Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2022 - Αναλυτικές εκτιμήσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο
Διαβάστε στο neolaia.gr αναλυτικές εκτιμήσεις για τις βάσεις Σχολών από όλα τα επιστημονικά πεδία - Προθεσμία υποβολής και οδηγίες συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος τόσο για την ανακοίνωση των βάσεων 2022, όσο και για τη λήξη της προθεσμίας σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση, οριστικοποίηση και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου 2022. 

Συγκεκριμένα, οι διαδικασίες για την υποβολή του μηχανογραφικού 2022 (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, και αναμένεται να λήξουν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.

Αναφορικά με τις βάσεις 2022 και, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, αυτές θα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι και τις 15 Αυγούστου 2022 για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, γίνονται προσπάθειες ώστε οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια να ανακοινωθούν πριν τον Δεκαπενταύγουστο, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές και τμήματα.

Βάσεις 2022: Αναλυτικές εκτιμήσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο

Το neolaia.gr και τα Φροντιστήρια ΠΑΠΑΔΕΑμαζί με τον συνεργάτη τους και σύμβουλο σπουδών & καριέρας της PixidaeduΚωνσταντίνο Παπαγιαννούλη, σας παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2022. Δείτε στο παρόν άρθρο εκτιμήσεις των βάσεων για Σχολές υψηλής ζήτησης Τμημάτων από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές), το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες), το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) και το 4ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής).

Βάσεις 2022: Αναλυτικές εκτιμήσεις για το 1o Επιστημονικό Πεδίο

Ειδικότερα, στις υψηλές βαθμολογικές περιοχές των περιζήτητων τμημάτων εκτιμώνται μεγάλες πτώσεις από 350 έως ακόμη και 1.000 μόρια. Οι πτώσεις οφείλονται κυρίως στη φετινή έλλειψη αριστούχων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και τη μείωση πλήθους γραπτών υψηλών βαθμολογιών. Παρόλα αυτά, οι μέσες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα του πεδίου των ανθρωπιστικών σπουδών πλην ιστορίας ήταν καλύτερες εφέτος.

Στη μεσαία βαθμολογική περιοχή από 10.000 έως 13.000 μορίων παρατηρούνται είτε μέτριες πτώσεις έως 70 μόρια είτε μέτριες άνοδοι έως 100 μόρια. Υπάρχει έντονη διαφοροποίηση μεταβολών από τμήμα σε τμήμα λόγω των διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας τους οποίους έχει από φέτος κάθε τμήμα.

Σε γενικές γραμμές, καθολικός παράγοντας είναι η μείωση κατά 4.000 των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου καθώς και η έλλειψη αριστούχων με συνεπακόλουθο τη μετακίνηση μεγάλου πλήθους γραπτών από τις υψηλές στις μεσαίες βαθμολογίες.

Η μελέτη για πρώτη φορά βασίζεται σε προηγμένους αλγόριθμους, οι οποίοι εκτιμούν με βάση όλες τις παραμέτρους που επιδρούν ακόμη και με την τάση μεταβολής προτιμήσεων των τελευταίων ετών.

Δείτε στους παρακάτω πίνακες τις βάσεις 2022 συγκριτικά με πέρσι (2021) και τις αναλυτικές εκτιμήσεις για τις περιζήτητες Σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

Επιπλέον, στην παρακάτω μελέτη έχουν ληφθεί υπόψη τα πλήθη των υποψηφίων, τα πλήθη ανά βαθμολογική κλάση, οι συντελεστές βαρύτητας 2021/2022 και τα πλήθη των εισακτέων 2021/2022.

Για το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκτιμώνται μεγάλες πτώσεις από 350 έως 1.000 μόρια.

Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 4.000 των υποψηφίων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και τη μείωση όσων καταλάμβαναν τις υψηλές βαθμολογίες.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιδόσεις – εκτός από την Ιστορία – πλην ιστορίας ήταν καλύτερες φέτος, αλλά η αντίθετη τάση του μειωμένου πλήθους υπερίσχυσε των καλύτερων βαθμολογιών.

