Εννιά εύκολες συνταγές μαγειρικής για φοιτητές
Eννιά πανεύκολες και γρήγορες συνταγές που θα κάνουν τη ζωή κάθε φοιτητή πιο εύκολη!

Στις νέες ευθύνες των φοιτητών που περνούν σε μια σχολή σε ξένη πόλη δεν είναι μόνο να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και να είναι συνεπείς στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. Αυτό είναι η προέκταση της σχολικής τους ζωής, τους είναι γνώριμο και οικείο. Το πιο δύσκολο είναι η καθημερινή φροντίδα του σπιτιού, το να ψωνίσουν, να μαγειρέψουν, να προγραμματίσουν το φαγητό τους για την επόμενη μέρα.

Παρακάτω ακολουθούν εννιά εύκολες συνταγές που θα κάνουν τη ζωή κάθε φοιτητή πιο εύκολη!

Γρήγορες πίτσες με πίτες σουβλακιού

εύκολες συνταγές

5′ προετοιμασία
7′ ψήσιμο
Σύνολο: 12′

Υλικά

Τεμάχια: 1

Γέμιση φέτα, γραβιέρα και ελιές

Γέμιση μοτσαρέλα, ντοματίνια και βασιλικό

Γέμιση κασέρι, ντομάτα και λουκάνικο

Διαδικασία

Με φέτα, γραβιέρα και ελιές

  1. Αλείφουμε μία πίτα σουβλακιού με τον χυμό ντομάτας.
  2. Σκορπίζουμε από πάνω την τριμμένη γραβιέρα ανακατεμένη με τη φέτα και τη ρίγανη. Η υγρασία που έχει η φέτα δεν θα αφήσει να στεγνώσει η πίτσα.
  3. Κόβουμε τις ελιές κομμάτια και τις σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια.

Με μοτσαρέλα, ντοματίνια και βασιλικό

  1. Αλείφουμε μία πίτα σουβλακιού με τον χυμό ντομάτας.
  2. Σκορπίζουμε από πάνω την τριμμένη γραβιέρα.
  3. Σπάμε με το χέρι τη μοτσαρέλα πάνω στην πίτσα, ώστε τα ζουμιά της να πέσουν και να σταθούν πάνω στη γραβιέρα (αυτοί οι μαγικοί χυμοί θα κάνουν πιο μαλακή την πίτα και δεν θα παραστεγνώσει).
  4. Κόβουμε τα ντοματίνια σε κυβάκια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα σκορπίζουμε από πάνω.
  5. Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.

Με κασέρι, ντομάτα και λουκάνικο

  1. Αλείφουμε μία πίτα σουβλακιού με τον χυμό ντομάτας.
  2. Πασπαλίζουμε με το κασέρι. Το λιωμένο κασέρι είναι «μονωτικό» και θα βοηθήσει να μη γίνει «λάστιχο» η πίτα.
  3.  Από πάνω βάζουμε τις φέτες ντομάτας αλατοπιπερωμένες και τις φέτες λουκάνικο.
  4. Ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Το ψήσιμο

  1. Αφού στήσουμε τα υλικά της επιλογής μας πάνω στις πίτες, τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στου 200°C για 7 λεπτά.

Πανεύκολο κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες

10′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα-μαρινάδα του ταψιού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, ξεκινάμε ανακατεύοντας τα υλικά για τη σάλτσα και ρίχνουμε μερικές κουταλιές πάνω από το κοτόπουλο.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας (φοράμε γάντια μιας χρήσης ή πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά, ρίχνοντας και λίγο ξίδι).
  3. Αφήνουμε το κοτόπουλο στην άκρη, να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  4. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) νερό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 50 λεπτά.
  6. Βγάζουμε από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε το ταψί και βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  7. Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε –χωρίς αλουμινόχαρτο αυτή τη φορά– για ακόμα 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσουν οι πατάτες. Το φαγητό στο τέλος θα πρέπει να μείνει με το λάδι του.
  8. Σερβίρουμε σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ξερή ή φρέσκια ρίγανη και συνοδεύουμε με φέτα.

Quesadillas με μοσχάρι, εύκολα και γρήγορα

εύκολες συνταγές

10′ προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 30′

Υλικά

Τεμάχια: 2

Για το μοσχάρι

Για τις κεσαντίγιας

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε quesadillas με μοσχάρι, ξεκινάμε με το κρέας.
  2. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το μοσχάρι για 2 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ψηθεί, αλλά χωρίς να στεγνώσει. Θέλουμε να παραμείνει ζουμερό. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Ανακατεύουμε.
  3. Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε την πιπεριά μαζί με το κρεμμύδι και αλατοπίπερο, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με το κρέας, με όλα τα ζουμιά και τα λάδια.

