Λαβρόφ: Δεν θα ανεχθούμε Δυτικούς στα σύνορά μας - Ζελένσκι: Αντέχει η άμυνά μας
Θολό τοπίο ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας. Στον αέρα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών. Αντιπαράθεση Λαβρόφ με Ζελένσκι.

Ρευστή παραμένει η κατάσταση γύρω από τις νέες συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας που είχαν προαναγγελθεί για σήμερα.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα αρχίσει στις 3 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (2 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στη Βρέστη της Λευκορωσίας, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις της Μόσχας προς την Ουκρανία περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές, πολιτικές και στρατιωτικές-τεχνικές πτυχές. «Η ρωσική αντιπροσωπεία εργάζεται τώρα, γιατί έχουμε ένα μπλοκ προτάσεων σε τρία μέρη. Αφορά τη στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική, τη διεθνή και την πολιτική. Τώρα συγκεντρώνουμε τις θέσεις μας», είπε ο κ. Μεντίνσκι.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσουν στις 2 το μεσημέρι, ωστόσο μιλά για διαφωνίες των Ουκρανών ως προς την τοποθεσία.

Η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να έχει επαφές με την Ουάσινγκτον, κυρίως μέσω των πρεσβειών, και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία στη Λευκορωσία μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν πλήρως.

Ρώσος ΥΠΕΞ: Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τους Δυτικούς στα σύνορά μας

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ανάπτυξη των Δυτικών δυνάμεων στα σύνορά μας ούτε ενός αντιρωσικού κράτους σαν την Ουκρανία, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη στον διεθνή Τύπο από τη Μόσχα.

«Η λεγόμενη γραμμή άμυνας της Δύσης ερχόταν όλο και πιο κοντά στη Ρωσία και έχει φτάσει πλέον υπερβολικά κοντά. Οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονταν με προφανή στόχο τη Ρωσία. Εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση, ούτε την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ενός αντι-ρωσικού κράτους στην Ουκρανία, όπως άρχισε επί [Πέταρ] Ποροσένκο και συνεχίζεται επί Ζελένσκι», είπε ο κ. Λαβρόφ, που αποκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον «πρώτο Εβραίο πρόεδρο» στη χώρα.

«Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν και είμαστε ανοικτοί σε αυτές», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Απευθύνομαι στο διπλωματικό ταλέντο της Δύσης».

Ζελένσκι: Η άμυνα της Ουκρανίας αντέχει

Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στη ρωσική εισβολή, είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και πρόσθεσε ότι από τα μεσάνυχτα η Μόσχα βομβαρδίζει ακατάπαυστα.

“Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας”, είπε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει καθημερινώς προμήθειες όπλων από τους διεθνείς συμμάχους της.

Είπε ακόμη ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού: “Εδώ και μια εβδομάδα ένας άλλος ιός μας έχει επιτεθεί”, είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι τακτικές της Ρωσίας που αλλάζουν και ο βομβαρδισμός αμάχων σε πόλεις απέδειξαν ότι η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας για την επίτευξη μιας γρήγορης νίκης μέσω μιας χερσαίας επίθεσης.

Ο Ζελένσκι εκφράζει ικανοποίηση διότι «ματαιώθηκαν» τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Είπε ακόμη ότι «θαυμάζει ειλικρινά τους ηρωικούς κατοίκους» πόλεων που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις και εμποδίζουν την προέλασή τους καθώς η εισβολή μπαίνει στην όγδοη ημέρα της.

Διαβεβαίωσε ότι κάπου 9.000 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Μόσχα από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τον πρώτο απολογισμό των απωλειών που υπέστη ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στην Ουκρανία. Έκανε λόγο για 498 νεκρούς στρατιωτικούς και άλλους 1.597 τραυματίες.

Μέσω Twitter, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον ευχαρίστησε για τις κυρώσεις που επέβαλε η Οτάβα σε βάρος της Μόσχας, παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει και σε άλλες.

Ακόμη, γνωστοποίησε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Καζακστάν, τον Κάσιμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, σύμμαχο της Μόσχας, και ότι συμφώνησαν να «συνεργαστούν σε ανθρωπιστικά ζητήματα».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;