Τι φάση ακριβώς με το Behind her eyes;
Λίγα λόγια για το μεταφυσικό θρίλερ που φιγουράρει στα trending του Netflix με πρωταγωνίστρια την κόρη του Bono.

Ο σεναριογράφος του “Hannibal”, Steve Lightfoot, υπογράφει το “Behind her eyes”, ένα αρκετά ιδιαίτερο ψυχολογικό παύλα μεταφυσικό θρίλερ που φιγουράρει εδώ και μέρες στα προτεινόμενα και πιο προβεβλημένα έργα του Netflix.

Το buzz της μίνι σειράς (αποτελείται από μία σεζόν μόλις έξι επεισοδίων) οφείλεται μεν στην πρωταγωνίστριά του, Eve Hewson, κόρη του Bono από τους U2, αλλά κυρίως στο double-twist φινάλε του, που σε αφήνει κυριολεκτικά σύξυλο να προσπαθείς να “χωνέψεις” αυτό που μόλις είδες…

Η Eve Hewson ως “Adele” στη μίνι σειρά του Netflix, “Behind her eyes”.

Η σειρά μας κάνει θεατές ενός παράξενου τριγώνου μεταξύ μίας χωρισμένης μητέρας, της Louise (Simona Brown), η οποία βρίσκεται σε παράνομη σχέση με το νέο αφεντικό της, τον ψυχίατρο David (Tom Bateman), ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει μία ιδιαίτερη φιλική σχέση με τη σύζυγό του, Adele, την οποία και υποδύεται η κόρη του Bono, Eve Hewson, κάνοντάς μας να διερωτόμαστε για το αν είναι μία χειριστική ψυχωτική ή το θύμα ενός κακοποιητικού συζύγου. Έλα που δεν πάει το μυαλό σου τι είναι τελικά μέχρι να φτάσεις στο τέλος της σειράς…

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, καταλαβαίνουμε ότι κάτι πολύ περίεργο ενώνει εδώ και χρόνια το πρωταγωνιστικό ζευγάρι David-Adele, ένα κοινό μυστικό παρελθόν που τους καταδικάζει να παραμένουν σε μία εμμονική, γεμάτη κόντρες και κάθε άλλο παρά φυσιολογική συζυγική σχέση.

To Behind her eyes βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Sarah Pinborough και ήδη από το trailer μας προετοιμάζει για τις ανατριχίλες και το υπερφυσικό στοιχείο, το οποίο βέβαια παραμένει στη κρίση του κοινού να αποφασίσει για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του είδους..

Ωστόσο, παρά τις αναπόφευκτες διαφωνίες του κοινού για το φινάλε και τον σχετικά κουραστικό slow motion χαρακτήρα της, η σειρά είναι καλογυρισμένη, έχει κάποια πανέμορφα πλάνα από ψηλά, όπως αυτά στο δάσος, ενώ όσο κυλάει η αφήγηση γεννά πολλά ερωτηματικά που ο θεατής ανυπομονεί να απαντηθούν. Το αν απαντήθηκαν είναι άλλο θέμα…

Παρότι ξεκινάει σαν μία ιστορία που δείχνει να αφορά την πολυπλοκότητα των σχέσεων, τις ψυχικές παθογένειες, τις ενοχές και την απιστία, η σειρά εξελίσσεται σταδιακά σε ένα πολύ διαφορετικό crime-drama-thriller σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει, με τις ανατροπές να διαδέχονται η μία τη άλλη και τον ρεαλισμό της αρχής να δίνει τη θέση του στο μεταφυσικό στοιχείο των τελευταίων επεισοδίων. Το τελευταίο επεισόδιο, συγκεκριμένα, κορυφώνει όλη την αγωνία και αποδεικνύει ότι τίποτα στη σειρά δεν είναι όπως φαινόταν, επομένως, μόνο αν δεις μέχρι το τέλος, καταλαβαίνεις τι παίζει και είναι cannot unsee, που λέγανε και στο χωριό μας.

Η σειρά αφηγείται την ιστορία της Louise (Simona Brown), μιας χωρισμένης μητέρας, που συναντά τυχαία και ερωτεύεται τον David (Tom Bateman), έναν ψυχίατρο που μόλις έχει έρθει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του, Adele (Eve Hewson). Όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, ο David είναι το αφεντικό της Louise.

Οι αστρικές προβολές της Adele

Το κοινό μαθαίνει μέσω flashbacks ότι η Adele (απατημένη σύζυγος του David) μπορεί να βιώσει «αστρική προβολή», δηλαδή να ταξιδέψει έξω από το σώμα της και να παρακολουθήσει σκηνές από τις ζωές άλλων ανθρώπων, εμμένοντας στις ακριβείς λεπτομέρειες ενός χώρου έτσι όπως αυτός έχει εντυπωθεί στη μνήμη της. Κάνοντας λοιπόν διάφορα incognito αστρικά ταξίδια, η Adele μαθαίνει πράγματα που σε άλλη περίπτωση θα αγνοούσε, όπως την παράνομη σχέση του άνδρα της με τη Louise, την οποία, ωστόσο, προσεγγίζει, κερδίζει την εμπιστοσύνη της και της διδάσκει πώς να κάνει αστρική προβολή, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ξεπεράσει τους τρομερούς νυχτερινούς εφιάλτες της.

