4 συμβουλές για να ξεκινήσεις διαλογισμό
Επειδή δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσεις διαλογισμό!

Αν δουλεύεις πολύ, είσαι φοιτητής ή μαθητής που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις Πανελλήνιες 2021, τότε μάλλον η καθημερινότητά σου χαρακτηρίζεται από (πολύ) άγχος. Σε αυτή την περίπτωση ο ο διαλογισμός ίσως είναι αυτό που χρειάζεσαι, ώστε να απομακρύνεις κάθε αρνητική ενέργεια, αλλά και κάθε μορφή στρες και άγχους, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι ο διαλογισμός μπορεί να σε χαλαρώσει και να σε κάνει να σκεφτείς κάποια πράγματα πιο ψύχραιμα, συγκεντρωμένα και καθαρά.

Ο διαλογισμός, λοιπόν, είναι το “μέσο” που θα σε βοηθήσει στην αρχή, τη διάρκεια ή το τέλος της ημέρας, προκειμένου να χαλαρώσεις, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για αυτή τη “μέθοδο” χαλάρωσης δε χρειάζεσαι πολλή ώρα. Αν και πολλοί άνθρωποι φαντάζονται το διαλογισμό ως κάτι εξωπραγματικό και χρονοβόρο, στην πραγματικότητα απλώς είναι πολύτιμος χρόνος που με την κατάλληλη καθοδήγηση και συγκέντρωση (τουλάχιστον στην αρχή) ηρεμεί τις σκέψεις και “διώχνει” τον αρνητισμό σου. Μάλιστα, ο χρόνος που θα αφιερώσεις στο διαλογισμό καθορίζεται πάντα από σένα.

Επομένως, γιατί να μην του δώσεις μία ευκαιρία;

1. Ο χρόνος

Δεδομένου ότι στόχος είναι ο διαλογισμός να γίνει ένα μικρό κομμάτι της καθημερινότητάς σου, δηλαδή μία μικρή συνήθεια, είναι σημαντικό να προγραμματίζεις μία συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να διαλογίζεσαι καθημερινά. Έτσι, έχοντας μία συγκεκριμένη ώρα, την οποία θα αφιερώνεις καθημερινά στο διαλογισμό, μπορείς να δημιουργήσεις μία νέα συνήθεια, ενώ από ένα σημείο και μετά θα είναι δύσκολο να “κόψεις” αυτή τη συνήθεια, με αποτέλεσμα να αποκομίζεις διαρκώς τα οφέλη αυτής της μεθόδου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν 15 λεπτά για διαλογισμό μόλις ξυπνούν το πρωί ή λίγο πριν πέσουν για ύπνο το βράδυ.

2. Ο χώρος

Η αλήθεια είναι πως ένα πολύβουο μέρος, δεν είναι ιδανικό για διαλογισμό, καθώς ο διαλογισμός απαιτεί πάνω απ’ όλα συγκέντρωση. Έτσι, είναι σημαντικό να επιλέξεις (ή να δημιουργήσεις) ένα χώρο ή ένα δωμάτιο, που είναι ήσυχο και εσύ νιώθεις άνετα. Ακόμη, αν επιλέξεις να διαλογιστείς το πρωί, θα σε βοηθήσει πολύ το φως του ήλιου, οπότε ίσως θα έπρεπε να βρεις ένα ευήλιο μέρος. Τέλος, δεν αρκεί να βρεις ένα μέρος για διαλογισμό, αλλά -ειδικά αν πρόκειται για ένα μέρος εντός του σπιτιού σου- θα πρέπει να τον διατηρήσεις καθαρό και τακτοποιημένο.

3. Η αρχή

Είναι αρκετά σημαντικό να ξεκινάς κάθε φορά το “ταξίδι” σου στο διαλογισμό με μερικές βαθιές ανάσες. Το να παίρνεις βαθιές ανάσες μπορεί να “ενεργοποιήσει” μία θετική και χαλαρωτική ανταπόκριση στον εαυτό σου. Έτσι, όντας χαλαρός/ούσα χαλαρή θα μπορείς να συγκεντρωθείς στο διαλογισμό σου. Ακόμη, δεδομένου ότι μόλις ξεκινάς το διαλογισμό, είναι προτιμότερο να ακολουθήσεις κάποιο πρόγραμμα guided meditation (δηλαδή καθοδηγούμενου διαλογισμού). Μπορείς να βρεις επί πληρωμή ή και δωρεάν στο internet, και όπως θα παρατηρήσεις σχεδόν κάθε φορά ο “coach” θα σου ζητάει να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες.

4. Συναισθήματα

Μετά το τέλος του διαλογισμού μπορεί να νιώσεις διάφορα συναισθήματα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να νιώσεις χαρά, ανακούφιση, αλλά και… δυσφορία! Είναι σημαντικό να αποδεχτείς όλα τα συναισθήματα είτε είναι αρνητικά είτε θετικά, να τα κατανοήσεις, και ίσως να “δώσεις” λίγα λεπτά στον εαυτό σου, ώστε να νιώσεις ευγνωμοσύνη που αφιέρωσες χρόνο στον εαυτό σου και τη φροντίδα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;