Επίδαυρος και αποδοκιμασίες: Έχουμε το «δικαίωμα» να γιουχάρουμε τους ηθοποιούς λες και είμαστε στο γήπεδο;
Και μήπως και οι αθλητές θα πρέπει να λαμβάνουν τον ίδιο σεβασμό; Η ανθρωποφαγία δείχνει έλλειψη πολιτισμού και κουλτούρας.

Οι έντονες αποδοκιμασίες στις παραστάσεις της Επιδαύρου άνοιξαν μια “ομπρέλα” συζητήσεων για το πώς παρουσιάζουν τα αρχαία έργα σε έναν από τους ιστορικότερους χώρους τέχνης στον κόσμο.

Η ελεύθερη διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου στους «Σφήκες» του Αριστοφάνη και η αντίστοιχη του Φρανκ Κάστορφ στη «Μήδεια» του Ευριπίδη δεν άρεσαν στο φιλοθεάμον κοινό που ταξίδεψε στην Αργολίδα για να παρακολουθήσει τις πρωτότυπες εκδοχές δυο αρχαίων έργων.

Οι προσπάθειες των σκηνοθετών και των ηθοποιών δεν άρεσαν σε αρκετούς που βρέθηκαν εκεί, ούτε τα σκηνικά, ούτε οι προσεγγίσεις στον λόγο του Αριστοφάνη και του Ευριπίδη.

Τα αρνητικά σχόλια έπεφταν βροχή στα social media, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ειπώθηκαν και γράφτηκαν και βαριές εκφράσεις.

Είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα η άσκηση κριτικής; Προφανώς και είναι. Εξάλλου από τη δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας αυτό έκαναν οι δημιουργοί, οι φιλόσοφοι, οι κωμωδιογράφοι και οι τραγωδοί.

Είναι δικαίωμα να ασκήσεις αρνητική κριτική, είτε στα social media, είτε δια ζώσης να απευθυνθείς στο πρόσωπο με το οποίο διαφωνείς; Προφανώς και ναι.

Έχεις δικαίωμα να αποχωρήσεις από μια καλλιτεχνική παράσταση-δρώμενο που δεν σου αρέσει; Φυσικά και έχεις.

Όλα αυτά, όμως, τι σχέση έχουν με τις γιούχες-γιουχαρίσματα, με βαριές κουβέντες και με φωνές κατά τη διάρκεια της παράστασης; Αρχικά, γιατί να ενοχλήσεις με τη φασαρία σου τους υπόλοιπους θεατές που είτε τους αρέσει είτε όχι ένα έργο, προτιμούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην συμβάλλουν στη δημιουργία μίας κατάστασης που θυμίζει ζούγκλα;

Εφόσον λατρεύεις το αρχαίο θέατρο γιατί το αντιμετωπίζεις σαν τοπικό ντέρμπι μεταξύ χωριών με αντιπαλότητα και έχθρα;

Εφόσον λατρεύεις την Επίδαυρο γιατί να τη μετατρέψεις σε αρένα σε γήπεδο;

Και κυρίως γιατί αναγκαζόμαστε να παρομοιάσουμε αυτές τις συμπεριφορές με χουλιγκανίστικες, γιατί να θεωρούμε δεδομένο πως αυτά συμβαίνουν στα γήπεδα και είναι οκ; Γιατί να μην κάνουμε κάτι να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και στα γήπεδα;

Οι ποδοσφαιριστές, οι μπασκεμπολίστες και γενικά όλοι οι αθλητές πρέπει να δέχονται τον σεβασμό, όπως και οι ηθοποιοί, τραγουδιστές και όλοι οι καλλιτέχνες.

Οι αθλητές και οι ηθοποιοί τρέχουν έναν δικό τους αγώνα. Και πρέπει να τον σέβεσαι. Είναι αδιανόητο την ώρα της παράστασης οι ηθοποιοί που έχουν αφιερώσει πολλές εργατοώρες σε πρόβες και μελέτη, να καταθέτουν την ψυχή τους στο σανίδι, ειδικά τις ημέρες με καύσωνα που είχαμε χρόνια να νιώσουμε, και κάποιοι να γιουχάρουν επειδή δεν τους άρεσε.

Πρώτα σέβεσαι την προσπάθειά τους, παρακολουθείς και αν δεν σου αρέσει φεύγεις ή μένεις και εκφράζεις πολιτισμένα και κόσμια τη δυσαρέσκειά σου και τις διαφωνίες σου.

Μπορεί σε κάποια σχόλια να συμφώνησα, άλλα όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους οι επιλογές που γίνονται για τα έργα που ανεβαίνουν στην Επίδαυρο και οφείλουν να εκφραστούν, άλλο τόσο θα πρέπει να σεβαστούμε εμείς οι ίδιοι την Επίδαυρο και κάθε θεατρικό χώρο και χώρο τέχνης, χωρίς να τον μετατρέπουμε σε γήπεδα και αρένες.

Επίσης δεν νομίζω να υπάρχουν αιώνιοι εχθροί και στρατοί οπαδών στο θέατρο, που να δικαιολογείται εν μέρη κάποιος φανατισμός παραπάνω.

Μια γνωστή μου που παρακολούθησε τη «Μήδεια» σε διασκευή του Φρανκ Κάστορφ στην Επίδαυρο, μου είπε πως η συμπεριφορά αρκετών ήταν απαράδεκτη. Οι ηθοποιοί έπαιζαν σε καύσωνα 3 ώρες, έχοντας δουλέψει σκληρά και κάποιοι δεν σεβάστηκαν τίποτα.

Από την παράσταση «Μήδεια» στην Επίδαυρο.

Μια κοπέλα έβαλε τα κλάματα, στεναχωρημένη και εκνευρισμένη για αυτό που βίωναν οι ηθοποιοί από τη συμπεριφορά ορισμένων θεατών. Αρκετοί όμως έμειναν μέχρι το τέλος και χειροκρότησαν, όπως έγινε και με την παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου.

Η «ανθρωποφαγία» δεν είναι μέρος πολιτισμού και δείχνει έναν απαίδευτο άνθρωπο χωρίς κουλτούρα.

Δες ακόμα:

Κεντρική εικόνα: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 2 
 1 
  
 1