Μάρσα Π. Τζόνσον: Η εμβληματική ακτιβίστρια που τιμά σήμερα η Google
Χωρίς την παρουσία της Μάρσα Π. Τζόνσον, το κίνημα της ΛΟΑΤΚΙ απελευθέρωσης δε θα ήταν ποτέ το ίδιο

Aφιερωμένο στη Μάρσα Π. Τζόνσον, μια από τις γνωστότερες drag queens της Νέας Υόρκης και βασίλισσες του δρόμου, είναι το σημερινό doodle της Google.

Μάρσα Π. Τζόνσον: Η εμβληματική ακτιβίστρια που τιμάται σήμερα από τη Google

Αφρο-αμερικανή drag queen, εργάτρια του σεξ και ακτιβίστρια της απελευθέρωσης των γκέι. Η Μάρσα Π. Τζόνσον ήταν ακτιβίστρια στις ταραχές του Stonewall, γεννήθηκε στο Ελίζαμπεθ του Νιού Τζέρσεϊ και υπήρξε μια εξαιρετικά δημοφιλής φιγούρα της γκέι και καλλιτεχνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τη δεκαετία του 1990.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

We hope everyone had a beautiful Pride Weekend! (photo @payitnomind) #NoPrideWithoutLiberation

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marsha P. Johnson Institute (@mpjinstitute) στις

Η Μάρσα Π. Τζόνσον είχε αναγνωριστεί ως μια από τις πρώτες που αντιπετέθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία, εν μέσω των ταραχών του Stonewall.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Τζόνσον και η στενή φίλη της Σύλβια Ριβέρα, ίδρυσαν από κοινού το Επαναστάτες Δράσης Τραβεστί Δρόμου (STAR) και δήλωναν παρουσία σε παρελάσεις της γκέι απελευθέρωσης και σε άλλες ριζοσπαστικές πολιτικές δράσεις.

Το σημερινό Google Doodle Τιμά τη μεγάλη ακτιβίστρια των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, Μάρσα Π. Τζόνσον:

Τη δεκαετία του 1980, η Τζόνσον συνέχισε τον ακτιβισμό της στους δρόμους ως βασική οργανώτρια με την ACT UP.

Μαζί με την Ριβέρα, η Τζόνσον υπήρξε «μητέρα» του σπιτιού της οργάνωσης Star, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη ένδυσης για να βοηθήσει και να υποστηρίξει τις νεαρές drag queens, τις τρανσέξουαλ και τα άλλα παιδιά που ζούσαν στις αποβάθρες της οδού Κρίστοφερ ή στο σπίτι τους στο Λόουερ Ίστ Σάιντ της Νέας Υόρκης.

Ο μυστηριώδης θάνατος της Μάρσα Π. Τζόνσον

Τον Ιούλιο του 1992, το σώμα της Τζόνσον βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό Χάντσον στα ανοικτά της δυτικής Βίλατζ Πίερς λίγο μετά το Pride το Μαρτίου του 1992.

Η αστυνομία αποφάνθηκε ότι ήταν αυτοκτονία. Οι φίλοι και υποστηρικτές της Τζόνσον είπαν ότι δεν είχε τάσεις αυτοκτονίας, και ύστερα από μια καμπάνια με κόλληση αφισών, έγινε γνωστό ότι η Τζόνσον είχε νωρίτερα παρενοχληθεί κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το σώμα της.

Οι αρχικές προσπάθειες για να πεισθεί η αστυνομία να ερευνήσει περαιτέρω τα αίτια του θανάτου της ήταν ανεπιτυχείς. Μετά από πιέσεις της ακτιβίστριας Μαράια Λόπεζ, τον Νοέμβριο του 2012, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης άνοιξε εκ νέου την υπόθεση ως πιθανή ανθρωποκτονία.

Μόνο δέκα ημέρες πριν από το θάνατό της, η Τζόνσον είχε δώσει μια εκτενή, μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που αποτελεί τον πυρήνα του ντοκιμαντέρ του 2012, Pay it No Mind: The Life and Times of Marsha P. Johnson, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Κασίνο και του Ρίτσαρντ Μόρισον.

Netflix: Ο μυστηριώδης θάνατος της Μάρσα Π. Τζόνσον γίνεται ντοκιμαντέρ

Επίσης, υπάρχουν συνεντεύξεις από πολλούς και στενούς φίλους της Τζόνσον.

Η Τζόνσον περιγράφεται από αυτούς ως ένα βαθιά πνευματικό άτομο το οποίο πήγαινε σε κάθε εκκλησία και ναό, που έδινε ό,τι είχε για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που ζούσαν στον δρόμο, και που έδινε προσφορές επηρεασμένες από τη Σαντερία στα πνεύματα του νερού τα οποία περιβάλλουν και διαπερνούν την Νεα Υόρκη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“You can count your karma if Nirvana is your goal. You can shake and you can rattle. You can rock and roll. You can be a Clark Kent or a Lois, or an Alice down a hole. You can be a vampire on a mountain with a heart of stone black coal. You can be a leather angel on a sleek, black Harley bike, Or a redhead screaming faggot or a dazzling dyke. You can lock yourself in a closet in a fine mink stole. But it doesn’t really matter if you ain’t got soul.” – Marsha P. Johnson, c. 1985. Video c/o Randy Wicker. #HavePrideInHistory #PayItNoMind #TDOV #Night

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη lgbt_history (@lgbt_history) στις

Τιμάται ως πρωτοπόρος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, βετεράνα ακτιβίστρια και μαχήτρια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“THE MORE I KNOW MEN, THE MORE I LOVE MY DOG,” Marsha P. Johnson and friend, New York City, c. 1985. Photo by Randy Wicker. #HavePrideInHistory #PayItNoMind #ValentinesDay #Mood

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη lgbt_history (@lgbt_history) στις

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1