Άρση μέτρων: Οι ημερομηνίες-κλειδί για την
Άρση μέτρων: Οι σημαντικές ημερομηνίες για την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων στη χώρα - Τα ενδεχόμενα για επαναλειτουργία παραλιών, σχολείων & Πολιτισμού

Από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων, αφού άνοιξε η εστίαση υπό αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς. Έτσι, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση νέων δραστηριοτήτων και άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται ήδη βελτιωμένη, ενώ ο συνδυασμός της επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος και η διενέργεια των self test φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ήδη βήμα – βήμα τον ¨”οδικό χάρτη” εξόδου από το lockdown.

Ως ορόσημο την αυτού του “οδικού χάρτη” θεωρείται η 15η Μαΐου, όταν ανοίγει ο τουρισμός, αλλά και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν οι ημερομηνίες κλειδί για την άρση των μέτρων.

Άρση μέτρων: Οι ημερομηνίες -«κλειδιά»

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού και απόφασης της κυβέρνησης, αναμένεται να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. μειώνεται σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Κατά την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν, επίσης, τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων «δεύτερης ευκαιρίας».

Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγει η εκπαίδευση με τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, εκτός από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις για αθλητισμό και πολιτισμό

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αναμένεται κρίσιμη για τις εξελίξεις στους κλάδους του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συνεδρίαση θα συμμετέχει και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με σκοπό να αποφασιστεί το άνοιγμα ή μη δραστηριοτήτων αθλητισμού και πολιτισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση της κυβέρνησης την οποία θα μεταφέρει η κ. Μενδώνη θα αφορά στο άνοιγμα των μουσείων, των θερινών σινεμά, αλλά και την πραγματοποίηση συναυλιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι 3 προτεινόμενες ημερομηνίες για την επανεκκίνηση του Πολιτισμού είναι οι εξής:

  • 14 Μαΐου άνοιγμα των μουσείων (μία ημέρα μετά, 15 Μαΐου, ανοίγει ο τουρισμός οπότε δίνεται προτεραιότητα)
  • 21 Μαΐου άνοιγμα θερινών σινεμά (δεν θα δοθεί πράσινο φως για άνοιγμα στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες και στους πολυκινηματογράφους)
  • 28η Μαΐου άνοιγμα θεάτρων και διεξαγωγή συναυλιών

Βεβαίως, αν εγκριθεί η εισήγηση, η επαναλειτουργία μουσείων, κινηματογράφων, σινεμά και συναυλιών θα πραγματοποιηθεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μέτρα, όπως έγινε και με το άνοιγμα της εστίασης. Τέτοια μέτρα δύναται να είναι η θερμομέτρηση των πελατών κατά την είσοδό τους, ο περιορισμένο αριθμός φιλοξενούμενων ατόμων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και φυσικά οι αποστάσεις.

Τι θα ισχύσει με τον αθλητισμό

Παράληλα, έχει τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση και το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε δηλώσει ότι οι Ακαδημίες και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολο του θα ανοίξει όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια αναφερόμενος στις 10 Μαΐου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος.

Τι θα ισχύσει για τις οργανωμένες παραλίες

Ακόμη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ τη Μεγάλη Παρασκευή (30/4), ο γ. γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, προανήγγειλε το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στις 15 Μαΐου 2021.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;