Edgar Allan Poe: 4 βιβλία του συγγραφέα με αφορμή τη γέννησή του
Σαν σήμερα γεννιέται ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας: ο Edgar Allan Poe.

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού ήταν αδιαμφισβήτητα ο ποιητής και πεζογράφος, Edgar Allan Poe. Ο ίδιος έζησε μία πολυτάραχη ζωή, σπάζοντας πολλά ταμπού, τα οποία υπάρχουν ως και σήμερα. Η εκτός ορίων ζωή που έκανε, όμως, ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των συγγραφέων που συγκαταλέγονται στους ρομαντικούς με πολλά παραδείγματα από όλη την παγκόσμια λογοτεχνική σφαίρα.

Ο Edgar Allan Poe γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809 στη Βοστώνη από καλλιτεχνική οικογένεια, καθώς και οι δύο γονείς του ήταν ηθοποιοί. Από μικρή ηλικία βίωσε τραυματικές εμπειρίες, αφού ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του τον Ιούλιο του 1811, όταν δηλαδή ο συγγραφέας ήταν μόλις 2,5 ετών. Λίγους μήνες αργότερα, μάλιστα, ο πατέρας του πέθανε, όπως και η μητέρα του, η οποία υπέφερε από φυματίωση.

Μετά το θάνατο της μητέρας του, έζησε στο σπίτι του επιτυχημένου εμπόρου καπνού John Allan και μεγάλωσε στην πόλη Richmond της Virginia. Το 1815 η οικογένεια Allan μετακόμισε στη Σκωτία και την Αγγλία, όπου έζησαν συνολικά για πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό, ο Poe φοίτησε σε δύο αγγλικά σχολεία κοντά στην πόλη του Λονδίνου.

Μόλις επέστρεψε στο Richmond εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, το 1826, όπου παρέμεινε μόνο για ένα χρόνο, καθώς ήρθε σε σύγκρουση με τον πατριό του, εξαιτίας οικονομικών χρεών που ανέπτυξε μέσω της χαρτοπαιξίας, κατά την περίοδο των σπουδών του. Έτσι, ο Edgar Allan Poe κατατάχθηκε τελικά στον αμερικανικό στρατό το 1827. Χαρακτηριστικό είναι πως την αίτηση κατάταξής του δήλωσε το όνομα Edgar A. Perry. Μάλιστα, ανέφερε ψευδή ηλικία λέγοντας πως είναι 22 ετών, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόλις 18 ετών.

Το πρώτο έτος, που βρισκόταν στον αμερικανικό στρατό, δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, το οποίο ήταν μία ποιητική συλλογή με τίτλο Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1829, εκδόθηκε το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του, με τίτλο Al Aaraaf, ενώ παράλληλα έκανε αίτηση εγγραφής στην στρατιωτική ακαδημία του West Point, με την υποστήριξη του πατριού του. Εκεί, θεωρείται πως ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο άλλων ρομαντικών ποιητών, αναπτύσσοντας, όμως, νέα οικονομικά χρέη. Παράλληλα, παραμελούσε τα καθήκοντά του, κάτι που σταδιακά οδήγησε στην απόλυσή του από τον στρατό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Guimarães Ribeiro Jr (@guima_blognoir)

Το επόμενο βήμα στην πολυτάραχη ζωή του ήταν να μετακομίσει πίσω στη Βαλτιμόρη, όπου έζησε με τη θεία του Μαρία Κλεμ και την πρώτη του εξαδέλφη Βιρτζίνια Ελίζα Κλεμ. Ψάχνοντας ένα τρόπο να βγάλει τα προς τα ζην ξεκίνησε να γράφει πεζά κείμενα υποβάλλοντας συμμετοχή σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το 1833, βραβεύθηκε για το διήγημά του Μήνυμα στο μπουκάλι, γεγονός που του εξασφάλισε μία πρώτη αναγνώριση σε ένα περιορισμένο τοπικό λογοτεχνικό κύκλο.

Τον Δεκέμβριο του 1835 άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα Southern Literary Messenger στο Richmond, ενώ κάτι που σήμερα προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι πως την ίδια περίοδο νυμφεύθηκε τη δεκατριάχρονη εξαδέλφη του, η οποία, μάλιστα, στο πιστοποιητικό του γάμου τους αναφερόταν ψευδώς πως ήταν είκοσι ενός ετών.

Το 1838 εκδόθηκε η Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ (The Narrative of Arthur Gordon Pym), ενώ το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, ο Poe μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός συντάκτη στο περιοδικό Burton’s Gentleman’s Magazine. Το έργο του σε αυτή την θέση ήταν πολυποίκιλο, αλλά μετά από ένα περίπου έτος ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός συντάκτη στο περιοδικό Graham’s Magazine.

