Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ

Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του Yπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ!

Αναλυτικότερα, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ κατά ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την ολοκλήρωση ψήφισης των άρθρων του σχεδίου νόμου, τόνισε πως: «στο Πανεπιστήμιο πρέπει να ανθίζει μόνο η δημιουργία, η σκέψη, η αγάπη για τη μάθηση, η ίδια η ζωή και αυτό είναι το χρέος όλων μας και των τριακοσίων βουλευτών απέναντι στα παιδιά μας».

Κεραμέως για ομάδες ασφαλείας πανεπιστημίων

Σχετικά με τις επικρίσεις για την δημιουργία ομάδας ασφάλειας των πανεπιστημίων, η Υπουργός, υπογράμμισε τα εξής:

«δεν μπορούμε να θεωρούμε φυσιολογικό όλο αυτό που γίνεται σήμερα στα Ιδρύματα. Δεν μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας, ότι αυτή η κατάσταση, ακόμα κι αν είναι εξαίρεση- και το τονίζουμε, δεν έχουμε πρόβλημα σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας παραβατικότητας ότι είναι φυσιολογική. Έχουμε ένα μεγάλο χρέος και μια ευθύνη ο καθένας και η κάθε μία από εμάς απέναντι στη νέα γενιά. Την ανομία, τη βία, την απάνθρωπη συμπεριφορά, οφείλουμε όλοι μαζί με την εξαφανίσουμε από το Πανεπιστήμιο, μια και καλή».

Νέα και εξελίξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Η Νίκη Κεραμέως απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το ειδικό σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας πως ότι αυτό που μας λέτε είναι «κάνετε προσλήψεις, για να κάνουμε αυτό που ήδη γίνεται σήμερα και έχει αποτύχει» και πρόσθεσε η πρόταση του ΚΙΝΑΛ λέει «η εκπαίδευση (αυτού του σώματος) να γίνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μα τι δουλειά έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αν αυτοί οι νέοι υπάλληλοι δεν έχουν καμία σχέση με την Αστυνομία».

Κεραμέως για οικονομικά

Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η υπουργός προχώρησε σε σειρά παρατηρήσεων και σχολίων.

Ειδικότερα, για τα οικονομικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέφερε πως το ποσοστό των δημοσίων δαπανών του ΑΕΠ για τα ΑΕΙ είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Προϋπολογισμός του 2021 έχει αύξηση κατά 142.000.000 ευρώ ενώ στο ΕΣΠΑ καταφέραμε να εντάξουμε έργα ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε θέσεις προσωπικού, δόθηκαν πριν λίγους μήνες 550 θέσεις μελών ΔΕΠ και 120 θέσεις διοικητικές.

Δύο χιλιάδες θέσεις για διδακτικό έργο, εν μέσω πανδημίας. Τόνισε πως επειδή τίθενται ποιοτικά κριτήρια στα Ιδρύματα αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί η χρηματοδότησή τους. Έχουμε εξαιρετικά πανεπιστήμια. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Οφείλουμε, όμως, να εξορθολογίσουμε την κατάσταση. Να φύγουμε από το πλαίσιο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του οποίου ο κάθε υπουργός αποφάσιζε αυθαίρετα το τι χρήματα θα δίνει σε κάθε πανεπιστήμιο.

Κεραμέως για “αιώνιους φοιτητές”

Για τους «αιώνιους φοιτητές», η κυρία Κεραμέως, συμφώνησε πως “είναι πλούτος να πάρει κανείς το πτυχίο» αλλά όχι μετά από 20, 30, 40 χρόνια , αυτό δεν είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία υπάρχει αρχή, μέση και τέλος.”

Κεραμέως για επαγγελματική εκπαίδευση

Για την επαγγελματική εκπαίδευση, ανέφερε πως είναι «σοκαριστική» η προσπάθεια απαξίωσης της και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να πει ευθέως εάν θεωρεί την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση κατώτερη. Εμείς, τόνισε, λέμε απερίφραστα ότι εκτός των ΑΕΙ υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι στην εκπαίδευση. Στην Ελλάδα έχουμε μόλις το 30% των μαθητών μας να ακολουθούν το δρόμο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ σε άλλες χώρες, αυτό το ποσοστό είναι 50%, 60%, ακόμα και 70%. Υπογράμμισε ότι η εναλλακτική του Πανεπιστημίου δεν είναι μόνο, όπως παρουσιάζει η αντιπολίτευση τα ιδιωτικά κολέγια. αλλά και τα δημόσια ΙΕΚ.