Βάσεις 2022: Αναλυτικές εκτιμήσεις για το 2ο επιστημονικό πεδίο

Στις περιοχές βάσεων που βρίσκονται πάνω από τα 15.000 μόρια, εκτιμώνται σημαντικές πτώσεις από 50 έως ακόμη και 300 μόρια. Οφείλονται σε μικρό βαθμό στους 500 λιγότερους υποψήφιους φέτος και κατά μεγάλο βαθμό στη μειωμένη επίδοση κυρίως στα Μαθηματικά.

Η μέση βαθμολογία των μαθηματικών έπεσε από το 12,5 στο 11,7 και αυτό επηρεάζει όλα σχεδόν τα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου. Και στο 2ο πεδίο παρατηρείται επίσης μία έλλειψη γραπτών αριστούχων και μία μετακύλιση μεγάλου πλήθους γραπτών προς τις μεσαίες βαθμολογικές περιοχές.

Η Φυσική έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην εκτιμώμενη μείωση βάσεων της περιοχής άνω των 15.000 μορίων. Στη Φυσική συγκεκριμένα, καταγράφηκε σχετική πτώση επιδόσεων, ενώ ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα αυξήθηκε ο συντελεστής της Φυσικής η οποία έχει και τη χαμηλότερη μέση βαθμολογία σε σύγκριση με τα άλλα εξεταζόμενα μαθήματα.

Έτσι, είτε κάποια τμήματα διατήρησαν μεγάλο συντελεστή στα μαθηματικά και κατά συνέπεια συμπαρασύρθηκαν με την μέση πτώση σε αυτά, είτε αύξησαν τη συμμετοχή της Φυσικής έναντι των μαθηματικών οπότε οι βάσεις συμπαρασύρθηκαν ομοίως προς τα κάτω λόγω της χαμηλότερης επίδοσης στη Φυσική.

Αντίθετα φαινόμενα παρατηρούνται στις εκτιμήσεις της μεσαίας περιοχής μορίων από 10.000 έως 15.000 Συγκεκριμένα, στην περιοχή αυτή παρατηρούνται άνοδοι από 10 έως 200 μόρια. Αυτό οφείλεται αφενός στη συγκέντρωση μεγάλου πλήθους γραπτών σε αυτή την περιοχή, αφετέρου στη σημαντική μείωση εισακτέων ορισμένων τμημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τμήματα και αντίστοιχες μειώσεις εισακτέων:

ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠ (38), ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (64), ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ (37) κ.λπ.

Η μελέτη για πρώτη φορά βασίζεται σε προηγμένους αλγόριθμους οι οποίοι εκτιμούν με βάση όλες τις παραμέτρους που επιδρούν, ακόμη και με την τάση μεταβολής προτιμήσεων των τελευταίων ετών.

Δείτε στους παρακάτω πίνακες τις βάσεις 2022 συγκριτικά με πέρσι (2021) και τις αναλυτικές εκτιμήσεις για τις περιζήτητες Σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.

Βάσεις 2022: Αναλυτικές εκτιμήσεις για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Το 3ο Επιστημονικό πεδίο διαχρονικά θεωρείται ο στίβος των αριστούχων, καθότι σε αυτό κυριαρχούν περίπου 10 τμήματα με περισσότερα από 18.000 μόρια.

Οι υποψήφιοι έγραψαν κατά μέσο όρο χειρότερα φέτος σε Φυσική – Χημεία – Βιολογία και καλύτερα στην Έκθεση. Έτσι διαγράφεται ο πρώτος παράγοντας πτώσης των μορίων. Επιπρόσθετα, με την αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας, πολλά τμήματα αύξησαν την επίδραση της Φυσικής και μείωσαν την ήδη υψηλή επίδραση της Βιολογίας, με αποτέλεσμα να συμπαρασυρθούν προς τα κάτω εν μέρει οι βάσεις για τον λόγο αυτό.

