Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν την Μαριούπολη - Αποχωρούν οι Έλληνες (BINTEO)
Μαριούπολη: Θεωρείται βασικός στόχος και έχει γίνει πεδίο σφοδρών μαχών από την έναρξη της εισβολής. Η κατάληψή της θα βοηθούσε τη Ρωσία να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής της χώρας.

Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες. Η Χαρκίβ, πόλη 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου, πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά ΜΜΕ. «Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί ανοίγει ανθρωπιστικός διάδρομος διά του οποίου θα απομακρυνθούν οι Έλληνες πολίτες που παραμένουν στη Μαριούπολη. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στην πόλη, καθώς το γενικό προξενείο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί από Μαριούπολη προς Ζαπορίζια και από εκεί εν συνεχεία προς τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος αναφερόμενος στην επιχείρηση δήλωσε ότι ήταν μία αστραπιαία απόφαση για να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά την ευκαιρία και να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες και τόνισε ότι υπάρχει επικοινωνία τόσο με τις ουκρανικές όσο και με τις ρωσικές Αρχές. «Τους ενημερώσαμε ότι θα ξεκινήσει ένα μικρό κομβόι. Θα επιχειρήσουμε με δικά μας αυτοκίνητα να φύγουμε από την Μαριούπολη και να φύγουν οι κάτοικοι από την επικίνδυνη κατάσταση». Ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το σχέδιο το κομβόι θα περάσει από την Ρουμανία και από εκεί στην Ελλάδα.

Μαριούπολη: Ξεκίνησε το πρωί η μεταφορά αμάχων

Ένα κονβόι αυτοκινήτων με διακριτικά που δείχνουν πως είναι είτε μέλη δημοσιογραφικών αποστολών, είτε άμαχοι, ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης -της 7ης ημέρας που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία- από την Μαριούπολη με προορισμό την Ελλάδα. «Press», στα καπό των αυτοκινήτων, αλλά και ειδικά αυτοκόλλητα φέρουν τα οχήματα με τα οποία θα επιχειρήσουν να επαναπατριστούν οι Έλληνες που είναι στην Μαριούπολη η οποία δέχεται διαρκείς επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Μαριούπολη, ένα βιομηχανικό κέντρο, θεωρείται βασικός στόχος και έχει γίνει πεδίο σφοδρών μαχών από την έναρξη της εισβολής. Η κατάληψή της θα βοηθούσε τη Ρωσία να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;