Λένε στον ΣΥΡΙΖΑ: “Μα μπορούν τα Δημόσια ΙΕΚ να αντικαταστήσουν τα ΑΕΙ;». Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης αλλά διαφορετικών εκπαιδευτικών δρόμων. Χρέος της Πολιτείας είναι να χτίσει επιλογές για τους νέους, και μετά οι νέοι επιλέγουν την εκπαιδευτική διαδρομή που τους ταιριάζει με βάση τις κλίσεις, τις δεξιότητες, τις προτιμήσεις τους. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μάλιστα από πρώην Υπουργό που έχει υπηρετήσει την επαγγελματική εκπαίδευση. Αλήθεια, θεωρείτε την επαγγελματική εκπαίδευση κατώτερη; Συμφωνείτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση με τη νέα δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ; Δεν έχουμε ακούσει την άποψή σας για αυτή τη ρύθμιση.”

Κεραμέως για ελάχιστη βάση εισαγωγής

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, τόνισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 52% είναι υπέρ της βάσης εισαγωγής.

Επίσης το ίδιο είναι υπέρ και η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Σχετικά με τον τρόπο επιλογής των Σχολών από τους υποψήφιους στις πανελλαδικές, η Νίκη Κεραμέως είπε πως δεν πρόκειται όπως λέγεται για καμία θεσμοθέτηση «ρώσικης ρουλέτας», αλλά σε κανένα σύστημα άλλη χώρα δεν υπάρχει ένας τέτοιος απεριόριστος αριθμός σε 200 με 250 επιλογές.

Πανελλήνιες 2021: Όλες οι αλλαγές σε μηχανογραφικά, βάσεις εισαγωγής & όριο φοίτησης

“Θα μας απαντήσετε τελικά; Θέλετε να εισάγονται φοιτητές στα Πανεπιστήμια με 1, 2, 3 στα 20; Σήμερα μιλήσατε για την «ελεύθερη εισαγωγή» στα ΑΕΙ. Πλήρης ισοπέδωση. Όλοι ίσοι, αλλά πώς; Ίσοι προς τα κάτω. Μαζική, άκριτη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς κριτήρια αξιοκρατίας. Και όμως, ακόμη και η δική σας η βάση διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (2019) τάχθηκαν σε πρόσφατη έρευνα υπέρ της βάσης εισαγωγής σε ποσοστό 52%.”

Κεραμέως για ασφάλεια στο ακαδημαϊκό περιβάλλον

Για τα θέματα αντιμετώπισης της βίας, η Υπουργός είπε ότι ακόμα και το 60,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου.

Για τα συστήματα ασφαλείας στα πανεπιστήμια και την γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανέφερε πως όχι μόνο ζητήσαμε γνώμη αλλά αυτή είχε κατατεθεί μαζί με το νομοσχέδιο . Μάλιστα, πρόσθεσε πως από την Αρχή, ζητήσαμε σχόλια για όλο το νομοσχέδιο αλλά εκείνη επέλεξε και απάντησε με σχόλια μόνο για συγκεκριμένο άρθρο. Προφανώς, δεν είχε άλλα σχόλια, να θέσει.

“Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η κοινωνία τάσσεται υπέρ.

Ελεγχόμενη είσοδος: ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 60,4%

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 38,3%

Τι προτείνετε για το πρόβλημα στο οποίο όλοι πλέον συμφωνούμε ότι υπάρχει; Η μόνη πρόταση που έχουμε ακούσει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του κ. Μάρδα: μυστικοί αστυνομικοί / incognito / αστυνομικοί – φοιτητές. Ο Αρχηγός σας ζητάει μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ο πρώην Υπουργός σας ζητάει μυστικούς αστυνομικούς-φοιτητές!”.