Στις 20 Ιανουαρίου 1842, η σύζυγός του έδειξε για πρώτη φορά δείγματα φυματίωσης, κάτι που επηρέασε ψυχολογικά τον Edgar Allan Poe ωθώντας τον να εθιστεί στο αλκοόλ και εγκαταλείποντας, παράλληλα, τη θέση του στο Graham’s Magazine. Έτσι, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην εφημερίδα Evening Mirror και ως συντάκτης στην έκδοση του Broadway Journal.

Στις 29 Ιανουαρίου 1845 εκδόθηκε το ποίημά του Το Κοράκι (The Raven), το οποίο ως και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά έργα τόσο του Edgar Allan Poe όσο και της αμερικανικής λογοτεχνίας γενικότερα. Το συγκεκριμένο ποίημα προσέφερε στο συγγραφέα μεγάλη αναγνώριση, γεγονός που τον βοήθησε επίσης να αυξήσει το ισχνό του εισόδημα δίνοντας διαλέξεις. Ανατυπώθηκε σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, αλλά ο ίδιος δεν αποκόμισε οικονομικά οφέλη από το ίδιο το έργο εξαιτίας της έλλειψης νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Τον Ιανουάριο του 1847, η σύζυγός του, Virginia, έφυγε από τη ζωή. Ωστόσο, το 1848  ο Edgar Alla Poe αρραβωνιάστηκε την ποιήτρια Σάρα Έλεν Ουίτμαν. Ωστόσο, ποτέ δεν τη νυμφεύτηκε, ενώ εικάζεται πως ο προγραμματισμένος τους γάμος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των προβλημάτων του με το ποτό. Βέβαια, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η μητέρα της Ουίτμαν είχε σημαντική συμβολή στη διάλυση της σχέσης τους.

Εκείνη την περίοδο ο συγγραφέας επιχείρησε να αυτοκτονήσει με υπερβολική δόση λάβδανου, ενώ στη συνέχεια ο Edgar Allan Poe επέστρεψε στο Richmond, όπου αρραβωνιάστηκε την Σάρα Ελμίρα Ρόυστερ.

Μαζί όρισαν ως ημερομηνία του γάμου τους την 17η Οκτωβρίου 1849, αλλά 10 ημέρες πριν το γάμο τους, στις 7 Οκτωβρίου 1848, ο συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή. Η αιτία θανάτου του αποτελεί ως και σήμερα ένα “άλυτο μυστήριο”, αφού ο ίδιος είχε βρεθεί στους δρόμους της Βαλτιμόρης σε παραληρηματική κατάσταση ζητώντας από έναν περαστικό να στείλει επιστολή στο γιατρό του, Joseph Snodgrass.

Ο Snodgrass, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Poe και βρέθηκε μαζί του στις τελευταίες του ημέρες, βεβαίωνε πως ο θάνατός του ήταν απόρροια αλκοολισμού, αλλά ο Δρ John Moran, θεωρούσε πως ο θάνατός του δεν σχετιζόταν με χρήση κάποιου είδους τοξικής ουσίας. Βέβαια, έχουν αναπτυχθεί διάφορες ανεπιβεβαίωτες ως και σήμερα θεωρίες, οι οποίες σχετίζονται με τον θάνατό του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πιθανή σύφιλη, επιληψία, δηλητηρίαση, δολοφονία ή λύσσα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cleveland Curiosities (@clevelandcuriosities)

Η ταφή του έγινε στις 8 ή 9 Οκτωβρίου και ο τάφος του βρίσκεται στη Βαλτιμόρη, όπου αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής. Ωστόσο, 160 χρόνια αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου 2009, έγινε η κηδεία του ομοιώματος του ποιητή με τιμές στη Βαλτιμόρη.

Τέλος, κάτι που προξένησε μεγάλη περιέργεια και ενδιαφέρον είναι πως για πολλές δεκαετίες, αρχής γενομένης το νωρίτερο από το 1930 και ως και το 2008, στον τάφο του Edgar Allan Poe εμφανίζονταν ένας μυστηριώδης θαυμαστής κατά τις πρώτες πρωινές ώρες των γενεθλίων του, στις 19 Ιανουαρίου. Ο/η θαυμαστής/ θαυμάστρια άφηνε κόκκινα τριαντάφυλλα στον τάφο του και έκανε πρόποση με ένα μπουκάλι κονιάκ.

