιουνίου ως η Ημέρα ΛΟΑΤ περηφάνιας (LGBT Pride Day). Για το λόγο αυτό τα περισσότερα LGBT pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως τον Ιούνιο.

Στις Η.Π.Α. κατά την 30η επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το 1999, το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς, ενώ στην 40η επέτειο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 μήνα περηφάνιας των ΛΟΑΤ (Pride Month). Έτσι, αρχής γενομένης των συμβάντων του Stonewall ο Ιούνιος, πλέον, θεωρείται ο Μήνας Υπερηφάνειας (Pride Month).

Από το 1969 έχουν γίνει αρκετά βήματα, προκειμένου να επέλθει η ισότητα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και για να εξαλειφθεί το κοινωνικό στίγμα. Αν και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, όλα ξεκινούν από τη γνώση, την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση.

Έτσι, πολλοί καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες στην προσπάθειές τους να φέρουν το ευρύ κοινό ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των ατόμων που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν ταινίες, σειρές, βιβλία, τραγούδια και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, τα οποία όχι μόνο προσφέρουν αισθητική απόλαυση, αλλά φέρνουν το κοινό σε επαφή πιο κοντά με τα μέλη της κοινότητας μέσω της τέχνης.

Έτσι, μετά το κινηματογραφικό μας αφιέρωμα για τις ταινίες που έθιξαν τα προβλήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σειρά έχουν οι σειρές. Σειρές που αγαπήσαμε και αγαπάμε και είτε επικεντρώνονται εξ’ ολοκλήρου στη ζωή ενός ή περισσότερων χαρακτήρων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είτε τους έχουν συμπεριλάβει επιτυχώς μπαίνοντας μέσω της μικρής οθόνης στα σπίτια και τις καρδιές μας.

Μήνας Υπερηφάνειας: 30 ταινίες που αντικατοπτρίζουν με ρεαλισμό τα προβλήματα της LGBTQ+ κοινότητας

Ακολουθούν, λοιπόν, 25 σειρές με χαρακτήρες που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και αξίζουν την προσοχή σου.

1. It’s a sin

Υπόθεση: Το “It’s s Sin” ακολουθεί τη ζωή μίας παρέας ατόμων στο Λονδίνο μέσα σε μία δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας αλλάζουν πολλά στη ζωή τους, αλλά και στον κόσμο, καθώς εμφανίζεται η νόσος του AIDS και τα θύματα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

2. Feel Good

Υπόθεση: Η κωμικός Μέι Μάρτιν βιώνει μια νέα παθιασμένη, χαοτική σχέση με την κοπέλα της, την Τζορτζ, ενώ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της απεξάρτησης.

3. Master of None

Υπόθεση: Στην τρίτη σεζόν της βραβευμένης με Emmy σειράς Master of None, η οποία επέστρεψε στο Netflix στις 13 Μαΐου, βλέπουμε τη σχέση της Ντενίζ (Λίνα Γουέιθ, βραβευμένη με Emmy) και της συντρόφου της Αλίσια (Ναϊόμι Άκι, βραβευμένη με BAFTA). Σε σκηνοθεσία του συνδημιουργού της σειράς και βραβευμένου με Emmy, Αζίζ Ανσάρι, και σε σενάριο των Ανσάρι και Γουέιθ, η νέα σεζόν αποτελεί μια μοντέρνα ιστορία αγάπης, που σκιαγραφεί με ενδόμυχο τρόπο τα σκαμπανεβάσματα του γάμου, τα προβλήματα γονιμότητας και την προσωπική εξέλιξη τόσο ως ζευγάρι όσο και χωριστά. Φευγαλέες στιγμές έντονου ρομαντισμού συναντούν συντριπτικές προσωπικές απώλειες, ενώ θίγονται υπαρξιακά ερωτήματα για την αγάπη και τη ζωή.

Με συνδημιουργούς τον Ανσάρι και τον βραβευμένο με Emmy Άλαν Γιανγκ, η σεζόν 3 προσφέρει μια εξέλιξη στη σειρά, η οποία παραμένει πιστή στις προηγούμενες σεζόν, ενώ παράλληλα εισάγει ένα πρωτότυπο είδος αφήγησης.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

4. Brooklyn Nine-Nine

Υπόθεση: Ο Jake Peralta είναι ένας ανώριμος αλλά πολύ καλός αστυνομικός ντετέκτιβ που δουλεύει στο αστυνομικό τμήμα της 99ης περιοχής στο Μπρούκλυν. Τα πράγματα αλλάζουν όταν την διοίκηση του τμήματος αναλαμβάνει ο σοβαρός αστυνομικός Ray Holt. Η σειρά λοιπόν ακολουθεί την καθημερινότητα τόσο του πρωταγωνιστή, όσο και άλλων ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι πώς ακριβώς αυτή η σειρά έχει συμπεριλάβει άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι ο -απολαυστικός-ντετέκτιβ Χολτ είναι gay, και συχνά μέσα στη σειρά γίνονται αναφορές τόσο στην προσωπική του ζωή με με το σύζυγό του, όσο και στις ομοφοβικές συμπεριφορές και τις διακρίσεις που έχει υποστεί όλα τα χρόνια που δουλεύει στην αστυνομία της Νέα Υόρκης και έχοντας κάνει γνωστό το σεξουαλικό του προσανατολισμό. Φυσικά, όσο σοβαρά και να ακούγονται όλα αυτά τα ζητήματα η αλήθεια είναι πως θίγονται πάντα με πολύ χιούμορ!

