Βρήκαμε την ποσότητα του καφέ που επιτρέπεται να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα
Πόσες κούπες καφέ μπορείς να πίνεις την ημέρα;

Ένα από τα ροφήματα που αγαπάμε περισσότερο από όλα είναι ο καφές. Ξέρεις, αυτός που θα φτιάξεις το πρωί πριν πας στη δουλειά ή στο γραφείο για να ανοίξει το μάτι, εκείνος που θα απολαύσεις με καλή παρέα και πολύ gossip. Πρόσφατα, όμως, έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου ενός 29χρονου από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα καφέ που μπορείς να λαμβάνεις στην καθημερινότητά σου.

Όπως θα γνωρίζεις, ο καφές έχει πολλαπλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, έχει συνδεθεί από διάφορες έρευνες με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, με την άνοια, με το έμφραγμα, με το εγκεφαλικό, τον καρκίνο και αρκετές άλλες παθήσεις. Επιπλέον, η καφεΐνη αποδεικνύεται βοηθητική για την ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού, άρα και την αποτελεσματικότερη καύση θερμίδων.

Ωστόσο, όπως και όλα τα πράγματα τα ζωή, έτσι και η κατανάλωση καφέ, χρειάζεται να γίνεται με μέτρο. Ο λόγος για αυτό είναι κυρίως η καφεΐνη που περιέχει το δημοφιλές ρόφημα, που είναι μία διεγερτική ουσία διεγερτική και από μια ποσότητα και μετά μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο, καούρες, αϋπνία, έντονο στρες και πολλά ακόμα.

Τελικά, πόση ποσότητα καφέ μπορείς να καταναλώσεις την ημέρα;

Σύμφωνα με τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Frances Largeman-Roth, οι διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές παρέχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε ποσότητα μέχρι 5 φλιτζάνια (των 240 ml περίπου) την ημέρα. Όσα, δηλαδή, χρειάζεσαι να ξεκινήσεις το διάβασμα στην εξεταστική.

Για να καταλάβεις λίγο καλύτερα, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε 400 mg καφεΐνης, το οποίο είναι και το συνιστώμενο όριο που προτείνει το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας στις διατροφικές του οδηγίες. Τα όρια ασφαλείας ως προς την πρόσληψη καφεΐνης ενδέχεται να είναι λίγο υψηλότερα από τα 400 mg.

Για να ηρεμήσεις, όμως, μελέτες δεν υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για τους ανθρώπους που πίνουν μέχρι και 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Από την άλλη, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας χαρακτηρίζει ως «υπερβολική» την κατανάλωση καφέ που ξεπερνά τα 10 φλιτζάνια (των 240 ml περίπου) σε ημερήσια βάση.

Δεν πιστεύω ότι έχεις φτάσει να καταναλώνεις τόσο καφέ κάθε ημέρα…

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
  
 1