Η Beyoncé θέλει να αποκαταστήσει την ιστορία της μουσικής
Μέσα από ένα πρότζεκτ τριών πράξεων, η Beyoncé «βουτάει» στην ιστορία της μουσικής διαφορετικών ειδών και την αναμορφώνει αναδεικνύοντας και εξερευνώντας τις πραγματικές ρίζες του καθενός.

Η Beyoncé κυκλοφόρησε τα μεσάνυχτα το όγδοο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «Cowboy Carter» κάνοντας μία στροφή στην country μουσική και συνεχίζοντας ένα φιλόδοξο project που ξεκίνησε με το «Renaissance». Παίρνοντας τη μορφή ενός τρίπτυχου με τις εξής πράξεις: Act I (Το Στήσιμο), Act II (Η Αναμέτρηση) και Act III (Επίλυση), η 42χρονη σούπερ σταρ μας πάει σε ένα μουσικό ταξίδι μέσα από διαφορετικά είδη και διαθέσεις που υπερβαίνει την απλή μελωδία, τους στίχους και την απήχηση, για να αποκαλύψει μία καλά κρυμμένη αλήθεια της μουσικής βιομηχανίας. Κάθε πράξη αυτού του φιλόδοξου project αποτελεί ένα κεφάλαιο σε μια ιστορία πολιτιστικής επανατοποθέτησης του κάθε είδους, καθώς και καλλιτεχνικής ανανέωσης της ίδιας.

Σε όλη την ιστορία της μουσικής -αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά όπως κάνει η Queen Bey- θα δει υφασμένη και καλά κρυμμένη τη βαθιά επιρροή της μαύρης κουλτούρας. Η επιρροή αυτή δεν περιορίζεται στη γνωστή και ως «black music», αλλά επεκτείνεται και είδη όπως η RnB, η rock, η house και η country μουσική. Είδη που σήμερα θεωρούμαι πως ανήκουν σε λευκούς καλλιτέχνες και έχουν δημιουργηθεί από αυτούς. Όμως, οφείλουν την ύπαρξή τους στην πλούσια κληρονομιά της Αφροαμερικανικής δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Beyoncé

Με το φιλόδοξο αυτό project, η Beyoncé μετατρέπεται στη σύγχρονο ιστορικό της μουσικής και βοηθάει στο να γίνει μία βαθύτερη εξερεύνηση των διαφορετικών ειδών, της συμπεριληπτικότητας και της εκπροσώπησης διαφορετικών φυλών και φύλων στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο της ίδιας της βιομηχανίας.

Το Act I ήταν ένα «Renaissance» για την πολιτιστική επανάσταση της house μουσικής

Η Beyoncé επέστρεψε μετά από τρία χρόνια αποχής από τη μουσική με το έβδομο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «Renaissance». Ένα άλμπουμ που την βρίσκει να αλλάζει τη μουσική της παλέτα και να απομακρύνεται από τον συνηθισμένο RnB και pop ήχο της, αγκαλιάζοντας στοιχεία της house μουσικής.

Το άλμπουμ αποτέλεσε την πρώτη πράξη του project της και είναι κάτι περισσότερο από την απλή αλλαγή στυλ της μουσικής της. Είναι μια γιορτή της διαφορετικότητας και της ενότητας που έρχεται μέσα από την ίδια την μουσική. Μία πλήρης καταγραφή της ιστορία των μαύρων queer ατόμων και τη σχέση τους με τη house μουσική. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως ένα γράμμα αγάπης προς τον θείο της Τζόνι, χρησιμοποιώντας προσωπικά ανέκδοτα που τα τοποθετεί στην ευρύτερη πολιτιστική αφήγηση της house μουσικής.

Beyoncé

Μέσα από αυτό το άλμπουμ, η Beyoncé ρίχνει φως στη Ballroom κουλτούρα και στην κουλτούρα των Drag Queens. Προσωπικότητες όπως η Crystal LaBeija και η Lottie έβαλαν τα θεμέλια για αυτό που θα χαρακτηριστεί ως μουσική house. Η επιρροή τους είναι εμφανείς μέσα από την ιστορία και την εξέλιξη του είδους και επεκτείνεται σε mainstream καλλιτέχνες -όπως η Madonna– που άντλησαν έμπνευση από αυτή την υποκουλτούρα. Η δημιουργικότητα, η ανθεκτικότητα και η καινοτομία της Ballroom σκηνής συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και σήμερα, τροφοδοτώντας την εξέλιξη του είδους. Κάτι που λειτουργεί ως απόδειξη της διαρκούς επίδρασης των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στην έκφραση μέσα από την τέχνη.