Παρότι η σειρά κυλάει κάπως βασανιστικά αργά, όλα κορυφώνονται στο τελευταίο επεισόδιο με έναν τρόπο που κανείς (μα κανείς!) δεν είχε προβλέψει.

“Ή θα τη λατρέψεις ή θα τη μισήσεις”, λέει ο σκηνοθέτης

Για την ανατροπή του φινάλε της σειράς, μίλησε στο Entertainment Weekly ο σκηνοθέτης του “Behind Her Eyes”, Erik Richter Strand, εξηγώντας ότι οι δημιουργοί γνώριζαν από την αρχή ότι η σειρά θα δίχαζε το κοινό. Πράγματι, κάποιοι θεατές τη λάτρεψαν, ενώ άλλοι μετανιώνουν που περίμεναν 6 επεισόδια για να δουν αυτό το τέλος.

Τι είναι η αστρική προβολή

Ως αστρική προβολή ορίζεται η ικανότητα του πνεύματος να ταξιδεύει σε μακρινά μέρη.

Όπως εξηγεί η Adele στη Louise: “Μπορείς να ταξιδέψεις μόνο σε μέρη που γνωρίζεις. Πρέπει να οπτικοποιήσεις τις λεπτομέρειες”.

Ο ορισμός της wikipedia για την αστρική προβολή

Στον εσωτερισμό, αστρική προβολή χαρακτηρίζεται η μεταφυσική και εσωτερική εμπειρία κατά την οποία το «αστρικό σώμα» αποχωρίζεται από το «υλικό σώμα».

Σύμφωνα με τους αποκρυφιστές, το αστρικό σώμα είναι άρρηκτα δεμένο με το υλικό και δεν υπόκειται στην αντίληψη των αισθήσεων, ενώ πολλές φορές συνδέεται ουσιαστικά με το ψυχικό φαινόμενο γνωστό και ως «εξ αποστάσεως παρατήρηση» (remote viewing).

Σύμφωνα με μελέτες και συστηματικά πειράματα νευρολογίας, δεν επαληθεύεται καμία από τις παραπάνω θεωρίες, καθώς η αστρική προβολή, όπως και κάθε εξωσωματική εμπειρία τέτοιου είδους, οφείλονται αποδεδειγμένα σε εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η συνείδηση διαχωρίζεται από την κανονική νευρολογική λειτουργία ή ότι αυτή μπορεί να αποχωριστεί ενσυνείδητα το φυσικό σώμα και να προβεί σε παρατηρήσεις.

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι η αστρική προβολή συναντάται ευρέως στην επιστημονική βιβλιογραφία ως ψευδοεπιστήμη και γι’ αυτό… ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ – τη δοκιμάσαμε εμείς για σένα, δεν πέτυχε.

Tι λέει ο σκηνοθέτης για τις αστρικές προβολές

«Αν παρακολουθείς πολύ προσεκτικά, υπάρχουν στοιχεία από την αρχή που μπορούν να σε προϊδεάσουν, όχι ακριβώς για την ιδέα της αστρικής προβολής, αλλά για κάτι παρεμφερές. Αν δει κανείς για δεύτερη φορά τη σειρά θα εντοπίσει ενδείξεις ως προς τον τρόπο που γυρίστηκαν κάποιες σκηνές. Κάναμε πράγματα με την επιλογή των πλάνων και τον ήχο που μπορούν να σε ωθήσουν να σκεφτείς “κάτι δεν πάει καλά, ποιος το βλέπει αυτό;”. Αλλά ναι, η αστρική προβολή δεν είναι κάτι που θα μαντέψεις εύκολα. Αν κατανοείς ότι πρόκειται για μια τρελή σειρά που μπορεί να σε ξαφνιάσει, τότε είσαι το σωστό κοινό γι΄αυτήν».

Αναπάντητα ερωτήματα…

Τελειώνοντας τη σειρά που βρίσκεται τόσες μέρες στα trending του Netflix, δεν σου κρύβουμε ότι έμειναν αναπάντητες κάποιες ερωτήσεις του κοινού, όπως σχετικά με το μυστηριώδες σκηνικό της φωτιάς από το παρελθόν των David και Adele: Τι συνέβη εκείνη τη νύχτα που ξέσπασε φωτιά στο σπίτι της Adele και σκοτώθηκαν οι γονείς της; Ήταν ατύχημα; Ποιος ήταν ο/η εμπρηστής; Γιατί δεν είδαμε σκηνές από τη νύχτα της φωτιάς; Όσο για το φινάλε… ας μη ρωτήσουμε καλύτερα τι μέλλει γενέσθαι από εκεί και πέρα στις ζωές των πρωταγωνιστών (ειδικά σε ό,τι αφορά τον μικρούλη Adam), ώστε να αποφύγουμε τα ασυγχώρητα spoilers.

Εμείς πάντως είδαμε εντελώς τυχαία τη σειρά στο Netflix και, παρότι δεν δηλώνουμε τυφλοί λάτρεις του μεταφυσικού στοιχείου στη μικρή οθόνη (ούτε και στη μεγάλη μη σου πω), θα σου προτείναμε να δεις το Behind her eyes μόνο και μόνο για την απερίγραπτη ανατροπή στο 6ο επεισόδιο. Ε, ας μην κοροιδευόμαστε, ποιος περίμενε τέτοιο φινάλε όταν ξεκίνησε τη σειρά;

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1