Η Beyonce άλλαξε για πάντα το «παιχνίδι» στη μουσική
Η συνεισφορά της Beyonce στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας είναι αδιαμφισβήτητη!

Η Beyonce (ή Queen Bey όπως την αποκαλούν οι φανς της) είναι μία από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές pop σταρς. Ήδη από τα πρώτα της βήματα με το συγκρότημα Destiny’s Child φαινόταν πως η Beyonce Knowles προοριζόταν για μεγαλύτερα πράγματα.

Μετά από πωλήσεις που ξεπερνούν τα 120 εκ. άλμπουμ παγκοσμίως, ρεκόρ όπως η πρώτη σόλο καλλιτέχνης που φθάνει το no. 1 στο Billboard Hot 200 με τα πρώτα της έξι άλμπουμ, η γυναίκα καλλιτέχνης με τα περισσότερα βραβεία Grammy στην ιστορία του θεσμού και ακόμα περισσότερα βραβεία στο ενεργητικό της, η Beyonce επέστρεψε δυναμικά με το έβδομο προσωπικό της άλμπουμ «Renaissance». Και ακόμα μία φορά θέλει να αλλάξει το «παιχνίδι» στη μουσική βιομηχανία.

Beyonce

Αυτό το έχει αποδείξει σε όλη της καριέρας. Δεν είναι μόνο οι πωλήσεις, τα βραβεία και τα ρεκόρ που αποδεικνύουν το αντίκτυπο που έχει η πορεία της Queen Bey.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της η Beyonce έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της σε κάθε κομμάτι της pop κουλτούρας, αλλά και της ίδιας της μουσικής βιομηχανίας. Από το πώς οι καλλιτέχνες δημιουργούν την μουσική τους, μέχρι το πώς την κυκλοφορούν και την κάνουν διαθέσιμη στο κοινό τους.

Καθώς όλοι αυτές τις ημέρες θα λικνιζόμαστε στους εμπνευσμένους από τη disco και τη 90s house μουσική του «Renaissance», ρίχνουμε μία ματιά στην εμβληματική καριέρα της Beyonce και πώς άλλαξε για πάντα το «παιχνίδι».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)

Τα πρώτα χρόνια με τις Destiny’s Child

Το 1997 κάνουν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία συγκροτήματα που υπήρξαν ποτέ. Το εμβληματικό συγκρότημα έχει πουλήσει πάνω από 60 εκ. δίσκους παγκοσμίως, ενώ το «Independent Woman» ήταν το τραγούδι που πέρασε τον περισσότερο καιρό στο no. 1 του Billboard Hot 100 από γυναικείο συγκρότημα, όπως αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness.

Μάλιστα, το περιοδικό Billboard αναγνώρισε το συγκρότημα, που αποτελούνταν από τις Beyoncé Knowles-Carter, Kelly Rowland και Michelle Williams, ως το τρίτο πιο επιτυχημένο γυναικείο συγκρότημα όλων των εποχών το 2016 με βάση τις αποδόσεις του στα τσαρτς, πίσω μόνο από τις TLC και τις The Supremes.

Beyonce

Το συγκρότημα έγινε γνωστό για τις αρμονίες τους και τα εμψυχωτικά μηνύματα των τραγουδιών τους, κυρίως για τις γυναίκες της εποχής, που τα ακούμε σχεδόν όλα τους τα τραγούδια από το «Survivor» μέχρι και το «Say My Name». Αυτό που έκανε, όμως, τις Destiny’s Child να ξεχωρίζουν είναι πως τραγουδούσαν για τα διάφορα είδη της γυναικείας χειραφέτησης και ανεξαρτησίας.

Κυρίως για την οικονομική ανεξαρτησία και την πεποίθηση πως οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να στηρίξουν μόνες τους οικονομικά τη ζωή τους χωρίς να υπάρχει υποστήριξη από κάποιον άντρα. Ιδιαίτερα μέσα από τραγούδια τους όπως τα «Bills, Bills, Bills» και τα «Independent Women» προτρέπουν τους φανς τους να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους με τρόπο που δεν είχε τραγουδηθεί πότε στο παρελθόν από συγκρότημα με τόσο μεγάλη επιτυχία.

