Αστεροσκοπείο, του Μίλτου Σαχτούρη
"Να κριθεί κάθε Άνοιξη από τη χαρά της".

Ο Μίλτος Σαχτούρης ήταν γιος του δικαστικού και νομικού συμβούλου του κράτους, Δημητρίου Σαχτούρη και της Αγγελικής Παπαδήμα, ενώ η οικογένεια του πατέρα του είχε καταγωγή από την Ύδρα με μεγάλη ιστορία στο πολεμικό ναυτικό. Στην ηλικία των 5 ετών ο ποιητής και η οικογένειά του μετακόμισαν στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε. Μετά από επίμονη παρότρυνση του πατέρα του ο Μίλτος Σαχτούρης το 1937 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1938, δημοσίευσε με το ψευδώνυμο Mίλτος Xρυσάνθης ένα διήγημα στο περιοδικό Εβδομάδα. Δυστυχώς, το 1939 έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του και έτσι, ο Μίλτος Σαχτούρης αποφάσισε να επιδοθεί ολοκληρωτικά στην ποίηση, με αποτέλεσμα λίγα χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1944, και όντας τεταρτοετής φοιτητής να κάψει τα βιβλία που διάβαζε και να πουλήσει την βιβλιοθήκη του πατέρα του με τα νομικού περιεχομένου βιβλία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ελένη Τουλούπη (@theatrophile)

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έπασχε από φυματίωση με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα να παραμείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι. Ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο την εποχή του Εμφυλίου, όταν και αποφάσισε να υπηρετήσει το στρατό.

Οι κριτικοί άρχισαν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την ποίησή του κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ μερικοί από τους πιο αξιόλογους ακαδημαϊκούς και κριτικούς, όπως οι Δ. Μαρωνίτης και Γιάννης Δάλλας, ασχολήθηκαν με το έργο του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μίλτος Σαχτούρης τιμήθηκε με τρία κρατικά βραβεία του, ποιήματά του εντάχθηκαν σε σχολικά εγχειρίδια, με ένα να αποτελεί μέρος της ύλης των Πανελληνίων εξετάσεων στο παρελθόν.

Τα ποιήματά του, μάλιστα, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες όπως Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά και Πολωνικά.

Πολιτικά έτεινε προς την Αριστερά, αλλά δεν ήταν απολύτως ενταγμένος σε αυτήν. Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, δεν νυμφεύτηκε ποτέ, αλλά από το 1960 έως και το 2005 που έφυγε από τη ζωή διατηρούσε δεσμό με την σύντροφό του και ζωγράφο, Γιάννα Περσάκη.

Ακολουθεί το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη με τίτλο “Αστεροσκοπείο”.

Διαρρήχτες του ήλιου
δεν είδαν ποτέ τους πράσινο κλωνάρι
δεν άγγιξαν φλογισμένο στόμα
δεν ξέρουν τι χρώμα έχει ο ουρανός

Σε σκοτεινά δωμάτια κλεισμένοι
δεν ξέρουν αν θα πεθάνουν
παραμονεύουν
με μαύρες μάσκες και βαριά τηλεσκόπια
με τ’ άστρα στην τσέπη τους βρομισμένα με ψίχουλα
με τις πέτρες των δειλών στα χέρια
παραμονεύουν σ’ άλλους πλανήτες το φως

Να πεθάνουν

Να κριθεί κάθε Άνοιξη από τη χαρά της
από το χρώμα του το κάθε λουλούδι
από το χάδι του το κάθε χέρι
απ’ τ’ ανατρίχιασμά του το κάθε φιλί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;