Συμβιβασμός επικών διαστάσεων: 520 εκατ. δολάρια δέχτηκε να καταβάλει η Epic Games
Το ποσό αφορά δύο αγωγές κατά του επιτυχημένου Fortnite.

Σε συμβιβαστικό διακανονισμό με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ προχώρησε η Epic Games, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού Fortnite, η οποία είχε κατηγορηθεί για παραβίαση της ιδιωτικότητας και για αθέμιτες χρεώσεις σε gamers μικρών ηλικιών. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που δημοσίευσε πρώτη την είδηση, η συμφωνία με την FTC αφορά δύο διακανονισμούς ρεκόρ, οι οποίοι έρχονται να επιλύσουν ισάριθμες αστικές αγωγές κατά της Epic.

Η πρώτη, ήταν αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, η οποία κατηγορούσε την εταιρεία για παραβίαση του ομοσπονδιακού Νόμου για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA), για συλλογή προσωπικών πληροφοριών από παίκτες του Fortnite κάτω των 13 ετών, χωρίς την ενημέρωση των γονέων ή την εξασφάλιση ρητής γονικής συναίνεσης.

Η ίδια αγωγή κατηγορούσε την εταιρεία ότι επέτρεπε παράνομα την επικοινωνία με φωνή και μηνύματα σε πραγματικό χρόνο μεταξύ παιδιών και εφήβων εκθέτοντάς τα σε συμπεριφορές εκφοβισμού, παρενόχλησης και απειλών με επικίνδυνες και τραυματικές ψυχολογικές συνέπειες. Για αυτή την αγωγή η Epic Games δέχτηκε να καταβάλει αστική αποζημίωση ύψους 275 εκατ. δολαρίων που είναι και η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί ποτέ για τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Επιπλέον η εταιρεία δέχτηκε να πληρώσει 245 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις καταναλωτών, επίσης ποσό ρεκόρ, σε μία δεύτερη αγωγή της FTC που κατατέθηκε σε διοικητικό δικαστήριο, η οποία την κατηγορούσε ότι χρησιμοποιούσε ποικιλία σκοτεινών τακτικών και μοτίβων για να οδηγήσει τους παίκτες σε ακούσιες αγορές εικονικών νομισμάτων για την απόκτηση αισθητικών προνομίων στο παιχνίδι όπως ρούχα, χορευτικές κινήσεις και άλλα, τακτικές που έφεραν στα ταμεία της εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

“Καμία εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών δεν ξεκινάει με την πρόθεση να καταλήξει σε αυτό το σημείο”, δήλωσε η εταιρεία. “Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θέλουμε η Epic να είναι στην πρώτη γραμμή της προστασίας των καταναλωτών και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους παίκτες μας.”. Πλέον των χρηματικών αποζημιώσεων η Epic Games είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει και σε μία σειρά αλλαγών στο “Fortnite” για να εξασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα.

Ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει και στο Fortnite αλλά και στο Epic Games Store, το ηλεκτρονικό της game store, την λειτουργία των cabined accounts.

Τα cabined accounts, είναι ειδικοί λογαριασμοί για ανήλικους παίκτες (ηλικίας κάτω των 13 ετών ή ηλικίας μικρότερης της νόμιμης ψηφιακής συναίνεσης ανάλογα με την χώρα) οι οποίοι απαιτούν την καταχώριση ενός email γονέα ή του κηδεμόνα του για την επαλήθευση της γονικής συναίνεσης. Συναίνεση απαραίτητη για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.

Για παράδειγμα, σε ότι αφορά το Epic Games store, χωρίς την γονική συναίνεση ο ανήλικος χρήστης δεν έχει πρόσβαση σε:

  • Επικοινωνία με άλλους παίκτες φωνητικά ή γραπτά (text chat)
  • Αγορά αντικειμένων με χρήματα
  • Λήψη παιχνιδιών που δεν ανήκουν στην Epic Games
  • Προτάσεις αγορών που βασίζονται σε προηγούμενη δραστηριότητα
  • Προωθητικές ενέργειες μέσω email και οι ειδοποιήσεις (Push Notifications)
  • Συναλλαγές στο Rocket League
  • Σύνδεση των λογαριασμών τους με εφαρμογές ή/και μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Προσωποποιημένα display names
  • Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων που βασίζεται σε SMS

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το Fortnite λανσαρίστηκε το 2017 και έγινε όχι μόνο ένα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα παιχνίδια σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πραγματικό κοινωνικό φαινόμενο, πραγματοποιώντας μέχρι και εικονικές συναυλίες με καλλιτέχνες, όπως η Ariana Grande και ο Travis Scott.

Αυτή τη στιγμή το Fortnite έχει περισσότερους από 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, εκ των οποίων τα 83 εκατομμύρια είναι ενεργοί, με το 60% να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-24. Όσο για το οικονομικά μεγέθη, πέρσι μόνο το Fortnite έφερε στα ταμεία της εταιρείας 5,8 δισ. δολάρια ενώ πριν αφαιρεθεί από το App Store και το Play Store είχε καταφέρει να ξεπεράσει σε τζίρο το 1 δισ. δολάρια.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
20:00
-
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;