Άρση lockdown: Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self test - Ποιες δραστηριότητες επανεκκινούν σήμερα
Ποιοι εργαζόμενοι υποχρεούνται από σήμερα σε self test (17/05) και ποιες δραστηριότητες ανοίγουν μέσα στον Μάιο.

Επαναλειτουργούν από σήμερα (Δευτέρα 17/05) βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με υποχρεωτική διενέργεια  self test στους εργαζομένους, αλλά όχι και στα παιδιά.

Η νέα εβδομάδα φέρνει και το άνοιγμα ακόμα περισσότερων δραστηριοτήτων με τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown να συνεχίζεται.

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κεντρικός άξονας είναι η διεξαγωγή των self test.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συγκεκριμένων κατηγοριών  έπρεπε να υποβάλουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του αυτοδιαγωνστικού αυτού ελέγχου.

Σε περίπτωση που το self test είναι θετικό, θα παραμένουν στο σπίτι προκειμένου να κάνουν μοριακό τεστ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σχολεία θα κάνουν μία φορά την εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό τεστ, αντί για δύο που ήταν μέχρι σήμερα.

Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self test

Aπό σήμερα, 17/05, απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.

Εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν όσοι εργάζονται, στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Το πρόστιμο για τη μη διεξαγωγή self test

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ.

Το πρόστιμο σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η ποινή ανεβαίνει στα 1500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Τι θα ισχύσει για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Open, η Yφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσων, Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε ότι, σε αντίθεση με τους μαθητές των άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων που θα υποβάλλονται σε ένα self test την εβδομάδα, οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στη διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Επίσης, υπογράμμισε ότι τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Τι επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα 17 Μαΐου – Χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης

Tη Δευτέρα, 17 Μαΐου, ανοίγουν ξανά οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ, παράλληλα, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self test μια φορά την εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα ξεκινούν, επίσης, οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα.

Τo μεσημέρι της Πέμπτης, το Yπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα το νέο χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, στις παρακάτω ημερομηνίες ανοίγουν οι εξής δραστηριότητες:

  • 14 Μαΐου: Καζίνο / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο. Γραφεία συνοικεσίων / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test.
  • 24 Μαΐου: ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
  • 31 Μαΐου: Γυμναστήρια / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests/ εργαζόμενους Υπηρεσίες ευεξίας / Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής Catering, χώροι δεξιώσεων κλπ / Σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης
  • 7 Ιουνίου: Οίκοι Ανοχής / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;