Tarana Burke: Ποια είναι η γυναίκα πίσω από το #MeToo;
Η Tarana Burke δημιούργησε το #MeToo το 2006 και χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια μέχρι να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.

Στον απόηχο των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου, το #MeToo έχει έρθει στην επικαιρότητα στην Ελλάδα. Το κίνημα αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό μέσα από τις κινητοποιήσεις στην Αμερική για σεξουαλική παρενόχληση και βία εις βάρος γυναικών από τους εργοδότες τους. Το 2017 και με το σκάνδαλο που αφορούσε τον Harvey Weistein το hashtag είχε κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ιστορία, όμως, πίσω από αυτό παραμένει λίγο πολύ άγνωστη, ενώ, η δημιουργός του, Tarana Burke δεν αναφέρεται όσο θα έπρεπε όταν ασχολούμαστε με τα θέματα αυτά.

Στις 15 Οκτωβρίου 2017, η Αμερικανίδα ηθοποιός Alyssa Milano έκανε μία ανάρτηση στο Twitter, που ανέδειξε το κίνημα #MeToo και το έκανε γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην εν λόγω ανάρτηση, η γνωστή ηθοποιός καλούσε τις γυναίκες να κάνουν τα εξής:

“Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί ή έχουν επιτεθεί σεξουαλικά έγραφαν “Me Too” ως κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσαμε να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος.”

Αυτό ώθησε πολλές γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και ανάμεσά τους ήταν και αρκετές διάσημες ηθοποιοί και celebrities, όπως, οι Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Jennifer Lawrence και Uma Thurman.

Όμως, η ιστορία του hashtag είναι πολύ μεγαλύτερη από τη χρήση του στο ιστορικό, πλέον, tweet της Alyssa Milano. Ήταν το 2006, όταν η Tarana Burke τo χρησιμοποίησε στο MySpace ως motto της καμπάνιας της, που είχε ως στόχο να βοηθήσει σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες. Έπρεπε να περάσουν περίπου 11 χρόνια και η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση να φτάσει στο Hollywood, ώστε το #MeToo να βρει τη θέση που του άξιζε στη δημόσια σφαίρα.

Ποια είναι η Tarana Burke, που ξεκίνησε το κίνημα αυτό, έγινε θέμα στο περιοδικό TIME και βρέθηκε καλεσμένη της Michelle Williams στις Χρυσές Σφαίρες;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tarana J. Burke (@taranajaneen)

Η Tarana Burke γεννήθηκε πριν από 45 χρόνια στη Νέα Υόρκη, ενώ, από μικρή ηλικία κατάλαβε τι σημαίνει σεξουαλική βία. Μεγάλωσε σε περιοχές όπως το Μπρονξ και το Κουίνς, όπου ήταν συνηθισμένη στο να παίζει με τα αγόρια της γειτονιάς. Μία μέρα κάποια από αυτά τα παιδιά, με τα οποία έπαιζε μαζί, την πέταξαν κάτω και της έσκισαν την μπλούζα.

Η μητέρα ενός από τα παιδιά ήταν αυτή που τα έκανε να την αφήσουν, αλλά και αυτή που, στη συνέχεια, συμβούλεψε την Burke να σταματήσει να παίζει με τα παιδιά της γειτονιάς και να προσέχει, αλλιώς, όπως τη συμβούλεψε, κάτι κακό θα μπορούσε να της συμβεί. Από τη μεριά της η Burke είπε στην μητέρα της όταν έμαθε για το περιστατικό αυτό ότι ήταν δικό της λάθος. Μάλιστα, το περιστατικό αυτό ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε να δουλεύει σε διάφορους οργανισμούς από την εφηβική της ηλικία, ενώ, συνέχισε να ασχολείται με τους οργανισμούς αυτούς και όταν μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια το 2008.