Κεραμέως για πανεπιστημιακή αστυνομία

Ειδικά για την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η Υπουργός είπε πως είναι υπέρ στην κοινωνία το 63,5%, στους ψηφοφόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπέρ είναι το 38%.

Συζητάμε για το αυτονόητο, είπε η υπουργός,  εάν δηλαδή τα Όργανα Δημόσιας Τάξης θα πρέπει να μπορούν να επέμβουνε στα δημόσια Πανεπιστήμια, όπως ακριβώς κάνουν σε κάθε δημόσιο χώρο.

Η υπουργός επέκρινε σε υψηλούς τόνους και τις αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να κουρελιαστεί», λέγοντας πως όλοι μας έχουμε δώσει έναν όρκο υπακοής στο Σύνταγμα και στους νόμους, αλήθεια, σε τι ωθείτε στο να μην γίνει σεβαστός ένας νόμος του ελληνικού Κοινοβουλίου, αν ψηφιστεί; Αυτό είναι το παράδειγμα που εκπέμπετε σαν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου; Αυτό είναι το παράδειγμα που στέλνετε στην κοινωνία;

Κεραμέως για Εφαρμογή νόμου

“Είπατε ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, «να κουρελιαστεί». Κύριε Φίλη, είστε βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων, έχετε δώσει όρκο να υπακούετε στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ομολογώ ότι με σόκαρε αυτή σας η φράση.”

Η Νίκη Κεραμέως απάντησε σε 2 σημεία που αναφέρθηκαν από το ΚΙΝΑΛ:

1) Σχολιάσατε τον πολύ χαμηλό ρυθμό αποφοίτησης στην Ελλάδα που ανέφερα, 9%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%, και είπατε ότι είναι έτσι επειδή έχουμε και τους αιώνιους φοιτητές. Πράγματι, σε ένα βαθμό συμβάλλουν και οι αιώνιοι φοιτητές σε αυτήν την παθογένεια. Άρα συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το ζήτημα αυτό;

2) Οι δικοί σας ψηφοφόροι – κατά 84% – λένε ναι στην Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Εσείς φέρνετε πρόταση νόμου.

“Και τι προτείνετε με αυτήν; Να προσλάβουμε και άλλους δημοσίους υπαλλήλους – φύλακες, να τους δώσουμε στα ΑΕΙ, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί. Ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων σήμερα δήλωσε ότι Πρυτάνεις δεν κάνουν πάντα καλά τη δουλειά τους. Και άλλοι φύλακες, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και δυνατότητες καταπολέμησης της παραβατικότητας. Να υποχρεούνται απλώς να ειδοποιήσουν τις Αρχές. Ό,τι δηλαδή ισχύει μέχρι σήμερα, με μία διαφορά. Κόστος για τον φορολογούμενο. Και αν δεν είναι αστυνομικοί, τι δουλειά έχει το Υπ. Προ. Πο για την εκπαίδευσή τους;” 

Για το ΚΚΕ, η Υπουργός Παιδείας σχολίασε:

“Λέτε ότι είναι ρώσικη ρουλέτα η επιλογή τμημάτων. Σε ποια χώρα ξέρετε να υπάρχει απεριόριστος αριθμός επιλογών τμημάτων; Συχνά οι επιλογές αυτές είναι 6, 7, 8. Θεωρείτε σωστό να εισάγεται κανείς στη 250ή επιλογή του, και να καταλαμβάνει τη θέση κάποιου που θέλει πραγματικά να σπουδάσει εκεί;”

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Υπουργός είπε:

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε κανονικό αυτό που γίνεται σε ορισμένα Πανεπιστήμια. Δεν μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας ότι αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική. Έχουμε μεγάλο χρέος, μεγάλη ευθύνη όλοι μας απέναντι στη νέα γενιά. Η ανομία, η βία, η απάνθρωπη συμπεριφορά πρέπει να εξαφανιστούν από το Πανεπιστήμιο. Μια και καλή. Εκεί πρέπει να ανθίζει μόνο η δημιουργία, η σκέψη, η αγάπη για μάθηση, η ίδια η ζωή. Έχουμε χρέος να το κάνουμε αυτό για τα παιδιά μας.» 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;