Euro 2021: Η στιγμή που σόκαρε όλη την Ευρώπη - Οι αντιδράσεις μετά την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν
Ο ποδοσφαιριστής, Κρίστιαν Έρικσεν, κατέρρευσε την ώρα του αγώνα Δανίας - Φιλανδίας για το Euro 2021 και σόκαρε όλη την Ευρώπη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια ενός από τα παιχνίδια για το Euro 2021 στην Κοπεγχάγη, βρεθήκαμε όλοι μάρτυρες ενός σοκαριστικού περιστατικού. Ο Κρίστιαν Έρικσεν, ποδοσφαιριστής της Δανέζικης ομάδας, σε μια ανύποπτη φάση, κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο στο 42ο λεπτό του αγώνα της Δανίας ενάντια στην Φινλανδία.

Τα επόμενα δευτερόλεπτα από το συμβάν ήταν σοκαριστικά τόσο για τους παίκτες και γεμάτα αγωνία για όσους παρακολουθούσαν από τις κερκίδες και τα σπίτια τους. Στον αγωνιστικό χώρο, άπαντες, με πρώτο τον αρχηγό, Σίμον Κιάερ, έτρεξαν πάνω στον λιπόθυμο παίκτη για να δουν τι συμβαίνει. Η έγκαιρη επέμβαση τόσο του αρχηγού της ομάδας της Δανίας, όσο και των γιατρών του γηπέδου αποδείχθηκε καθοριστική και σωτήρια για τη ζωή του Έρικσεν.

Ο Κιάερ, τη στιγμή της κατάρρευσης του συμπαίκτη του έτρεξε να σιγουρευτεί πως δε θα γυρίσει η γλώσσα του, ενώ του έδωσε και τις πρώτες βοήθειες στα πρώτα αυτά κρίσιμα λεπτά. Στη συνέχεια, οι γιατροί του αγώνα, με ένα φοβερό σπριντ, έφτασαν γρήγορα στο πλάι του με απινιδωτές κάνοντάς του ΚΑΡΠΑ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αποκαλύψεις σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης του ποδοσφαιριστή της Ίντερ. Ωστόσο, τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν πως ο απινιδωτής και η εν γένει άμεση επέμβαση των γιατρών είναι αυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να σωθεί ο 29χρονος ποδοσφαιριστής.

Όλοι οι συμπαίκτες του έτρεξαν για να προστατεύσουν τον Κρίστιαν Έρικσεν σχηματίζοντας γύρω του ένα ανθρώπινο τείχος, ενώ, δεν μπορούσαν φυσικά να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Από την πρώτη στιγμή έχτισαν ένα “τείχος” γύρω του για να προστατεύσουν τον συμπαίκτη τους από τα φλας και πλάνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν τον εγκατάλειψαν στιγμή μέχρι την απομάκρυνσή του από το “Πάρκεν” της Κοπεγχάγης.

Λίγα λεπτά, μετά την κατάρρευση του Έρικσεν, η γυναίκα του άτυχου ποδοσφαιριστή έτρεξε και μπήκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να μάθει τι συνέβη. Οι ποδοσφαιριστές της Δανίας δεν της επέτρεψαν να πλησιάσει τον σύζυγό της, με την ίδια να ξεσπά σε κλάματα, ενώ οι Κιάερ και Σμάιχελ προσπαθούσαν να την παρηγορήσουν και να την ηρεμήσουν.

Στη συνέχεια, ο Κρίστιαν Έρικσεν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, χωρίς σειρήνα, στο νοσοκομείο Rigshospitalet που είναι πολύ κοντά στο γήπεδο, έχοντας τις αισθήσεις του. Δεν πέρασαν, παρά λίγα λεπτά, μέχρι η UEFA και η Ομοσπονδία της Δανίας να ανακοινώσουν πως ο 29χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και υποβάλλεται σε εξετάσεις για να αποσαφηνιθεί από τι προήλθε η κατάρρευσή του στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο γνωστός Ιταλός ρεπόρτερ, Φαμπρίτζιο Ραμάνο μέσα από ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε πως ο τεχνικός διευθυντής της εθνικής Δανίας ανέφερε πως ο 29χρονος μεσοεπιθετικός μίλησε μέσω βίντεο κλήσης με τους συμπαίκτες του για να τους διαβεβαιώσει πως είναι καλά. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ο Έρικσεν ήταν αυτός που τους ζήτησε να επιστρέψουν στο γήπεδο και να αγωνιστούν κανονικά, αφού δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο γνωστός Ιταλός ρεπόρτερ, Φαμπρίτζιο Ρομάνο έγραψε, επίσης, σε ένα tweet του:

“Ο μάνατζερ του Κρίστιαν Ερικσεν δήλωσε σε τοπικό ραδιόφωνο αφότου μίλησε με τον πατέρα του ποδοσφαιριστή πως ο ίδιος αναπνέει και μπορεί να μιλήσει.”