Η Queen Bey δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τιμώντας τις ρίζες της, ενώ δέχεται τη συμβολή και τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Kevin Aviance, Ts Madison και Kevin JZ Prodigy. Η ίδια είχε γράψει σε ανάρτησή της στο Instagram για το άλμπουμ:

«Η πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω ένα ασφαλές μέρος, ένα μέρος χωρίς κριτική»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)

Ο στόχος της φαίνεται να επιτεύχθηκε μέσα και από την παγκόσμια περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του άλμπουμ. Με την περιοδεία αυτή, η Beyoncé κατάφερε να κάνει το άλμπουμ ακόμα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της pop κουλτούρας και να το βάλει σε σπίτια σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ φανς και μουσικόφιλοι αναζητούσαν και διάβαζαν για τα club, τη house και Ballroom μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’80.

Το «Cowboy Carter» μιλάει για τις αληθινές ρίζες της country μουσικής

Η country μουσική θεωρείται ως ένα από τα προπύργιο της λευκής Αμερικής. Ωστόσο, η ιστορία της είναι αλληλένδετη με την μαύρη κουλτούρα. Από τις ρίζες του banjo που προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, μέχρι το πρωτοποριακό πνεύμα καλλιτεχνών όπως ο Charley Pride, η εξέλιξη του είδους αποτελεί απόδειξη των ποικίλων επιρροών του.

Παρά τους φραγμούς που έχει θέσει η ίδια η βιομηχανία και την κακομεταχείριση των μαύρων καλλιτεχνών, οι καλλιτέχνες αυτοί έχουν καταφέρει να επηρεάσουν σημαντικά το είδος, αμφισβητώντας τα στερεότυπα. Τώρα, η Beyoncé έρχεται να αποκαταστήσει τις ρίζες του είδους.

Beyonce

Η Beyoncé έχει καταγωγή από το Χιούστον του Τέξας. Μία πόλη με πλούσια μουσική αλληλεπίδραση διαφόρων ειδών όπως των blues, country και hip-hop. Το Χιούστον είναι ακόμα το «σπίτι» του ροντέο, της παλαιότερης παρέλασης μαύρων καουμπόηδων της Αμερικής, καθώς και της κουλτούρας των Αφροαμερικανών καουμπόηδων. Μάλιστα, το 1800 στο Τέξας, ο ένας στους τέσσερις καουμπόηδες ήταν έγχρωμος. Έτσι, δεν είναι περίεργο που η 42χρονη σταρ έχει θέσει ως στόχο να αποκαταστήσει την αλήθεια του είδους αυτού.

Κάτι που αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή του οργανοπαίκτη banjo, Rhiannon Giddens, του οποίου η μουσική και η ακαδημαϊκή δουλειά υπογραμμίζουν τις συνεισφορές των Αφροαμερικανών στη folk και στην country. Παράλληλα, φαίνεται πως η διεθνούς φήμης σταρ ακολουθεί τους προκατόχους της όπως τους Linda Martell, The Pointer Sisters, καθώς και το country άλμπουμ της Tina Turner που κυκλοφόρησε το 1974, ενώ υπάρχουν και επιρροές από το ανερχόμενο αστέρι Tanner Adell.

Η επίδραση της Beyoncé στην country μουσική σκηνή είναι ήδη -πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ- άνευ προηγουμένου. Η σούπερ σταρ κατάφερε να σκαρφαλώσει στο Νο.1 του Billboard Country Chart και να γίνει η πρώτη μαύρη καλλιτέχνις που πέτυχε αυτό το ορόσημο. Με αυτή της την επιτυχία, έχει συμβάλει σε μια αξιοσημείωτη άνοδο στα νούμερα του streaming τόσο για ανερχόμενους όσο και για ήδη καθιερωμένους Αφροαμερικανούς μουσικούς της country.

Beyoncé

Πέρα από αυτό, η 42χρονη σταρ φαίνεται να θέλει να μιλήσει και για τη συμβολή των γυναικών στην εξέλιξη του είδους. Στο «Cowboy Carter» ακούμε τη φωνή της Dolly Parton, ενώ η ίδια διασκευάζει το εμβληματικό «Jolene». Σε άλλο σημείο, την ακούμε να συνεργάζεται με τη βαφτιστήρα της Parton, Miley Cyrus, καθώς και την ίδια την Tanner Adell που αναφέραμε παραπάνω.

Καθώς η Beyoncé μπαίνει στα μονοπάτια της county μουσικής, ο τρόπος που την παρουσιάζει φαίνεται να θέλει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την αντιπροσώπευση, την αυθεντικότητα και τη δύναμη της μουσικής να γεφυρώνει τα χάσματα και να ενώνει τις κοινότητες. Κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε μέσα από την Πρώτη Πράξη, αλλά τώρα μιλώντας στην «καρδιά» της Αμερικής.