Κεσαντίγιας

  1. Σε ένα μπολάκι βάζουμε την κομμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και λίγο καγιέν ή ταμπάσκο, αν μας αρέσουν τα καυτερά. Ανακατεύουμε ελαφρώς.
  2. Σε ένα καθαρό τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και μία τορτίγια και απλώνουμε πάνω της το 1/4 φλιτζ. τσαγιού τυρί, το μισό κρέας με πιπεριές και κρεμμύδια, το μισό μείγμα ντομάτας και τον μισό κόλιανδρο.
  3. Πασπαλίζουμε με άλλο 1/4 φλιτζ. τσαγιού τυρί και κλείνουμε με την άλλη τορτίγια. Όταν η κάτω τορτίγια είναι ελαφρώς καφέ και το τυρί έχει αρχίσει να λιώνει, γυρίζουμε την κεσαντίγια και ψήνουμε και από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και ετοιμάζουμε μια δεύτερη κεσαντίγια. Κόβουμε τις κεσαντίγιας σε τρίγωνα και σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Εναλλακτικές για το μοσχάρι: • Αν έχουμε κοτόπουλο στον φούρνο που μας έχει περισσέψει (π.χ. αυτό της σελ. 63), μπορούμε να φτιάξουμε τη γέμιση για τις κεσαντίγιας με αυτό, αφού το ξεκοκαλίσουμε και το κόψουμε σε κομμάτια. • Αν είμαστε vegan, βάζουμε 1 μεγάλο αβοκάντο, κομμένο σε φέτες και ραντισμένο με χυμό από 1/2 λεμόνι. • Και στις δύο περιπτώσεις θα προσθέσουμε στο μείγμα της γέμισης και 70 ml ελαιόλαδο.

Πανεύκολα μακαρόνια με τόνο

35′ προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 55′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φοιτητική μακαρονάδα με τόνο, ξεκινάμε βάζοντας την ντομάτα σε μια κατσαρόλα και τη σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, να δέσει ελαφρώς (αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτα κονσέρβας, θα τη βράσουμε τον μισό χρόνο). Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πένες για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφουν οι οδηγίες του πακέτου. Τις σουρώνουμε, αλλά κρατάμε λίγο νερό από αυτό όπου τις βράσαμε.
  3. Επιστρέφουμε την άδεια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μισό ελαιόλαδο και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ροδίσει απαλά.
  4. Προσθέτουμε τη βρασμένη ντομάτα και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
  5. Έπειτα, θρυμματίζουμε από πάνω τον τόνο, προσθέτοντας και το λάδι από την κονσέρβα, και ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο ή τη ρίγανη και την κάππαρη ή τις ελιές.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά στη φωτιά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
  7. Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό, λίγο ωμό ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εύκολα fish and chips

εύκολες συνταγές

10′ προετοιμασία
30′ τηγάνισμα
Σύνολο: 40′

Υλικά

Μερίδες: 2

Σος μαγιονέζας (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε εύκολα fish and chips, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα ελαιόλαδο (περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε τις πατάτες (προσοχή, να είναι στεγνωμένες σε πετσέτα κουζίνας, αλλιώς θα πιτσιλάει το λάδι) και τις τηγανίζουμε για 10 λεπτά. Δεν θέλουμε να τηγανιστούν πλήρως.
  3. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Αφαιρούμε και το σκεύος με το λάδι από τη φωτιά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το τριμμένο παξιμάδι με τα κορν φλέικς, το μπαχαρικό που επιλέξαμε, το ξύσμα λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο.
  5. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα φιλέτα ψαριού, κομμένα το καθένα σε 4-5 κομμάτια (ή τα αφήνουμε ολόκληρα, αν προτιμάμε), και προσθέτουμε τις 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε καλά.
  6. Σε ένα καθαρό τηγάνι ρίχνουμε περίπου 1 φλιτζάνι του καφέ (90 ml) ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται ώστε ίσα να καλυφθεί ο πάτος.
  7. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί το λάδι, βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού ένα ένα στο μείγμα με τα κορν φλέικς, γυρνώντας τα να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές, και τα τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  8. Βάζουμε πάλι το σκεύος όπου τηγανίσαμε τις πατάτες στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί ξανά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
  9. Σερβίρουμε το ψάρι μαζί με τις πατάτες και συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με τη σος μαγιονέζας.

Σος μαγιονέζας

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Μυστικά

Αν δεν έχουμε γουδί, μπορούμε να βάλουμε τα κορν φλέικς σε ένα polybag, που θα δέσουμε καλά, και να τα κοπανίσουμε με τον πάτο από ένα ποτήρι ή ένα μπρίκι. Ή μπορούμε να τα αλέσουμε στο μούλτι σε διακεκομμένη λειτουργία. Δεν χρειάζεται να γίνουν τελείως σκόνη.