Τα μουσικά βίντεο ως ένα ξεχωριστό event

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)

Ένα μεγάλο μέρος της σόλο καριέρας της Beyonce έχει χαρακτηριστεί από μουσικά βίντεο κλιπ που έχουν αφήσει ιστορία. Τα περισσότερα βίντεο της έχουν στιγματίσει την pop κουλτούρα και έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια views.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μέχρι το 2010, η ιδέα του βίντεο κλιπ είχε χάσει τη σημασία του και πολλοί αναρωτιόντουσαν αν χρειάζονται τα τραγούδια ακόμα τέτοια κλιπ. Αλλά η Beyonce (και κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες όπως η Lady Gaga και ο Kanye West, καθώς και τα συγκροτήματα της K-pop) απέδειξε πως τα βίντεο κλιπ είναι μέγιστης σημασίας για την επιτυχία ενός τραγουδιού. Από τότε και ύστερα, η δημοφιλής καλλιτέχνης ανεβάζει συνεχώς τον πήχη και την ποιότητα τους.

Σήμερα, τα περισσότερα από τα μουσικά βίντεο κλιπ της Beyonce έχουν καταφέρει να φθάσουν σε ένα επίπεδο που θεωρούνται εμβληματικά και με τεράστια επιρροή. Από το γεμάτο χορό και ασπρόμαυρο βίντεο του «Single Ladies», το σουρεαλιστικό και κινηματογραφικό «Telephone», το σεξουαλικά ενδυναμωτικό «Drunk in Love», το πολιτικά φορτισμένο «Formation» μέχρι το πιο πρόσφατο φαντασμαγορικό «Apeshit».

Beyonce

Η Beyonce, επίσης, από τα χρόνια του δεύτερου προσωπικού της άλμπουμ «B’ Day» έχει προσπαθήσει να σκηνοθετήσει ή να συν-σκηνοθετήσει πολλά από τα βίντεο κλιπ της. Ωστόσο, οι περισσότεροι άρχισαν να προσέχουν την σκηνοθετική της ματιά την περίοδο του τρίτου (και ίσως πιο επιτυχημένου) προσωπικού της άλμπουμ «I Am… Sasha Fierce». Το χέρι της σε βίντεο όπως αυτά για τα τραγούδια «Flaws and All», «Why Don’t You Love Me?», «Love On Top». «Hold Up» και «Sorry» δείχνουν την καλλιτεχνική της σφραγίδα και την προσοχή που δίνει στην λεπτομέρεια σε κάθε project της. Για να μη μιλήσουμε για το φαντασμαγορικό μιούζικαλ και visual album «Black is King» (ίσως το magnum opus της).

Καθώς είμαστε στο θέμα των βίντεο κλιπ, νομίζω πώς πρέπει να μιλήσουμε ξεχωριστά για το «Single Ladies»…

Αν σκεφτείς πόσο απλό ήταν το βίντεο κλιπ, η επιρροή που είχε ήταν τεράστια. Στο βίντεο βλέπουμε την Beyonce μαζί με δύο χορεύτριες να κάνουν και όλο έχει γυριστεί ασπρόμαυρο. Το 2021, η ίδια αποκάλυψε ότι το γύρισε ασπρόμαυρο για να αποδείξει κάτι στη δισκογραφική της.

Η χορογραφία, ωστόσο, του βίντεο κλιπ ήταν αυτή που το έκανε να ξεπεράσει σύνορα και να γίνει το απόλυτο viral. Όπου και να κοίταγες τότε έβλεπες ένα βίντεο ή μία παρωδία του πρώτου μεγάλου χορευτικού trend. Αν αναλογιστείς την επιτυχία παρόμοιων trend τα τελευταία χρόνια στο TikTok, δε θα ήταν περίεργο αν λέγαμε πως για αυτό οφείλεται το βίντεο της Beyonce.

Οι καινοτομίες που έφεραν τα άλμπουμ της

Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε γιατί μιλάμε…

Το 2013, είχαν αρχίσει να ακούγονται φήμες για μία νέα κυκλοφορία από την Beyonce. Κανείς, όμως, δεν είχε περισσότερες πληροφορίες και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας θα κυκλοφορούσε ένα ολόκληρο άλμπουμ με συνεργασίες με επίσης μεγάλα ονόματα, αλλά και βίντεο κλιπ που να συνοδεύουν κάθε τραγούδι ξαφνικά!

