Γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων: Για τον Ζακ και κάθε Ζακ
Στη Γωνία της Γλάδστωνος και της Πατησίων πέθανε ένας άνθρωπος, αλλά γεννήθηκε ένα κίνημα αγάπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης, όχι μόνο προς την οικογένεια του Ζακ, αλλά και προς όλες τις θηλυκότητες που το έχουν ανάγκη.

Είναι μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, η ζωή κυλάει κανονικά στην Αθήνα. Κανείς δεν φανταζόταν ότι ένα στενό, άγνωστο μέχρι τότε, θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της πόλης. Η γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων γίνεται σύμβολο όχι μόνο για τον Ζακ Κωστόπουλο που βάναυσα έχασε τη ζωή του εκεί, αλλά του μίσους, του ρατσισμού και της πατριαρχίας που κατακλύζει την ελληνική κοινωνία.

Ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής και γνωστός στον ΛΟΑΤΚΙ χώρο, δολοφονείται μέρα μεσημέρι αφού έχει εισβάλλει πανικόβλητος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια.

Από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε τηλεόραση και social media, φαίνονται δύο άντρες – αργότερα μάθαμε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης και ένας καταστηματάρχης – να κλωτσούν με μένος το κεφάλι του Ζακ και να σπάνε την τζαμαρία πάνω του. Ύστερα από σύντομη συμπλοκή ο Ζακ πέφτει αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο.

Λίγο αργότερα καταφθάνει διασώστης του ΕΚΑΒ και αστυνομικοί της ΔΙΑΣ για να τον συλλάβουν. Εκ νέου δέχεται χτυπήματα και κλωτσιές από τους οκτώ στο σύνολο αστυνομικούς που βρίσκονται στο σημείο με σκοπό να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν. Ο Ζακ «φορτώνεται» στο ασθενοφόρο, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεψυχά πριν καν φτάσει στο νοσοκομείο. Ο ιατροδικαστής αποδίδει τον θάνατό του σε ισχαιμικό επεισόδιο.

Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «ναρκομανή ληστή», δεν αργεί όμως να φτάσει στα αυτιά μας πως ο Ζακ Κωστόπουλος είναι αυτός που απεικονίζεται στα βίντεο, δεν είναι ναρκομανής και πιθανότατα να διέτρεχε κάποιου είδος κίνδυνο και μπήκε στο κατάστημα για να προφυλαχθεί (κάτι που μέχρι σήμερα μένει αναπάντητο).

Νέοι άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδα οργανώνονται σε μαζικές συγκεντρώσεις απαιτώντας το αυτονόητο, δικαιοσύνη για τον χαμό του και την τιμωρία των ενόχων. Με χαρακτηριστική μια πορεία όπου ακτιβιστές ονόμασαν τη Γλάδστωνος Οδός Zackie Oh, το κοσμηματοπωλείο έγινε σημείο μνήμης. Η γωνία με την Πατησίων που έγινε ο «βωμός» του μετατράπηκε σε σύμβολο της απροκάλυπτης βίας ενάντια σε θηλυκότητες και τρανς άτομα από κοινωνία και αστυνομία.

Κι όμως, δύο χρόνια αργότερα και η δικαιοσύνη αχνοφαίνεται σε μια δικαστική αίθουσα. Η δίκη διακόπτεται αρχικά λόγω της πανδημίας, και τον Οκτώβριο του 2021 ξεκινάει η διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με έξι κατηγορούμενους. Οι δύο καταστηματάρχες και τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς. Την υποστήριξη κατηγορίας αναλαμβάνει η Άννα Παπαρούσσου, σύντομα στο πλευρό της η Κλειώ Παπαντολέων, δικηγόρος με ειδικότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Την υπεράσπιση αναλαμβάνουν οι δικηγόροι Φίλος, Αναγνωστόπουλος, Βαρελά, Πατάλας και Ζαμάνης.

Η δικαστική μάχη σκληρή. Η υπεράσπιση προσπαθεί μανιωδώς να αποδείξει ότι ο Ζακ βρίσκονταν υπό την επήρεια ουσιών και πως μπήκε να ληστέψει, απείλησε με μαχαίρι, αποπειράθηκε να τραυματίσει τον διασώστη, και έπειτα να δραπετεύσει. Υποστηρίζει ότι οι δύο πολίτες αλλά και αστυνομικοί έδρασαν ως ήταν πρέπον για να προστατευτούν αυτοί και οι περιουσίες τους.

Δεκαπέντε δικάσιμους μετά η υπόθεση φτάνει σε τέλμα σημαντικό. Φτάνει η μέρα όπου ο Εισαγγελέας θα προτείνει την καταδίκη ή την αθώωση των κατηγορουμένων σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής ενώπιων του δικαστηρίου.

Νέοι άνθρωποι και φίλοι του Ζακ οργανώνονται ξανά! Από τις εννιά το πρωί της 13ης Απριλίου 2022, ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές και μη, συγκεντρώνονται έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών στην οδό Δέγλερη 4, για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του Ζακ και να απαιτήσουν την αλλαγή της κατηγορίας από Βαριά Σκοπούμενη Σωματική Βλάβη σε Ανθρωποκτονία.

Πολύχρωμα πανό κρέμονται στα κάγκελα του δικαστηρίου, οι παρευρισκόμενοι κρατούν πλακάτ και πολύχρωμες σημαίες. Από μια ντουντούκα ένα παιδί φωνάζει συνθήματα «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, Μπάτσοι και Αφεντικά κάναν δολοφονία» και «Σε αυτή τη κοινωνία μια τζαμαρία κοστίζει μια ζωή». Το κλίμα ελαφρύ, ο ήλιος ζεστός και κάτω κάθονται άνθρωποι και συζητούν, γελάνε. Σαν παλιά, σαν ο Ζακ να είναι εκεί μαζί τους.

Όσο δυσάρεστα και αν ήταν τελικώς τα νέα για την πρόταση του Εισαγγελέα επί της κατηγορίας, αλλά και το να αθωωθούν οι τέσσερις κατηγορούμενοι αστυνομικοί, ήταν αρκετά ευχάριστη η πρόταση του για τους δύο πολίτες Δημόπουλο και Χορταριά. Συγκεκριμένα, συμπεραίνει ότι οι πολλαπλές κλωτσιές στον κεφάλι του Ζακ από τους δύο κατηγορούμενος είναι η αιτία πρόκλησης του ισχαιμικού επεισοδίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Απριλίου με τις καταθέσεις των συνήγορων της οικογένειας.

Όσον αφορά την Γλάδστωνος, θα είναι πάντα ένα σύμβολο ελευθερίας και επανάστασης. Εκεί πέθανε ένας άνθρωπος αλλά γεννήθηκε ένα κίνημα αγάπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης όχι μόνο προς την οικογένεια του Ζακ, αλλά προς όλες τις θηλυκότητες που το έχουν ανάγκη.

Πηγή φωτογραφιών: Iason Raissis

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 0