Συνεχίζεται η Δίκη για τη Δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου - Η αγόρευση της Παπαπαντολέων
Συνεχίζεται σήμερα 18 Απριλίου η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, με τις καταθέσεις των συνήγορων υποστήριξης κατηγορίας Κλειώ Παπαπαντολέων και Άννυ Παπαρούσσου.

Σήμερα, 18 Απριλίου, συνεχίζεται η δίκη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Σειρά έχουν οι καταθέσεις των συνήγορων υποστήριξης κατηγορίας Κλειώ Παπαπαντολέων και Άννυ Παπαρούσσου.

Την αγόρευσή της ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί η μία εκ των δύο συνήγορων, Κλειώ Παπαπαντολέων, αναφερόμενη στα γενικά στοιχεία της υπόθεσης και μεταξύ άλλων, με μία μακροσκελή εισαγωγή διέψευσε όσα η υπεράσπιση των κατηγορουμένων είχε δηλώσει ενώπιων του δικαστηρίου τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συνεχόμενη προσπάθεια της υπεράσπισης να απεικονίσει τον Ζακ Κωστόπουλο ως «τοξικομανή ληστή», ενώ αναφέρθηκε και στο μαχαίρι που δήθεν έφερε πάνω του, για το οποίο όμως δεν προκύπτει από πουθενά ότι κρατούσε. Μάλιστα σημειώνει ότι σε περίπτωση που κρατούσε όντως το μαχαίρι, πως γίνεται να μην τραυμάτισε κανέναν από όσους βρίσκονταν από πάνω του και τον χτυπούσαν, και ότι έστω θα το χρησιμοποιούσε για αυτοάμυνα, κάτι που δεν συνέβη.

Στη συνέχεια, επεσήμανε την προσπάθεια της υπεράσπισης να αποδείξει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος θα πέθαινε ούτως ή άλλως εκείνη την ημέρα επειδή, όπως υποστήριξαν, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Αναφέρθηκε, επίσης, και στην προσπάθεια να βρεθούν νέα αίτια
θανάτου τα οποία τελικώς δεν συνάδουν ούτε με τις τοξικολογικές αλλά ούτε και με τις εκθέσεις και καταθέσεις των ιατροδικαστών.

Για την πρόταση του Εισαγγελέα δήλωσε τη διαφωνία της, τόσο για την μη αποδοχή της αλλαγής κατηγορίας όσο και για την απαλλαγή των τεσσάρων αστυνομικών από τις κατηγορίες που τους βαραίνουν. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Παρόλο που θα διαφωνήσω με την πρόταση του Εισαγγελέα τόσο για την απόρριψη του αιτήματος αλλαγής των κατηγοριών όσο και για την απαλλαγή των κατηγορούμενων αστυνομικών εντούτοις προβαίνω σε μια σειρά αξιολογήσεων και παραδοχών του αποδεικτικού υλικού»

Για του δύο κατηγορούμενους αναπτύσσει το βασικό ερώτημα που αφορά την έδρα σε αυτή τη φάση. Δηλαδή αν υπάρχει ενδεχόμενος δόλος και ποια ήταν η πρόθεση των κατηγορουμένων κατά την επίθεση τους σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου, και επισημαίνει τα τρία δεδομένα στοιχεία που προκύπτουν από την διαδικασία έως τώρα, τα οποία είναι:

  1. Η λυσσαλέα επίθεση σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου ξεκίνησε πριν από το σπάσιμο της τζαμαρίας από τους δύο κατηγορουμένους, όταν ο πρώτος την έθραυσε με την εκτόξευση μια καρέκλας, όπως φαίνεται και από το βίντεο του Πρώτου Θέματος.
  2. Ο θανών ήταν ήδη χτυπημένος όταν ξεκίνησαν να τον χτυπούν στο κεφάλι.
  3. Το κάτω μέρος της τζαμαρίας το έσπασαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, όπως άλλωστε αποδέχεται και ο κ. Εισαγγελέας στην πρόταση του.

Οπότε και καταλήγει στο ότι:

«Ο ισχυρισμός ότι δήθεν αμυνόμενοι χτύπησαν τον Ζακ Κωστόπουλο είναι αβάσιμος και πρέπει να απορριφθεί. Οι δύο κατηγορούμενοι πέρα από κάθε αμφιβολία έσπασαν τη τζαμαρία μόνοι τους με μοναδικό σκοπό να τιμωρήσουν τον θανούντα, αποδεχόμενοι τον θάνατο του, ο οποίος και πράγματι επήλθε»

Για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς η δικηγόρος έκανε μια εκτενής αναφορά στο ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με αναφορές και σε δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό
Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Όπως ανέφερε, συγκεκριμένα:

«Η χώρα μας δυστυχώς αποτελεί πεδίο αιώνιας λιακάδας της αστυνομικής ατιμωρησίας. Η ελληνική ιδιαιτερότητα δεν είναι ότι διαπιστώνονται φαινόμενα αστυνομικής βίας ή αυθαιρεσίας, αυτά κανείς τα βλέπει στα δελτία ειδήσεων […] Η βία και η αυθαιρεσία είναι εγγενείς εγγεγραμμένες στους χώρους των σωμάτων ασφαλείας. Η ελληνική ιδιαιτερότητα συνίσταται αντιθέτως στην ατιμωρησία εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων όπως αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας από διεθνείς οργανισμούς»

Η κα. Παπαπαντολέων αναφέρθηκε και στην ΕΔΕ των αστυνομικών την οποία συνυπογράφουν δύο Ταξίαρχοι και ο διευθυντής της ΓΑΔΑ η οποία συμπεραίνει ότι οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν με ακραία και άσκοπη βία, με το πόρισμα της ΕΔΕ να καταλήγει ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα που τελέστηκε αποτελούν «δημόσιο σκάνδαλο και έθιξαν σοβαρά το κύρος του Σώματος της ΕΛΑΣ».

Την αγόρευσή της έκλεισε, με έκκληση προς την πρόεδρο της έδρας σημειώνοντας πως η δουλειά της είναι δύσκολη διότι καλείται να λάβει μια πολύ δύσκολη απόφαση που:

«Όχι μόνο θα ρυθμίσει μια κατάσταση αλλά θα δώσει ένα μήνυμα που θα παράξει πολλαπλά αποτελέσματα στο κοινωνικό σύνολο, και το μήνυμα που πρέπει να δώσει το δικαστήριο σας ότι δεν υπάρχει ανοχή στην αστυνομική βία, δεν υπάρχει ανοχή απέναντι στη βαριά
αντικοινωνική βία. Η ελληνική κοινωνία και ελληνική Πολιτεία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού […] Με την απόφαση σας θα γράψετε ιστορία, το ερώτημα είναι ποια ιστορία θέλετε να γράψετε»

Πηγή εικόνων: Iason Raissis
Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1