Οι υποψήφιοι αυξήθηκαν κατά περίπου 800 αλλά αυτό αν και προκαλεί αύξηση των βάσεων, παρόλα αυτά, κυριάρχησαν οι προηγούμενοι παράγοντες.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριες πτώσεις 100 έως 170 μορίων στην περιοχή των τμημάτων που πέρυσι είχαν για βάση περισσότερα από 17.000 μόρια.

Με την ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα φέτος μέσα στον Αύγουστο, περιμένουμε να δούμε δύο σπουδαίες εκπλήξεις:

  • Την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να πέφτει οριακά κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων.
  • Το Ιατρικό (ΣΣΑΣ) – Στρατιωτική Ιατρική να πέφτει ομοίως οριακά κάτω από το ίδιο όριο.

Η εκτίμηση έγινε με εργαλείο «έξυπνο» λογισμικό, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά και το οποίο λαμβάνει υπόψη σύνθετους παράγοντες όπως εισακτέοι ανά τμήμα, συντελεστές βαρύτητας, στατιστικά βαθμολογιών κ.α.

Βάσεις 2022: Αναλυτικές εκτιμήσεις για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Μετά την επεξεργασία περισσότερων τμημάτων του 4ου επιστημονικού πεδίου, λαμβάνοντας υπόψη και την αλλαγή συντελεστών βαρύτητας, τη βαθμολογική κατανομή των γραπτών, τη μεταβολή εισακτέων ανά τμήμα και άλλα δεδομένα, στηριχθήκαμε σε ”έξυπνο” αλγόριθμο ο οποίος προβλέπει και τις μεταβολές επιλογών των υποψηφίων.

Σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα 25 τμημάτων του 4ου επιστημονικού πεδίου. Δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί τα κοινά τμήματα μεταξύ διαφορετικών πεδίων καθώς και τα τμήματα με ειδικό μάθημα.

Οι εκτιμήσεις μέσω της αλγοριθμικής διαδικασίας δίνουν ανόδους βάσεων σε όλη σχεδόν τη βαθμολογική περιοχή του 4ου πεδίου πλην τεσσάρων μόνο υψηλόβαθμων τμημάτων στα οποία εκτιμάται πτώση 30 – 470 μορίων. Παρατηρείται μία συσσώρευση βαθμολογιών στις μεσαίες περιοχές.

Σημαντική είναι και η διαφοροποίηση μεταβολών μεταξύ ”γειτονικών” τμημάτων ως προς τα περυσινά μόρια. Αυτό οφείλεται είτε στη σημαντική μεταβολή εισακτέων κάποιου τμήματος όπως το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΠΑ.Δ.Α. το οποίο από 323 περυσινούς εισακτέους έπεσε στους 280 είτε στη σημαντική μεταβολή συντελεστών βαρύτητας.

Κατά κανόνα όλα τα τμήματα του 4ου πεδίου με περυσινά μόρια λιγότερα από 16.000 εμφανίζουν ανοδικές τάσεις έως και 350 μορίων. Μικρή επίδραση επί των ανοδικών τάσεων οφείλεται και στους περίπου 500 περισσότερους υποψήφιους του 4ου πεδίου.

Παρά τις εικασίες περί πανωλεθρίας στα Μαθηματικά, οι μέσες τιμές των επιδόσεων δεν είχαν αξιόλογη μείωση συγκριτικά με τις περυσινές επιδόσεις. Σημαντικά καλύτερες ήταν οι φετινές επιδόσεις στην έκθεση, ελαφρά βελτιωμένες στον προγραμματισμό και σχετικά χαμηλότερες στην Οικονομία.

