Εκλογές 2023: Απορρίφθηκε η προσφυγή Εμφιετζόγλου στο ΣτΕ κατά του αποκλεισμού του
Ο κ. Εμφιετζόγλου, μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Παπαδημητρίου, υποστήριζε ότι ήταν παράνομη η ανακήρυξη των κομμάτων που έγινε από τον Aρειο Πάγο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του κόμματος «Πατριωτική Ένωση – Πρόδομος Εμφιετζόγλου» που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου, με την οποία απορρίφθηκε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Παπαγιάννης), μέσα σε μια εβδομάδα από την ημέρα συζήτησης στο ακροατήριο, απέρριψε την αίτηση του επίμαχου κόμματος και έκρινε ότι αρμόδιο για την επίλυση εκλογικών θεμάτων που ανακύπτουν προ και μετά των εκλογών, είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Το ΣτΕ αναφέρει ότι η αμφισβήτηση απόφασης του Αρείου Πάγου, όταν αυτή εκδίδεται κατά την προεκλογική περίοδο, δημιουργεί εκλογική διαφορά, η επίλυση της οποία υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΑΕΔ.

Ακόμη, το ΣτΕ αποφάνθηκε (επικαλούμενο και παλαιότερη νομολογία του ΑΕΔ) ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «οι οποίες επιλύουν διαφωνίες για τη χρήση ονόματος ή εμβλήματος πολιτικού κόμματος, εντός ή εκτός της προεκλογικής περιόδου, δεν υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, διότι είναι πράξεις δικαστικής και όχι διοικητικής αρχής».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Εμφιετζόγλου, μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Παπαδημητρίου, υποστήριζε ότι ήταν παράνομη η ανακήρυξη των κομμάτων που έγινε από τον Aρειο Πάγο (1/2023) εν όψει των εκλογών του περασμένου Μαΐου, ως προς το σκέλος εκείνο που δεν επέτρεψε στο κόμμα του να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση.

Το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου «κόπηκε» από τον Aρειο Πάγο με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Hλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;