Ακολουθούν 4 βιβλία του συγγραφέα προκειμένου να τον γνωρίσετε καλύτερα…

1. Χρυσός Σκαραβαίος

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο):  Όποιος αναρωτηθεί γιατί διαβάζεται στην εποχή μας και στον τόπο μας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, θα δεχτεί ότι αυτό συμβαίνει για το ίδιο λόγο που διαβάζεται κάθε μεγάλος συγγραφέας. Το έργο του περιέχει συστατικά που αφορούν όλους τους ανθρώπους, καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των συναισθημάτων, καθώς και σκέψεις, ζητήματα και ιδέες που απασχολούν πάντοτε τις κοινωνίες. Η παρούσα μετάφραση του «Χρυσού Σκαραβαίου» (1843) έγινε από το οριστικό κείμενο του συγγραφέα, όπως προέκυψε από αντίτυπο με ιδιόχειρες διορθώσεις και προσθήκες που έκαμε λίγους μήνες πριν πεθάνει (1849): Ορισμένες προσθήκες ειδικά το συνδέουν με το Εύρηκα (1848), κείμενο αποκαλυπτικό για το σύνολο του έργου του. Ο «Σκαραβαίος», κατά τον συγγραφέα, ανήκει στην κατηγορία των αφηγημάτων λογικής αναλύσεως και παραπλανήσεως. Γενικώς θεωρείται ανιχνευτικό αφήγημα (detective story). Ο κεντρικός ήρωας, ο Λεγκράν, έχει πολλές ομοιότητες με τον ντετέκτιβ Ντυπέν των άλλων παρόμοιων αφηγημάτων του Πόε.

2. Ο Μαύρος Γάτος

Περίληψη (από το οπισθόφυλλο):  Ένας μαύρος γάτος με την αγχόνη στο τρίχωμά του.
Ένα βαρέλι κρασί, παγίδα θανάτου σε μια βενετσιάνικη κατακόμβη.
Ένα οβάλ πορτραίτο που μοιάζει -ή μήπως είναι;- ζωντανό.
Μια φρικιαστική μάσκα ενός παράξενου επισκέπτη, που σκορπά τον θάνατο.
Κι ένας άνθρωπος-καμηλοπάρδαλη σε έναν αλλόκοτο τόπο.
Τι κοινό μπορεί να έχουν όλα αυτά;
Μια υπογραφή: Έντγκαρ Άλλαν Πόε.
Σε αυτή τη συλλογή, 5 παράξενες ιστορίες του άρχοντα του τρόμου έρχονται να ταράξουν και τον πιο ψύχραιμο αναγνώστη. Μυστηριώδης και σκοτεινός, ο Πόε αποθεώνει το γκροτέσκο, τη διαστροφή και το μακάβριο. Και δεν παύει σε κάθε σελίδα να θυμίζει, πως στον κόσμο του ΟΛΑ μπορούν να συμβούν.

3. 21 ιστορίες και “Το Κοράκι”

Περίληψη:  Μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα του πολυσύνθετου και πολυώνυμου πεζογραφικού έργου του Έντγκαρ Άλαν Πόε, του μεγάλου παρεξηγημένου των αμερικανικών γραμμάτων, παρέχει η παρούσα έκδοση. Πεζογραφήματα που εντάσσονται στις ενότητες: Τρόμος / Φανταστικό / Μυστήριο / Περιπέτεια / Επιστημονική φαντασία / Σάτιρα καθώς και το διάσημο ποίημα “Το κοράκι” συνθέτουν αυτή την ανθολογία, που συμπληρώνεται με κατατοπιστικές εισαγωγές στα περιεχόμενα έργα και εκτενείς σημειώσεις. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε είναι ο διερμηνέας εκείνων των ισχυρών συναισθημάτων και των ανομολόγητων συμβάντων που συνοδεύουν κυρίως τον πόνο παρά την απόλαυση, την παρακμή παρά την ανάπτυξη, τον τρόμο παρά την γαλήνη. Αυτή η εξύψωση της ασθένειας, της διαστροφής και της παρακμής στο επίπεδο των καλλιτεχνικά εκφράσιμων θεμάτων είναι το βασικό χαρακτηριστικό του που άσκησε ευρύτατη επίδραση. Και σήμερα δεν μπορούμε παρά να ανακαλύψουμε ξανά πόσο ζωντανό είναι το έργο του»

4. Το έγκλημα της οδού Μοργκ

Περίληψη:  Πως κατακρεουργήθηκαν δύο γυναίκες στο κλειδωμένο σπίτι της οδού Μοργκ;
Ποιος σκότωσε τη χαριτωμένη Μαρί Ροζέ και την πέταξε στο ποτάμι;
Πού βρίσκεται κρυμμένο το κλεμμένο γράμμα που γεννά τέτοιους εκβιασμούς;
Εκεί που η αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι υποθέσεις μοιάζουν άλυτες, ο Σερ Ωγκύστ Ντυπέν βρίσκει τη λύση.
Εκκεντρικός, ιδιότροπος και μοναχικός, έχει μια λογική εξήγηση για κάθε υπόθεση. Πώς αλλιώς άλλωστε αφού, ως πρόδρομος του Σέρλοκ Χολμς, είναι ο πρώτος ανακριτής στην ιστορία του αστυνομικού μυθιστορήματος!

 

 

Πηγή εικόνας: Wiki Commons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;