Κωστής Παλαμάς: 80 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ποιητή
Σαν σήμερα, το 1943, έφυγε από τη ζωή ο Κωστής Παλαμάς.

Ο Κωστής Παλαμάςένας από τους πιο εμβληματικούς ποιητές της χώρας μας και της παραδοσιακής ποίησης, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την εξέλιξη της ποίησης στην Ελλάδα.

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859, καθώς εκεί ο πατέρας του υπηρετούσε ως δικαστικός. Ωστόσο,οι γονείς του έφυγαν από την ζωή, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 7 ετών. Έτσι, ο ποιητής μεγάλωσε και ανατράφηκε στο σπίτι του θείου του στο Μεσολόγγι. Μάλιστα, και τα δύο σπίτια διατηρούνται ως και σήμερα.

Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε ίσως ο πιο αντιπροσωπευτικός ποιητής της λεγόμενης «ποιητικής γενιάς του 1880». Εκτός από ποιητής υπήρξε και σημαντικός κριτικός της λογοτεχνίας και σπουδαίος διανοητής. Αν και καθυστέρησε να κυκλοφορήσει την πρώτη του ποιητική συλλογή, κατάφερε να κυριαρχήσει στην ελληνική διανόηση για περίπου 50 με 60 χρόνια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fani Charitaki (@fanichar)

Ο ίδιος ήρθε σε επαφή με την ποίηση το 1875. Τότε, ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική και ερχόμενος σε επαφή με τον «κόσμο» της ποίησης ξεκίνησε να δημοσιεύει ποιήματα σε ημερολόγια της εποχής και στο φιλολογικό περιοδικό «Ραμπαγάς». Παρόλα αυτά η πρώτη του ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε παραπάνω από μία δεκαετία αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1886.

Ένα χρόνο αργότερα νυμφεύτηκε την συμπατριώτισσά του Μαρία Βάλβη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Το ένα τους παιδί, ο Άλκης Παλαμάς πέθανε σε νεαρή ηλικία. Αυτό ήταν ένα γεγονός που «βύθισε» τον ποιητή σε βαρύ πένθος ωθώντας τον στη σύνθεση ενός εκ των σημαντικότερων ποιητικών συνθέσεων του με τίτλο «Ο Τάφος». Ο θρήνος και ο καημός διαποτίζουν ολόκληρο το ποίημα, ενώ σε κάποιο σημείο εύχεται να μην τον θέλει κοντά του ο Χάρος και να τον αφήσει να επιστρέψει γράφοντας στο ποίημα «μήπως και του Χάροντα καθώς θα σε κυττάξει, του φανείς αχάϊδευτο και σε παραπετάξει».

Το 1897 διορίστηκε γραμματέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γεγονός που συμπίπτει με την περίοδο ακμής της ποίησής του. Τότε, άρχισε να δημοσιεύει τις σημαντικότερες ποιητικές του συλλογές και συνθέσεις, όπως οι Ίαμβοι και Ανάπαιστοι (1897), Ασάλευτη Ζωή (1904), Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου (1907), Η Φλογέρα του Βασιλιά (1910). Ο Κωστής Παλαμάς αποχώρησε από την θέση του γραμματεία του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1927.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tzavelas (@tzavegeorge)

Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, ο Κωστής Παλαμάς μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους διανοούμενους ολόκληρου του κόσμου, κατά την οποία καταδίκαζαν την ιταλική επίθεση και καλούσαν τον κόσμο σε πνευματική επανάσταση.

Ο ποιητής έφυγε από τη ζωή έφυγε από τη ζωή σε βαθιά γεράματα σαν σήμερα στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 έπειτα από σοβαρή ασθένεια. Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε 40 ημέρες μετά το θάνατο της συζύγου του. Η κηδεία του έμεινε στην ιστορία, αφού ενώπιον των έκπληκτων Γερμανών κατακτητών, μεγάλη κοσμοσυρροή συνόδεευσε τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Κωστής Παλαμάς: Οκτώ γνωμικά και στίχοι του σπουδαίου ποιητή

1. Κάλλιο γλύστρα στο δρόμο το δικό σου παρά στο δρόμο του άλλου να ‘σαι ορθός.

2. Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε.

3. Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν πέρασαν,
θα ‘ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί.

4.  Ακούστε. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ’ εγώ κι ο κτίστης,
ο διαλεχτός της άρνησης κι ο ακριβογιός της πίστης.

5. Γνώρισα την Αγάπη,
σ’ έζησα πια, ζωή!

6. Είν’ η ζωή αχαμνόδεντρο
σ’ ένα γκρεμόν επάνω.

7.  Ο αντίλογος μ’ ανάθρεψε, με πότισε το μίσος.

8.  Κάποτε τ’ άφταστα όνειρα γεννάνε
τα μεθύσια τα πιο παθητικά.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
  
 1