Η ίδια είχε γράψει στην ανάρτηση όπου ανακοίνωσε το όνομα του Act II πως:

«Ετοιμάζω το άλμπουμ εδώ και πέντε χρόνια. Γεννήθηκε από μια εμπειρία που είχα πριν από χρόνια, όπου δεν ένιωθα ευπρόσδεκτη… και, ήταν πολύ ξεκάθαρο, ότι δεν ήμουν. Όμως, λόγω αυτής της εμπειρίας, έκανα μια βαθύτερη βουτιά στην ιστορία της country μουσικής και μελέτησα το πλούσιο μουσικό μας αρχείο»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)

Η Beyoncé αναφερόταν στην εμφάνισή της στα βραβεία CMA το 2016 με το γυναικείο συγκρότημα Chicks και τις αντιδράσεις τόσο των φαν της country μουσικής, όσο και πολλών καλλιτεχνών του είδους. Ακολούθησαν πολλά ρατσιστικά σχόλια, ενώ η ερμηνεία της για πολλά χρόνια δεν είχε ανέβει στο επίσημο κανάλι των μουσικών βραβείων.

Πού θα μας πάει το Act III;

Με την κυκλοφορία του πρώτου teaser για το Act II, οι φανς της τραγουδίστριας άρχισαν να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα επόμενα βήματά της και τον ήχο που θα έχει το τελευταίο άλμπουμ του φιλόδοξου αυτού project. Μάλιστα, είναι πεπεισμένοι πως η Queen Bey θα ασχοληθεί με το rock’n’roll.

Η Beyoncé ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram μία φωτογράφιση που έκανε για να προωθήσει τη νέα σειρά περιποίησης μαλλιών που δημιούργησε και οι φανς θεωρούν πως το look σηματοδοτεί το νέο είδος μουσικής που θα ασχοληθεί στο Act III. Στην φωτογράφιση, η 42χρονη καλλιτέχνης φοράει ένα σκισμένο T-shirt με έναν στενό, μαύρο κορσέ και το μαλλί της θυμίζει ντίβες της rock μουσικής σκηνής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)

Τώρα, σε ό,τι αφορά το είδος της rock’n’roll, η ιστορία του κυριαρχείται από ονόματα όπως ο Elvis Presley και οι Beatles. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια κρύβεται μια πρωτοποριακή κληρονομιά που διαμορφώθηκε από Αφροαμερικανούς πρωτοπόρους όπως ο Chuck Berry. Ο Berry ήταν γνωστός και ως ο αναμφισβήτητος «Πατέρας του Rock’n’Roll». Η μουσική πολυπλοκότητα και η λυρική υπερβολή που επεδείκνυε στα τραγούδια του ο Berry έθεσαν τις βάσεις για τις επόμενες γενιές με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Jimi Hendrix να διευρύνουν περαιτέρω τα όρια του είδους.

Είναι ένα είδος όπου η Beyoncé θα μπορούσε να εστιάσει την καλλιτεχνικής της ταυτότητα και να αναδείξει την ιστορία συχνά παραγκωνισμένων καλλιτεχνών, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έκαναν το είδος αυτό που είναι σήμερα. Μην σου φανεί περίεργο αν τη δούμε αγκαλιά με μία ηλεκτρική κιθάρα. Μάλιστα, είναι κάτι που έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν μέσα από το εξαιρετικό ύμνο «Don’t Hurt Yourself» από το «Lemonade», όπου με τη βοήθεια του Jack White των White Stripes, αντιμετωπίζει τον σύζυγό της που την απάτησε χρησιμοποιώντας και ένα sample των Led Zeppelin.

Beyoncé
Πηγή: Instagram

Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική προσέγγιση με το φιλόδοξο project των Τριών Πράξεων, η Beyoncé αποδεικνύει τη δεξιοτεχνία της σε διαφορετικά μουσικά στυλ, ενώ το χρησιμοποιεί για να τιμήσει τους προγονούς της. Ταυτόχρονα αμφισβητεί τις συμβατικές έννοιες των ορίων του είδους. Καθώς η καριέρα της εξελίσσεται, η σούπερ σταρ συνεχίζει να εξερευνά νέα ηχητικά πεδία, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της μουσικής.

Το αστέρι της μουσικής βιομηχανίας γιορτάζει με αυτό τον τρόπο τους ήχους, το πνεύμα και τα στυλ που πηγάζουν από την κουλτούρα των Αφροαμερικών, ενώ ταυτόχρονα δείχνει το πάθος της, την καλλιτεχνική της ταυτότητα και καταφέρνει να διατηρήσει την αυθεντικότητά της. Όπου και θέλει να μας ταξιδέψει μουσικά στο μέλλον, εμείς θα είμαστε στο πλευρό της.

Με πληροφορίες από AP News, Billboard, ClashMusic και EliteDaily

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;