Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Έξι facts που μάλλον δε γνώριζες για τον καφέ
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ και ήρθε η στιγμή να μάθεις μερικά πράγματα που μάλλον δε γνώριζες για το αγαπημένο ρόφημα!

Σήμερα, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, η οποία καθιερώθηκε από το 2015 από το Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO). Ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ λοιπόν προσπαθεί να συσπειρώσει όλες τις χώρες που παράγουν καφέ, αλλά και καταναλώτριες χώρες καφέ, με σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωση καφέ και να τιμηθεί το δημοφιλές ρόφημα. Όχι ότι χρειάζεται και πολλή δουλειά, καθώς ο καφές είναι αγαπητός σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιοι εορτασμοί γίνονται σε πολλές χώρες εδώ και πολλά χρόνια, με την ονομασία Εθνική Ημέρα Καφέ, η οποία μάλιστα στις Η.Π.Α. γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Θα αυξηθεί τελικά η τιμή του καφέ;

Παρακάτω, ακολουθούν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον καφέ που μάλλον δε γνωρίζεις, αλλά σαν γνήσιος ή γνήσια coffee lover πρέπει να ξέρεις. Ας τις δούμε!

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: 6 άγνωστα facts για τον καφέ που σίγουρα δε γνώριζες

1. Από πότε χρονολογείται ο καφές;

Ο καφές δεν είναι ένα “σύγχρονο” ρόφημα, καθώς χρονολογείται πίσω στο μακρινό 800 μ.Χ. Σύμφωνα με ένα θρύλος κάποιοι βοσκοί κατά τον 9ο αιώνα κατάλαβαν ότι ότι οι κατσίκες τους είχαν περισσότερη ενέργεια, όταν έτρωγαν κόκκους καφέ. Συγκεκριμένα, οι κατσίκες φαίνονταν σα να “χόρευαν”. Έτσι, ένας μοναχός που ζούσε κοντά στην περιοχή έφτιαξε ένα ρόφημα από το παράγωγο των κόκκων και ανακάλυψε ότι πίνοντάς το και ο ίδιος μπορούσε να μείνει ξύπνιος ολόκληρη τη νύχτα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή του θρύλου λοιπόν με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ο πρώτος καφές.

2. Ποια χώρα έχει τους περισσότερους coffee lovers;

Αν και στην Ελλάδα λατρεύουμε τον καφέ και έχουμε ενσωματώσει την έξοδο για καφέ στην καθημερινότητά μας, δεν έχουμε πρωτιά στην κατανάλωση του καφέ. Ειδικότερα, πρώτες σε κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ εμφανίζονται οι Σκανδιναβικές χώρες, ενώ μεταξύ αυτών την πρωτιά έχει η Φινλανδία.

3. Είναι καλός ο καφές για την υγεία σου;

Αρχικά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν είμαστε γιατροί και ότι σε κάθε περίπτωση είναι καλό να συμβουλευτείς έναν ή μία ειδικό. Ωστόσο, μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα αναφέρει πως η κατανάλωση έως τριών καφέδων τη μέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και θανατηφόρας καρδιαγγειακής νόσου.

Η εν λόγω μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία και κατέληξε σε καθησυχαστικά συμπεράσματα. Ειδικότερα, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 468.700 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών, εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση καφέ (καθόλου το 22%, μισός έως τρεις καφέδες το 58% και πάνω από τρεις καφέδες το 20%).

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση σχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και 21% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κι όμως, έως 3 καφέδες την ημέρα μπορεί να σε προστατέψουν από αυτές τις παθήσεις

4. Ποια χώρα παράγει τον περισσότερο καφέ;

Η χώρα που παράγει τον περισσότερο καφέ παγκοσμίως είναι η Βραζιλία, η οποία μάλιστα έχει περισσότερα από 4.000.000.000 καφεόδεντρα. Συγκεκριμένα, η Βραζιλία είναι υπεύθυνη για το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής καφέ σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Καφέ. Τη Βραζιλία ακολουθεί το Βιετνάμ, που είναι η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο.

5. Πόσο κοστίζει ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο;

Ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο κοστίζει περίπου 600$ και δεν προέρχεται καν από δέντρα, αλλά από περιττώματα ζώου. Όχι, ΔΕΝ κάνουμε πλάκα. Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου προέρχεται από τα περιττώματα ενός ζώου που ζει στην Ασία, λέγεται Asian palm civet και το στομάχι του δε μπορεί να χωνέψει τους κόκκους καφέ που συλλέγει από τα δέντρα και στη συνέχεια τρώει. Έτσι, τους βγάζει -για να το πούμε λίγο πιο κομψά- από τον οργανισμό τους πιο μαλακούς και λιγότερους όξινους. Το είδος του συγκεκριμένου καφέ ονομάζεται kopi luwak και έχει πολλά οφέλη, όπως λιγότερα προβλήματα στο στομάχι, προστασία από διάφορα είδη καρκίνου, ενώ ανακουφίζει το άτομο από ημικρανίες.

6. Καφές και απαγόρευση

Μπορεί για πολλούς ανθρώπους ο καφές να είναι ό,τι καλύτερο για το πρωινό τους ξύπνημα, αλλά δεν το έβλεπαν πάντα έτσι όλοι οι άνθρωποι. Για παράδειγμα το 1511 στη Μέκκα θεωρήθηκε ότι ο καφές ευθύνεται για τη ριζοσπαστική σκέψη πολλών πολιτών και απαγορεύτηκε η κατανάλωσή του. Ακόμη, στην Ιταλία του 16ου αιώνα προσπάθησαν να απαγορεύσουν την κατανάλωση καφέ, γιατί θεωρήθηκε “σατανικός”. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση παρενέβη ο Πάπας Κλημέντιος που λάτρευε τον καφέ και η απαγόρευση δεν εφαρμόστηκε, ενώ λέγεται ότι ο καφές… βαφτίστηκε από τον ίδιο! Αντίστοιχα γεγονότα έχουν υπάρξει κατά καιρούς σε διάφορες χώρες, αλλά σημασία έχει ότι πλέον όχι μόνο επιτρέπεται η κατανάλωσή του αλλά γσε πολλές χώρες γιορτάζεται κιόλας!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;