Ο καθηγητής καρδιολογίας Σαντζέι Σάρμα, ο οποίος συνυπήρξε με τον 29χρονο Έρικσεν στην Τότεναμ και, πλέον, είναι πρόεδρος της επιτροπής καρδιολόγων της Αγγλικής Ομοσπονδίας, όπως και καθηγητής στο πανεπιστήμιο St Georges του Λονδίνου, παρουσιάζεται αισιόδοξος για την υγεία και τη μετέπειτα ζωή του νεαρού ποδοσφαιριστή, αλλά εκφράζει πολύ σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Όπως τόνισε:

“Προφανώς κάτι πήγε πολύ άσχημα. Οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Το ερώτημα όμως είναι τι συνέβη και γιατί συνέβη. Μιλάμε για έναν παίκτη που προφανώς κάνει συνεχώς εξετάσεις, άρα πώς προέκυψε αυτή η ανακοπή καρδιάς; Πάντως το γεγονός ότι έχει τις αισθήσεις του και είναι σταθερός είναι θετικό, τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά.

Δεν ξέρω αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Χωρίς να θέλω να γίνω πολύ ωμός, ο Κρίστιαν Ερικσεν πέθανε σήμερα, για λίγα λεπτά βέβαια, αλλά πέθανε και επανήλθε. Θα του επέτρεπε ένας γιατρός να ξαναπαίξει μπάλα; Η απάντηση είναι όχι. Τα καλά νέα είναι πως ο Κρίστιαν είναι ζωντανός, αλλά τα άσχημα πως μάλλον η καριέρα του φτάνει στο τέλος της. Δεν ξέρω αν θα παίξει ξανά επαγγελματικά. Στην Αγγλία πάντως δεν θα έπαιζε. Είμαστε πολύ αυστηροί σε τέτοια θέματα.”

Η καθηγήτρια αθλητικής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο St. George του Λονδίνου, Σαντζάι Σάρμα, ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο για τον Κρίστιαν Έρικσεν να παίξει ξανά ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο, μετά και το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στον αγώνα με την Φινλανδία. Όπως δήλωσε η ίδια:

“Κάτι πήγε πραγματικά λάθος. Αλλά κατάφεραν να τον επαναφέρουν, αλλά η ερώτηση είναι τι συνέβη. Αυτό το παιδί (σ.σ. Έρικσεν) είχε φυσιολογικές εξετάσεις μέχρι το 2019, όποτε ποια είναι η εξήγηση για την καρδιακή ανακοπή;

Το γεγονός ότι είναι σταθερός και έχει τις αισθήσεις του είναι πολύ θετικό. Δεν ξέρω αν θα παίξει ποτέ ξανά ποδόσφαιρο. Χωρίς να θέλω το πω απερίφραστα, πέθανε σήμερα, έστω και για λίγα λεπτά, αλλά συνέβη. Θα τον αφήσει κάποιο ιατρικό επιτελείο να παίξει ξανά; Η απάντηση είναι όχι

Τα καλά νέα είναι ότι θα ζήσει, τα άσχημα ότι έφτασε το τέλος της καριέρας του, επομένως δεν μπορώ να σας πω αν θα παίξει άλλο παιχνίδι σε επαγγελματικό επίπεδο.”

Η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) με επιστολή της, είχε προειδοποιήσει την UEFA για την κούραση των παικτών, λίγες ώρες πριν το σοκαριστικό περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν. Η προειδοποίηση προς την UEFA είχε να κάνει με τα συνεχόμενα παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα και την κούραση των παικτών.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται:

“Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο μας έχουν πει πόσο βαρύ και εξαντλητικό έχει γίνει το πρόγραμμα, οι συνθήκες σωματικές και πνευματικές, γύρω από έναν αγώνα, οδηγούν σε εξάντληση. Στους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε με την FIFA ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα πιο δίκαιο πρόγραμμα για τους ποδοσφαιριστές, καλύτερες συνθήκες εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;