Η άνοδος των βάσεων στην μεσαία βαθμολογική περιοχή εν μέρει δικαιολογείται και από τη μείωση του συντελεστή των Μαθηματικών, δηλαδή μείωση της χαμηλής διαχρονικά επίδοσης στα Μαθηματικά και αντίστοιχη αύξηση συντελεστών βαρύτητας άλλων μαθημάτων. Έτσι για παράδειγμα, το τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής Θεσσαλονίκης εμφανίζει τάση αύξησης μορίων κατά 250 μόρια, διότι μειώνει τον συντελεστή βαρύτητας των Μαθηματικών από 33% σε 25%. Αντίστοιχα, το ίδιο τμήμα αυξάνει τον συντελεστή βαρύτητας της Έκθεσης από 20% σε 25% και επειδή η έκθεση έχει υψηλότερη μέση επίδοση από τα Μαθηματικά, αυτό ευνοεί την αύξηση βάσης.

Κάτι ανάλογο επίσης συμβαίνει με το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, το οποίο εμφανίζει ανοδική τάση στη Βάση του κατά 150 μόρια γιατί αυξάνει τον συντελεστή βαρύτητας της Έκθεσης από 20% σε 25% και αντίστοιχα μειώνει τον συντελεστή των Μαθηματικών από 33% σε 25%.

Μία γενικευμένη εικόνα για το 4ο πεδίο είναι βαθμολογική εντονότερη έλλειψη γραπτών στις υψηλές περιοχές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και η αντίστοιχη συσσώρευσή τους στις μεσαίες.

Ένα επίσης ενδιαφέρον παρατηρούμενο φαινόμενο είναι η γραμμική αναλογικότητα μεταξύ της έντονης πτώσης στο 1ο Πεδίο, μέτριας πτώσης στο 2ο Πεδίο, ήπιας πτώσης στο 3ο Πεδίο και έντονης αύξησης στο 4ο Πεδίο.

  

Μηχανογραφικό 2022: Προθεσμία υποβολής και οδηγίες συμπλήρωσης

Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού 2022 (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022, και αναμένεται να λήξουν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.Ειδικότερα, από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή αποκτούν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Μηχανογραφικό 2022: «Παγίδες» και ευκαιρίες – Ποια τμήματα δεν δίνουν δυνατότητα μετεγγραφής

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού 2022 αποτελεί δύσκολο «γρίφο» για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2022, οι οποίοι καλούνται να το συμπληρώσουν και να το καταθέσουν διεκδικώντας έτσι μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στους φετινούς υποψηφίους συστήνεται μάλιστα να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς συμβούλους για να κάνουν τις τελικές επιλογές τους, καθώς θα πρέπει να προσμετρήσουν πολλές παραμέτρους πριν προχωρήσουν σε οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου.

Σημειώνεται ότι το μηχανογραφικό 2022 «κρύβει» αρκετές ευκαιρίες, αλλά και «παγίδες» και, σίγουρα, δεν θα πρέπει οι μαθητές και μαθήτριες να το συμπληρώσουν επιπόλαια.

Βασικό κριτήριο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί προφανώς η επιθυμία του μαθητή για το τι θέλει να σπουδάσει και, άρα, το ποιες Σχολές και ποια Τμήματα μπορούν να του προσφέρουν το αντικείμενο σπουδών που επιθυμεί. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό εάν δεν έχει συγκεντρώσει κανείς τα μόρια που απαιτεί κάποια Σχολή.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, αν τα μόρια που διαθέτει κάποιος είναι κοντά στα περσινά, πρέπει να δηλώσει το Τμήμα που επιθυμεί, διότι κανείς δεν ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα το πώς θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής.

Οι ευκαιρίες του μηχανογραφικού

Οι ευκαιρίες του μηχανογραφικού «κρύβονται» για όσους έχουν χαμηλές βαθμολογίες σε σχολές που δεν απαιτούν υψηλές βάσεις, παρόλα αυτά όμως, οι απόφοιτοι μπορούν να έχουν καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει μία διαδικασία εξαντλητικής αναζήτησης, και κυρίως σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των σχολών. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη ο χρόνος να συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόμενοι/-ες όλες τις σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών που τους ενδιαφέρουν, για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τις προοπτικές που σχετίζονται με τις επιλογές τους, καθώς και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν μετά την απόκτηση προπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Επιπλέον, οι μαθητές και μαθήτριες με διακρίσεις νικών σε αθλητικά αγωνίσματα κ.α., μπορούν να εισαχθούν εκεί που θέλουν έπειτα από την προσαύξηση των μορίων τους.