Η καινοτομία αυτή άλλαξε το «παιχνίδι» και έδειξε έναν πρωτοπόρο και πρωτότυπο τρόπο για να κυκλοφορούν οι καλλιτέχνες τα άλμπουμ τους, χωρίς να ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδικασία προώθησης που επέβαλαν μέχρι τότε οι δισκογραφικές.

Τα βήματα της ακολούθησαν και άλλοι όπως ο Drake, ο Eminem, η Madonna και η Taylor Swift. Δεν ήταν όλες αυτές οι κυκλοφορίες επιτυχημένες, ενώ, κάποιες ξεπέρασαν την επιτυχία του «Beyonce». Όμως, η ιστορία θα γράφει ότι η 40χρονη (πλέον) άλλαξε όλη τη μουσική βιομηχανία με την κυκλοφορία – έκπληξη ενός ολόκληρου άλμπουμ.

Άλλη μία σημαντική καινοτομία που έφερε η δημοφιλής τραγουδίστρια είναι το οπτικό άλμπουμ. Όπως είπαμε, το «Beyonce» είχε ένα βίντεο κλιπ για κάθε ένα από τα τραγούδια του. Η ίδια, με την επόμενη κυκλοφορία της, το αριστοτεχνικό «Lemonade», το πήγε ένα βήμα παραπέρα και ετοίμασε μία ολόκληρη μουσική ταινία με βάση τα τραγούδια του άλμπουμ και της ιστορίας που ήθελε να πει.

Παρά το αριστούργημα της με το όνομα «Lemonade», η ταινία του Disney+ «Black is King» πιθανότατα θα χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο επίτευγμα της Beyonce σε ότι αφορά το συνδυασμό οπτικών μέσων και τραγουδιών. Σχεδιασμένο ως οπτική συνοδεία του άλμπουμ της «Lion King: The Gift», το «Black is King» επανατοποθετεί την κλασσική ιστορία του Lion King ως την ιστορία ενός μαύρου πρίγκιπα στην Αφρική. Οι χορογραφίες, η ιστορία, η προσοχή στην λεπτομέρεια δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο που τιμάει και γιορτάζει την κουλτούρα της Αφρικής.

Τα εντυπωσιακά live shows

Αν δεν έχεις δει live show της Beyonce, τότε δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς την αξία της. Μπορεί τα τραγούδια της να σε κουνάνε και να σου αρέσουν, αλλά μόλις δεις live της θα καταλάβεις γιατί είναι απλά η Queen Bey. Και σου το λέω από προσωπική εμπειρία…

Το μακρινό 2009, η Beyonce είχε έρθει στην Ελλάδα για μία μοναδική συναυλία. Όντας μικρός και όχι αρκετά μεγάλος φανς της, δεν είχα ιδιαίτερες προσδοκίες και προσμονή για τη συναυλία αυτή. Όταν βρήκα δωρεάν εισιτήρια μέσω μίας θείας μου και αντίκρισα τι πραγματικά κάνει στη σκηνή, όλα άλλαξαν!

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, πως οι εμφανίσεις της στα διάφορα μουσικά βραβεία θεωρούνται πάντα ξεχωριστές στιγμές. Ποιος θα ξεχάσει την εμφάνισή της και το 15λεπτο medley τραγουδιών της στα VMAs του 2014; Ή και την άλλη εμφάνισή της στην ίδια σκηνή λίγα χρόνια αργότερα με ένα medley από το «Lemonade»;

Η Beyonce είναι υπεύθυνη για την αναβίωση του ενδιαφέροντος του κοινού για τα half-time show στα Super Bowl. Όταν το 2013 είχε ανακοινωθεί πως η δημοφιλής καλλιτέχνης θα αναλάβει το σόου αυτό, οι εμφανίσεις αυτές είχαν γίνει συνώνυμες με καλλιτέχνες που είχαν γράψει ιστορία και είχαν, ήδη, αφήσει το στίγμα τους, ενώ, βρίσκονταν στην τελευταία φάση της καριέρας τους.

