Αμφιβολία, της Μαρίας Πολυδούρη
Το ποίημα της ημέρας ανήκει στη Μαρία Πολυδούρη.

Μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φυσιογνωμίες της ελληνικής ποίησης ήταν η Μαρία Πολυδούρη. Η Μαρία Πολυδούρη γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1902 και έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση. Ο πατέρας της, Ευγένιος Πολυδούρης, ήταν φιλόλογος, ενώ η μητέρα της, Κυριακή Μαρκάτου, είχε πρώιμες φεμινιστικές αντιλήψεις, όπως άλλωστε και η ίδια η Μαρία Πολυδούρη.

Η ποιήτρια είχε φοιτήσει σε σχολεία του Γυθείου και των Φιλιατρών, αλλά και στο Αρσάκειο της Αθήνας για δύο χρόνια, ενώ τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα. Στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων “εισήλθε” σε ηλικία 14 ετών με το πεζοτράγουδο Ο πόνος της μάνας.

Στην ηλικία των 16 ετών διορίστηκε στη Νομαρχία Μεσσηνίας και, παράλληλα, εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον για ζητήματα που σχετίζονταν με τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Το 1920, ούσα μόλις 18 ετών, έχασε και τους δύο γονείς εντός 40 ημερών, κάτι που τη βύθισε σε βαθιά θλίψη, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο των γονιών της πήρε μετάθεση στη Νομαρχία Αθηνών, όπου γνώρισε και τον ομότεχνό της, Κώστα Καρυωτάκη, με τον οποίο μοιράστηκαν ένα μεγάλο, ανεκπλήρωτο έρωτα. Επιπλέον, στην Αθήνα εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με τον Κώστα Καρυωτάκη συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1922, όταν η ίδια ήταν 20 ετών και ο Καρυωτάκης 26. Εκείνη είχε δημοσιεύσει κάποια πρωτόλεια ποιήματα και βρισκόταν ακόμη στις αρχές της ποιητικής της καριέρας. Από την άλλη πλευρά, εκείνος είχε εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές έχοντας ήδη κατακτήσει το σεβασμό του ποιητικού κόσμου της εποχής.

Το καλοκαίρι του 1922 ο Καρυωτάκης ανακάλυψε ότι έπασχε από σύφιλη, νόσο που τότε ήταν ανίατη και, μάλιστα, αποτελούσε κοινωνικό στίγμα. Για αυτό το λόγο ο Κώστας Καρυωτάκης πήρε την απόφαση να χωρίσει με τη Μαρία Πολυδούρη, κάτι που εκείνη δεν αποδέχτηκε. Αντιθέτως, η ποιήτρια του πρότεινε να παντρευτούν χωρίς να κάνουν παιδιά, κάτι που εκείνος αρνήθηκε. Αυτό οδήγησε τη Μαρία Πολυδούρη στο συμπέρασμα ότι η ασθένειά του ήταν πρόσχημά για να την εγκαταλείψει βυθίζοντάς την σε ακόμη μεγαλύτερη θλίψη.

Λίγο καιρό αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1924 μπήκε στη ζωή της ο δικηγόρος Αριστοτέλης Γεωργίου, που μόλις είχε επιστρέψει από το Παρίσι. Ένα χρόνο αργότερα τον αρραβωνιάστηκε, αν και στην πραγματικότητα ήταν ακόμη ερωτευμένη με τον Κώστα Καρυωτάκη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Εκδόσεις Sestina (@sestina._.books)

Ο Αριστοτέλης Γεωργίου ήταν αφοσιωμένος στην ποιήτρια, καθώς έτρεφε βαθιά συναισθήματα για την ίδια, αλλά η Μαρία Πολυδούρη δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί σοβαρά σε καμία δραστηριότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά της στο δημόσιο, μετά από αλλεπάλληλες απουσίες, και να εγκαταλείψει τη Νομική. Στη συνέχεια γράφτηκε στη Δραματική Σχολή Κουναλλάκη και την Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου (σήμερα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου), όπου φοίτησε. Μάλιστα, πρωταγωνίστησε σε μία παράσταση με τίτλο Το κουρελάκι.

Ο αρραβώνας της με τον Αριστοτέλη Γεωργίου κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο, αφού το καλοκαίρι του 1926 διαλύθηκε με πρωτοβουλία της ποιήτριας, η οποία έφυγε στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα σπούδασε ραπτική, αλλά δεν πρόλαβε να εργαστεί, αφού σύντομα προσβλήθηκε από φυματίωση. Έτσι, επέστρεψε στην Αθήνα το 1928 και συνέχισε τη νοσηλεία της στο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου πληροφορήθηκε για την αυτοκτονία του Κώστα Καρυωτάκη.

Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή Οι τρίλλιες που σβήνουν και το 1929 τη δεύτερη, Ηχώ στο χάος. Εκτός από αυτές τις δύο και μοναδικές ποιητικές συλλογές η Μαρία Πολυδούρη άφησε δύο πεζά έργα, το Ημερολόγιό της και μία ατιτλοφόρητη νουβέλα, με την οποία σαρκάζει ανελέητα το συντηρητισμό και την υποκρισία της εποχής της. Τελικά, “έχασε τη μάχη” με τη φυματίωση τα ξημερώματα της 29ης Απριλίου 1930.

Προς τιμήν της από το 2011 προκηρύσσεται ετησίως το “Βραβείο Πολυδούρη” από το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας. Το βραβείο αφορά έναν/μία πρωτοεμφανιζόμενο/πρωτοεμφανιζόμενη ποιητή/ποιήτρια σε πανελλήνια κλίμακα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της σειράς με τίτλο “Καρυωτάκης”, η οποία αφορά όπως είναι προφανές τη ζωή του Κώστα Καρυωτάκη, η Μαρία Πολυδούρη κατέχει σημαντικό ρόλο στη σειρά, και την υποδύεται εξαιρετικά η Μαρία Κίτσου.

Ακολουθεί το ποίημά της με τίτλο “Αμφιβολία”.

Ο νέος που πρόσμενες ναρθή
δεν ήρθε μήτε απόψε.
– Μα τι θα τούλεγες; Γιατί;
Άσε το μάταιο να χαθή.
Το άμοιρο φύτρο κόψε.

Μη σου πλανεύει την καρδιά
τη χιλιοπαθημένη,
μια αναγελάστρα επιθυμιά.
Στην εαρινήν αυτή βραδιά
μια πίκρα είνε χυμένη.

Μα δεν ακούς τη συμβουλή,
τόσο η μαγεία σε δένει.
Μήτε κι’ απόψε δε θαρθή
κ’ έτσι θα γίνη πιο πολύ
το αύριο που περιμένει.

Στα σκοτεινά του μάτια φως
η απουσία θα χύση,
τ’ αδέξια χέρια του, με ορμή
συγκρατημένη, ένας κρυφός
καημός θα τα φιλήση

και θα τα ιδώ να μου απλωθούν,
νάναι δειλά στη νίκη,
γλυκά στην πίστη πως μπορούν,
κύμα χαδιών, να με τραβούν
στο βάθος σα χαλίκι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1