Οι «παγίδες» του μηχανογραφικού

Μια από τις σοβαρότερες «παγίδες» του μηχανογραφικού είναι τα Τμήματα, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχα και συνεπώς δεν μπορεί κάποιος να πάρει μετεγγραφή.

Τα τμήματα αυτά που δεν είναι αντίστοιχα, είναι πάρα πολλά σε αριθμό (94 συνολικά) και καλό θα είναι να τα γνωρίζετε. Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας μπορείτε να βρείτε τις αντιστοιχίες όλων των τμημάτων για να ξέρετε πού βαδίζετε.

Για παράδειγμα, αν κάποιος εισαχθεί στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή στην Αθήνα και συγκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γιατί οι δύο αυτές σχολές, παρότι έχουν ίδιο όνομα, δεν είναι αντίστοιχες. Επομένως, για όλα τα τμήματα που θα δηλώσετε, θα πρέπει να ξέρετε με ποια είναι είναι αντίστοιχα και ποια όχι.

Νέα τμήματα και 4 νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών

μετεγγραφές 2022

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο « Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών » παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο « Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο « Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής». Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής », παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Μηχανογραφικό 2022: Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Α. Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) το αργότερο έως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας ή τις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

– Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2022, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.

Τι ισχύει για το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ

Β. Όσον αφορά το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 ως και την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας.

Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι:

– Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που έχουν ήδη δημιουργήσει.

– Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Οδηγίες για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου

1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά στις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Τετάρτη 13-7-2022 και την Δευτέρα 18-7-2022.

4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

 

Πανελλήνιες 2022: Πώς μπορούν οι υποψήφιοι να αναιρέσουν το οριστικοποιημένο Μηχανογραφικό

Η υποβολή του Μηχανογραφικού 2022 γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/) χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Αρχικά ,οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) και να φτιάξουν τις προσωρινές προτιμήσεις τους (Προσωρινή Αποθήκευση) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου (Οριστικοποίηση).

Με την “Υποβολή Μηχανογραφικού”, το Μ.Δ. οριστικοποιείται και αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μ.Δ.

Α3. Αναίρεση Υποβολής – εκ νέου Υποβολή

Με τις ισχύουσες διατάξεις, ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη υποβάλει (οριστικοποιήσει) το Μηχανογραφικό Δελτίο, μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη υποβληθέν Μ.Δ.

Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας-ακυρώνοντας το ήδη υποβληθέν Μ.Δ. Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ υποβληθέν). Ο υποψήφιος λοιπόν θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το Μ.Δ. και να το υποβάλει εκ νέου (αυτό το τελικό Μ.Δ. θα αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου), γιατί αλλιώς δεν θα έχει Μ.Δ.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το Παράλληλο Μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει κάποια τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας, ώστε να ληφθεί υπόψη στη συνέχεια της διαδικασίας επιλογής για εγγραφή σε Δημόσιο ΙΕΚ.

Βάσεις 2022 μόνο στο neolaia.gr!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το neolaia.gr ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των υποψηφίων, δημοσιεύοντας τα θέματα, τις απαντήσεις, αλλά και τον σχολιασμό των θεμάτων μέσα από τη ροή του και την κατηγορία Πανελλήνιες 2022, σε συνεργασία αυτή τη φορά με τα Φροντιστήρια ΠΑΠΑΔΕΑ. Συντονιστείτε εδώ και εδώ για να δείτε πρώτοι/-ες τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2022, τις βάσεις εισαγωγής 2022, συμβουλές και οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, όλα τα νέα και επικαιροποιημένες εξελίξεις για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων, τα στατιστικά και τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΙΘ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
22:00
0 - 0
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
19:00
-
ΜΠΑ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 6 
 1 
 1