Όλα τα άλλαξε η εμφάνιση της Beyonce…

Beyonce

Όταν ανέβηκε στη σκηνή στη Νέα Ορλεάνη, έκανε το Super Bowl εκείνης της χρονιάς να γίνει το πρόγραμμα που συγκέντρωσε τις περισσότερες αντιδράσεις στα social media. Η επιστροφή της στη σκηνή του Super Bowl το 2016 κατάφερε να περάσει σε δημοτικότητα τους headliners του σόου Coldplay.

Από τότε, στη σκηνή του σόου έχουμε δει καλλιτέχνες του σήμερα από τον Bruno Mars, τη Lady Gaga μέχρι και τον The Weeknd.

Έχει τον απόλυτο έλεγχο του αφηγήματός της

Beyonce

Για οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη, το να δίνει συνεντεύξεις, να κάνεις φωτογραφήσεις και να ταξιδεύει για να προωθήσει τη νέα του δουλειά, είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά όταν η Beyonce μας χάρισε τα δύο άλμπουμ – έκπληξη, αποφάσισε να πάρει μία τελείως διαφορετική πορεία και να αφήσει το έργο της να μιλήσει από μόνο του.

Σε αυτό, σίγουρα, βοήθησε η τεράστια επιτυχία που είχαν και τα δύο άλμπουμ με ελάχιστες συνεντεύξεις και live εμφανίσεις που άφησαν εποχή και αποδείκνυαν την αξία της 40χρονης τραγουδίστριας ως performer και entertainer. Μάλιστα, η Beyonce, τα τελευταία εφτά χρόνια, έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις. Αντ’ αυτού, ενημερώνει τους φανς της για τη ζωή της και τα επόμενα βήματά της μέσα από πολύ προσεγμένες αναρτήσεις στα social media.

Αυτή η προσέγγιση έχει ακολουθηθεί και από άλλες μεγάλες σταρ όπως η Rihanna και η Taylor Swift.

Beyonce

Το αφήγημά της, όμως, έχει να κάνει και με την κουλτούρα των Αφροαμερικανών και την ιστορία τους. Τόσο τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των διαφόρων ειδών μουσικής, όσο και στο μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας της ίδιας της Αμερικής.

Η Beyonce, καθώς το άστρο της φθάνει όλο και πιο ψηλά, δίνει βήμα όχι μόνο σε μαύρους καλλιτέχνες, αλλά και σε ταλέντα που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Ένα παράδειγμα είναι η φωτογράφισή της για την Vogue το 2018, όπου την φωτογράφησε ο Tyler Mitchell. Αυτό σηματοδότησε τον πρώτο Αφροαμερικανό φωτογράφο που φωτογραφίζει εξώφυλλο για το γνωστό περιοδικό μόδας.

Μάλιστα, μέσα από τη δουλειά τους αναδεικνύει είδη, τα οποία πολλές φορές είχαν δημιουργήσει οι Αφροαμερικάνοι καλλιτέχνες, τα είχαν εδραιώσει και τα είχαν κάνει γνωστά. Ωστόσο, πλέον, αυτοί οι πρωτοπόροι δεν αναφέρονται στην ιστορία της μουσικής και έχουν επισκιαστεί από λευκούς καλλιτέχνες με μεγαλύτερο κύρος.

Κάτι τέτοιο κάνει μέσω του country τραγουδιού «Daddy Lessons», αλλά και όλους του νέου άλμπουμ της «Renaissance», όπου χρησιμοποιεί τραγούδια από Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες που αποτελούν σήμα κατατεθέν της house μουσικής σκηνής των 90s.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)


Η Beyonce αποτελεί, πλέον, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της pop κουλτούρας και μίας καλλιτέχνης που με κάθε της καινούριο βήμα αποδεικνύει γιατί χαρακτηρίζεται ως «icon». Με το νέο της project, που και επίσημα θα αποτελείται από τρία μέρη με το πρώτο να είναι το «Renaissance», η 40χρονη καλλιτέχνης φαίνεται να δοκιμάζει καινούρια πράγματα και να αισθάνεται απελευθερωμένη, καθώς δε χρειάζεται να αποδείξει τίποτα άλλο.

Πιστεύουμε πως και τα επόμενα χρόνια της καριέρας της θα φέρουν αντίστοιχα πράγματα. Πράγματα που θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας της μουσικής και θα λένε ότι η Beyonce ήταν η πρωτοπόρος και αυτή που το κατάφερε!

All Hail Queen Bey!

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
-
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1