Η ίδια η Tarana Burke είχε δηλώσει για το τι ενέπνευσε τη δημιουργία του σλόγκαν αυτού στους New York Times:

“Ήταν τότε που μιλούσα με ένα 13χρονο κορίτσι που είχε πέσει θύμα σεξουαλικής βίας. Μου έλεγε την ιστορία της και είχα μείνει άφωνη. Δεν είχα τι να της απαντήσω, ούτε ήξερα πώς να τη βοηθήσω εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορούσα να τις πω “ναι σε καταλαβαίνω, το έχω περάσει και εγώ”.”

Το περιοδικό Time ονόμασε την Burke, μεταξύ μιας ομάδας άλλων διακεκριμένων ακτιβιστών που ονομάστηκαν “αυτοί που έσπασαν τη σιωπή”, ως ένα από τα πρόσωπα για το 2017. Η Burke παρουσιάζεται και μιλάει σε δημόσιες εκδηλώσεις σε όλη την Αμερική και είναι Ανώτερος Διευθυντής στο Girls for Gender Equity στο Μπρούκλιν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tarana J. Burke (@taranajaneen)

Η ίδια χρησιμοποιεί το #MeToo με σκοπό να βοηθήσει γυναίκες και κορίτσια που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας. Όπως ήταν φυσικό, δεν περίμενε ότι η καμπάνια της θα έπαιρνε τέτοιες, παγκόσμιες, διαστάσεις και θα γινόταν ένα από τα κινήματα που έχουν στιγματίσει τη μάχη κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης/ κακοποίησης.

Η Burke δήλωσε στην εφημερίδα “The Guardian” για αυτή την επιτυχία της καμπάνιας της:

“Ήμουν σπίτι και τσέκαρα τα social media όταν είδα το #MeToo να ποστάρετε από χιλιάδες ανθρώπους, κάτι που μου προκάλεσε πανικό στην αρχή.”

Το κίνημα αυτό έχει δεχθεί αρκετά θετικά σχόλια για το πώς έχει καταφέρει να κάνει πολλές γυναίκες να βγουν μπροστά και να μιλήσουν για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν βιώσεις, όμως, έχει και αρκετούς επικριτές. Οι επικριτικές του κινήματος υποστηρίζουν ότι “τσουβαλιάζει” τα πάντα και σκοτώνει το φλερτ. Οι κριτικές αυτές, ωστόσο, δεν ενοχλούν την Burke. Αντίθετα, δηλώνει ότι είναι ανοικτή σε κάθε είδους κριτική. Όπως υποστηρίζει η ίδια:

“Δεν πιστεύω ότι όλες οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση είναι το ίδιο και πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα κάποιος να χάνει τη δουλειά του. Όλα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

Ωστόσο για γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση να ακούγονται. Και σε αυτό βοηθάει το #MeToo, δίνει φωνή σε όσους δεν είχαν.”

Μέσα από τις παγκόσμιες διαστάσεις που έχουν πάρει τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης/ κακοποίησης, το όνομα της έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και περισσότερο και έχει φτάσει, σχεδόν, σε όλες τις γωνίες του κόσμου. Ωστόσο, η ίδια υποστηρίζει ότι:

“Ποτέ δεν ήθελα να βγω μπροστά, να γίνω το πρόσωπο μιας τόσο μεγάλης καμπάνιας. Ακόμα προσπαθώ να λύσω τα δικά μου προβλήματα.”

Μάλιστα, σε διάφορες συνεντεύξεις της, κατά περιόδους, έχει δηλώσει ότι για αυτήν το μοναδικό που παίζει ρόλο είναι να μην χαθεί η καμπάνια, που με τόσο κόπο έχει χτίσει, μέσα σε όλο αυτό που έχει γίνει και στην “μόδα” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως δηλώνει:

“Το #MeToo δεν φτιάχτηκε ούτε για να γίνει hashtag ούτε μια viral καμπάνια που θα ξεχαστεί σε λίγο καιρό. Δημιουργήθηκε ώστε τα θύματα της σεξουαλικής βίας να μπορούν να πουν τι υπέστησαν και να μην νιώθουν ότι ήταν δικό τους λάθος ότι έζησαν. Για να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους εκεί έξω.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;