Πανεύκολο κοτόπουλο «παϊδάκια» στον φούρνο

10′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
Σύνολο: 40′

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο «παϊδάκια» στον φούρνο, ξεκινάμε ανοίγοντας τη χασαπόκολλα με το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Στο τέλος περιχύνουμε με το μισό από το μετρημένο ελαιόλαδο και κάνουμε μασάζ σε όλα τα κομμάτια, χρησιμοποιώντας γάντια μιας χρήσης, αλλιώς πλένουμε έπειτα σχολαστικά τα χέρια μας με σαπουνόνερο και λίγο ξίδι.
  3. Αν δεν τα ψήσουμε αμέσως, τα ξανατυλίγουμε με τη χασαπόκολλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο (διατηρούνται μέχρι 12 ώρες το πολύ).
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200°C στη λειτουργία του αέρα. Καλύπτουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε πάνω το κοτόπουλο σε μία στρώση. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.
  5. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και, αν έχουμε ψιλό τρίφτη, τρίβουμε από πάνω και λίγο ξύσμα λεμονιού και στύβουμε και λίγο λεμόνι.

Μυστικά

Ιδέα για συνοδευτικό Πατάτες σαν τηγανητές, αλλά στον φούρνο! Μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα με το κοτόπουλο, σε άλλο ταψί και στη λειτουργία του αέρα, 800 γρ. πατάτες, που θα κόψουμε σαν τηγανητές και θα ανακατέψουμε με 60 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού αλάτι και 1 κουτ. σούπας πάπρικα.

Φιλετάκια κοτόπουλου λεμονάτα, στο άψε-σβήσε

εύκολες συνταγές

8′ προετοιμασία
10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 18′

Υλικά

Μερίδες: 2

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φιλετάκια κοτόπουλου λεμονάτα, με δεντρολίβανο, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις ροδίσουν από τη μια, τα γυρνάμε από την άλλη και ρίχνουμε και το σκόρδο. Αφού πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη και ένα φλιτζάνι του εσπρέσο (90 ml) νερό και αφήνουμε 5 λεπτά να μαγειρευτεί το κοτόπουλο. Τέλος, ρίχνουμε τη μουστάρδα και το ξύσμα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  4. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και αγοράζουμε και μια μπαγκέτα χωριάτικη.

Μυστικά

Την άλλη μέρα κάνουμε σάντουιτς: Κόβουμε τη μισή μπαγκέτα στη μέση κατά μήκος, την ψήνουμε λίγο στην τοστιέρα, ραντίζουμε το εσωτερικό της με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Απλώνουμε το κοτόπουλο που περίσσεψε, μαζί με λεπτές φέτες γραβιέρας και 1-2 φύλλα από πράσινη σαλάτα. Αν έχουμε, βάζουμε και 2 φρέσκα μανιτάρια ωμά, κομμένα σε λεπτές φέτες και αλατοπιπερωμένα.

Εύκολη μακαρονάδα φούρνου με τυρί και μανιτάρια

20′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
10′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για μέτριο πυρέξ ή ταψί 26-28 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μακαρονάδα φούρνου με τυρί και μανιτάρια, ξεκινάμε σκουπίζοντας τα μανιτάρια με νοτισμένο χαρτί κουζίνας, απομακρύνοντας τα χώματα, και τα κόβουμε σε φέτες.
  2. Διαλέγουμε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι.
  3. Ρίχνουμε και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγο ακόμα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα νερά που θα βγάλουν και να μείνει μόνο το λάδι στο τηγάνι.
  6. Παράλληλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μακαρόνια 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου.
  7. Τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε σε ένα μικρό πυρέξ ή βαθύ ταψί και αδειάζουμε μέσα όλο το περιεχόμενο του τηγανιού. Προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Ανακατεύουμε 1 χούφτα γραβιέρα μέσα στα μακαρόνια και την υπόλοιπη τη στρώνουμε πάνω από τα μακαρόνια, ώστε να τα καλύψουμε (αν τα μακαρόνια δεν είναι σκεπασμένα με το τυρί, θα καούν από πάνω και θα είναι σκληρά).
  10. Μέσα σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με ένα σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν.
  11. Ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα μακαρόνια με αυτό το μείγμα χωρίς να τα ανακατέψουμε. Ψήνουμε για μισή ώρα.
  12. Σβήνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε λίγο την πόρτα και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Μπιφτέκια ζουμερά στο πι και φι

εύκολες συνταγές

10′ προετοιμασία
15′ ψήσιμο
Σύνολο: 25′

Υλικά

Τεμάχια: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπιφτέκια ζουμερά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα τηγάνι το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το σοταρισμένο κρεμμύδι και όλα τα άλλα υλικά, εκτός από τον πάγο, και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν. Προς το τέλος του ζυμώματος ρίχνουμε και τον τριμμένο πάγο και ζυμώνουμε λίγο ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
  3. Πλάθουμε 4-5 μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί (δεν χρειάζεται να στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί).
  4. Ψήνουμε στον φούρνο είτε σε δυνατό γκριλ, τοποθετώντας τη σχάρα στην πάνω πάνω θέση, είτε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210°C, στις αντιστάσεις, για 15 λεπτά. Δεν χρειάζεται να τα γυρίσουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;