Βάσεις 2022: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν - Η εκτίμηση της Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε την εκτίμησή της για το πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για τις Πανελλήνιες 2022.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το πρωί της Κυριακής μίλησε σε εκπομπή του OPEN και αναφέρθηκε στις Πανελλήνιες 2022, αλλά και στο πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις. Η υπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ δεν αποκλείσει και να μειωθούν στις περιζήτητες σχολές και τμήματα.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του OPEN, η υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο ολοήμερο σχολείο λέγοντας από Σεπτέμβριο επεκτείνεται το ωράριο με διαδραστικές δράσεις. Όπως ανάφερε, στο 50% των ολοήμερων τμημάτων όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά, θα λειτουργούν μέχρι τις 17:30. Η πρόσβαση των μαθητών θα είναι χωρίς κανένα κριτήριο. Η κ. Κεραμέως πρόσθεσε:

«Θα προσλάβουμε για αυτό 3.500 επιπλέον προσωρινούς εκπαιδευτικούς»

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την Παιδεία υποστήριξε πως οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν διπλά πτυχία, να κάνουν εσωτερικό Erasmus.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Η κ. Κεραμέως υποστήριξε τα εξής:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε θετικά, και είμαστε στη διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος και αμέσως μετά θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων»

Πανελλήνιες 2022: Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις

«Πτώση των βάσεων» αναμένεται να σημειωθεί στις Πανελλήνιες 2022, σύμφωνα με το φροντιστή-εκπαιδευτικό, Γιώργο Χατζητέγα.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ε.Π.) των Ανθρωπιστικών Σπουδών, αναφέρει ο κ. Χατζητέγας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση των βάσεων, που οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή μείωση των υποψηφίων κατά 4.300 υποψηφίους (-19% από πέρυσι). Οι αναμενόμενες πτώσεις θα ξεκινήσουν από τα 300 μόρια στα υψηλόβαθμα τμήματα και θα υπερβούν τα 1.000 μόρια στα τμήματα της μεσαίας ζήτησης.

Στο 2ο Ε.Π. των Θετικών Σπουδών επίσης θα σημειωθεί πτώση, τόσο εξαιτίας -κι εδώ- λιγότερων υποψηφίων (-500), αλλά και των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά. Η πτώση, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας:

«Θα είναι λίγων δεκάδων μορίων στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών Πολυτεχνικών Σχολών, ενώ θα φτάνει τα 400 μόρια στα τμήματα μεσαίας ζήτησης»

Στο 3ο Ε.Π. των Σπουδών Υγείας, ο κ. Χατζητέγας επισημαίνει:

«Παρά την αύξηση των υποψηφίων κατά 800 περίπου, διαπιστώθηκαν χαμηλότερες επιδόσεις των ανταγωνιστικών υποψηφίων στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες στη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία»

Από την άλλη, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές. Με αυτή την εξομάλυνση, αλλά και με την αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων, οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, από 100 έως 250 μόρια σε όλα τα περιζήτητα τμήματα. Η τελευταία Ιατρική Σχολή αναμένεται να κινηθεί στα 18.000 μόρια.

Στο 4ο Ε.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής θα έχουμε πτώσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά σημαντική άνοδο στις μεσαίες, ο κ. Χατζητέγας λέει:

«Το εύρος της οποίας δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί λόγω των νέων Συντελεστών Βαρύτητας»

Σε αυτό το πεδίο υπάρχει άνοδος του αριθμού των υποψηφίων κατά 900 άτομα, άλλωστε ο συγκεκριμένος προσανατολισμός είναι ο πολυπληθέστερος των ΓΕΛ, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, καθώς συγκεντρώνει το 35% των διαγωνισθέντων.

Ο κ. Χατζητέγας περιμένει να απορριφθεί το 1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ, ως αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πέρσι το 45% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ είχε περάσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το 66% των υποψηφίων των ΓΕΛ. Φέτος, ο κ. Χατζητέγας εκτιμά, πως τα αντίστοιχα ποσοστά θα είναι πιθανόν λίγο μικρότερα.

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
 1