5. Bonding

Υπόθεση:  Μια φοιτήτρια από τη Νέα Υόρκη που δουλεύει τα βράδια ως ντομινατρίξ προσλαμβάνει τον γκέι κολλητό της από το λύκειο για βοηθό της.

6. Grace & Frankie

Υπόθεση: H Γκρέις και η Φράνκι, δύο εντελώς διαφορετικές γυναίκες, οι οποίες ανακαλύπτουν στην λεγόμενη τρίτη ηλικία ότι οι σύζυγοί τους δεν είναι απλώς συνέταιροι και καλοί φίλοι, αλλά και ερωτικοί σύντροφοι τα τελευταία 20 χρόνια. Μετά από αυτή την ανακοίνωση οι δύο γυναίκες, που η μεταξύ τους σχέση είναι ήδη τεταμένη λόγω της εντελώς διαφορετικής τους ιδιοσυγκρασίας, αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν μαζί την κοινή τους κατάσταση μετακομίζοντας μάλιστα μαζί. Η σειρά επικεντρώνεται επικεντρώνεται με έναν αρκετά χιουμοριστικό τρόπο σε σημαντικά θέματα, όπως το coming out και τη ζωή ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού, καθώς ο Sam και ο Martin είναι συμπρωταγωνιστές ουσιαστικά της Grace και της Frankie.

7. I am not okay with this

Υπόθεση: Στην σειρά που έχει βασιστεί στο κόμικ του Τσαρλς Φορσμαν, η έφηβη πρωταγωνίστρια  έχει προβλήματα στο σπίτι και το σχολείο, ενώ παράλληλα εξερευνά την σεξουαλικότητά της, και προσπαθεί να συνηθίσει τις νέες υπερδυνάμεις της.

8. Sense 8

Υπόθεση: Η σειρά αναφέρεται σε 8 ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικά μέρη της γης και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του εγκεφάλου τους. Η επικοινωνία τους είναι μοναδική, καθώς μπορούν να βρίσκονται ο καθένας στο μέρος που είναι ο άλλος και να επηρεάζουν τη ζωή τους και τις αποφάσεις τους. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ημέρα γέννησής τους: 8 Αυγούστου. Στην εν λόγω σειρά 2 από τους λεγόμενους Sensates ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Συγκεκριμένα, βλέπουμε τη Nomi και την Amanita να υποδύονται ένα ζευγάρι, με τη Nomi (Jamie Clayton) μάλιστα να είναι στην πραγματική ζωή transgender. Επίσης, στη σειρά ο Miguel Ángel Silvestre υποδύεται το Lito, ο οποίος είναι ένας επιτυχημένος gay ηθοποιός, ο οποίος όμως αν και συζεί με το σύντροφό του, επιλέγει να κρατήσει κρυφό σεξουαλικό του προσανατολισμό. Η σειρά αγαπήθηκε από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όχι μόνο, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε για πολύ.


9. Ελίτ

Υπόθεση:  Η σειρά που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό επικεντρώνεται στην ιστορία μιας ομάδας παιδιών που είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, της λεγόμενης “ελίτ”, καθώς και τριών μαθητών που προέρχονται από την εργατική τάξη και μόλις μπήκαν με υποτροφίαστο ιδιωτικό λύκειο “Las Encinas”. Σύντομα ¨ομως θα καταλάβουν ότι δεν είναι τόσο τυχεροί όσο νόμιζαν και θα συγκρουστούν αυτοί που τα έχουν όλα με αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Δυστυχώς, αυτή η διαμάχη θα καταλήξει σε έναν μυστηριώδη φόνο και μένει να αποκαλυφθεί ποιος κρύβεται πίσω από αυτό. Όσο περνούν οι σεζόν (την άλλη εβδομάδα κάνει πρεμιέρα ο 4ος κύκλος) τα παιδιά του Las Encinas συνάπτουν μεταξύ τους φιλικές και ερωτικές σχέσεις με πολλούς από αυτούς να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους.

10. Orange is the new black

Υπόθεση: Το “Orange Is the New Black”, περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της Piper Chapman, μιας γυναίκας από το Connecticut η οποία ζει στη Νέα Υόρκη και ειναι αρραβωνιασμένη. Ξαφνικά η Piper, μετά απο πολλά χρόνια αποφασίζει να παραδοθεί στην ομοσπονδιακή φυλακή γυναικών του Litchfield της Νέας Υόρκης, αφού εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της για ένα παραστράτημα των νεανικών της χρόνων.Η κατηγορία είναι η μεταφορά μιας βαλίτσας γεμάτης χρήματα, που προέρχονταν από ναρκωτικά. Όλα αυτά βέβαια ανήκαν στον διεθνή έμπορο ναρκώτικών Alex Vause και η Piper μετέφερε τη βαλίτσα για χάρη της ερωμένης της.Η Chapman καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή δεκαπέντε μηνών…Τώρα θα προσπαθήσει να επιβιώσει στη διαφορετική ζωή της φυλακής…Έστω κι αν αυτό σημαίνει να ξεχάσει ποιά ήταν μέχρι τώρα…

Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
  
  
 1 
 0