Σφοδρές αντιδράσεις φαίνεται πως έχει προκαλέσει ο νέος "τρομονόμος", ο οποίος περιορίζει την ελευθερία έκφρασης & λόγου των καλλιτεχνών.

Ο Sigmund Freud είχε πει κατά τη διάρκεια της ζωής του: “Τι πρόοδος! Τον Μεσαίωνα θα με καίγανε στην πυρά. Τώρα, καίνε στην πυρά τα βιβλία μου.” Πλέον, φαίνεται πως με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να “κάψει” όχι μόνο βιβλία, αλλά και όλα τα παράγωγα της Τέχνης που μπορεί να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο, θεωρώντας πως υποκινούν βία ή μίσος, χωρίς όμως να έχουν διευκρινιστεί τα πλαίσια, στα οποία θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ισχύει νομικά.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο Λιβάνιου (πρώην Πέτσα) που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή έχοντας προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, όπου προβλέπει διατάξεις που σχετίζονται με τον περιβόητο τρομονόμο (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα).

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγεται διάταξη, η οποία είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σύμφωνα λοιπόν με την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD) “οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκίνηση βίας ή μίσους που απευθύνεται σε ομάδες ή σε μέλη ομάδας που βασίζονται σε διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η δημόσια πρόκληση για διάπραξη τρομοκρατικού εγκλήματος απαγορεύεται επίσης”.

Τι αναφέρει το άρθρο 8, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία;

Σύμφωνα με το άρθρο 8, λοιπόν, ισχύουν τα εξής:

Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:

α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,

β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος (άρθρο 187Α ΠΚ).

Ο τρομονόμος στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Ο λεγόμενος τρομονόμος έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Ισπανία και η Γερμανία. Στην Ισπανία ο νόμος εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και τέθηκε σε ισχύ από το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ενώ έκτοτε έχουν γίνει 76 διώξεις σε καλλιτέχνες παντός κλάδου. Μάλιστα, στίχοι τραγουδιού που λένε “Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν” απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και “ωραιοποίηση της τρομοκρατίας”.

Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου στην Ισπανία προβλημάτισε το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία και τον Μ.Κ.Ο., Article 19, ο οποίος ασχολείται με ζητήματα ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Έτσι, έστειλαν από κοινού επιστολή στην κυβέρνηση της Ισπανίας αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου.

Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος νόμος υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του νέου ποινικού κώδικα, τον οποίο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ, δίνοντας ποινές φυλάκισης από 3 ως και 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Σήμερα, Πέμπτη (11/2), ακολούθησαν διευκρινήσεις αναφορικά με το άρθρο του νομοσχεδίου με τον Θεόδωρο Λιβάνιο να αναφέρει τα κάτωθι:

“Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη”.

Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.

Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:

Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32″. 

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποια θα είναι η τροποποίηση του άρθρου 32.

Ποιο είναι, όμως, το πρόβλημα του συγκεκριμένου νόμου;

Το προβληματικό σκέλος του νόμου είναι το δεύτερο, καθώς είναι ασαφές. Δεν υπάρχουν σαφή πλαίσια σύμφωνα με τα οποία να ορίζεται πώς μπορεί κανείς να υποκινήσει βία ή μίσος, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα να θεωρηθεί υποκίνηση βίας ή μίσους, κάτι που στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση δεν έχει με αυτό.

Αν δεν καταλάβατε όμως πώς ακριβώς περιορίζει αυτός ο νόμος την ελευθερία έκφρασης, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, φρόντιζε να τοποθετηθεί επί του θέματος δίνοντάς μας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο

Όπως ήταν αναμενόμενο η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου έφερε σωρεία αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να έχει προγραμματιστεί συγκέντρωσή σήμερα, Πέμπτη (11/2) στη Βουλή.

Ακόμη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) με ανάρτησή της καταδικάζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέροντας μεταξύ άλλων πως όσο η κυβέρνηση μειώνει τις ελευθερίες των καλλιτεχνών, αυξάνει -βάσει του παρόντος νομοσχεδίου-τους μισθούς του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και άλλων διευθυντικών στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης ενώ παράλληλα προσπαθεί να καλύψει πολλές ειδικότητες τεχνικών μέσω εργολαβικών εταιρειών και όχι μέσω προσλήψεων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την νομοθεσία που ορίζεται από τον ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό χώρο.

Στο Twitter, μάλιστα, έγινε δημοφιλές το tag #AgainstArtCensorship, το οποίο σημαίνει ενάντια στη λογοκρισία της τέχνης. Οι χρήστες το χρησιμοποιούν προκειμένου να αντιδράσουν ενάντια στο κατά πολύ αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1