Lockdown: Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως ταξιδέψουν - Τα σχέδια για το Πάσχα
Συνεδριάζουν οι ειδικοί για εμπορικά κέντρα & φροντιστήρια - Ποιες ομάδες πολιτών είναι πιθανότερο να κάνουν Πάσχα στο χωριό - Το αισιόδοξο σενάριο για την εστίαση.

Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει διεξοδικά ποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων του lockdown.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι θα αναλύσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να θέσουν όλα τα στοιχεία στην ολομέλεια της επιτροπής, η οποία θα κληθεί να απαντήσει και να δώσει το «πράσινο φως» ή όχι για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Παρότι τα χτεσινά κρούσματα με λοίμωξη covid-19 έφθασαν τα 4.033 και το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων (802), στην επιτροπή σήμερα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, καθώς και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού.

Ειδικότερα, οι λοιμωξιολόγοι θα συζητήσουν σήμερα (14/04) για:

-Άνοιγμα κέντρων αισθητικής,

-Άνοιγμα πολυκαταστημάτων,

-Άνοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου),

-Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού.

Σημειώνεται πως, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη (15/04) υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.

Οι 3 κατηγορίες πολιτών που ίσως ταξιδέψουν – Τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό

«Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους φαίνεται να έχει προκαλέσει το ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού το Πάσχα.

Η κυβέρνηση έχει δείξει την πρόθεσή της για άρση των περιορισμών των μετακινήσεων, ωστόσο, αναμένει το «πράσινο φως» από τους ειδικούς, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Προϋπόθεση για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των self test για μετακίνηση με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών.

Οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν -αν τους ζητηθεί, τις αρμόδιες αρχές.

Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν ιαθεί.

Πάσχα στο χωριό

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ότι η εισήγηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή θα είναι το να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, είναι το σχέδιο που θα ακολουθηθεί, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα self tests.

Προς το παρόν, το βασικό σενάριο θέλει τους πολίτες να πρέπει να έχουν κάνει τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν ταξιδέψουν και να δείχνουν την βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος κατά την διάρκεια των ελέγχων στα διόδια.

Την ίδια ώρα, εύλογο είναι το ερώτημα που αφορά σε ποιες ομάδες πληθυσμού θα επιτραπεί η έξοδος από τις πόλεις.

Κοντολογίς, μόνο οι θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα μπορούν να φύγουν για τα χωριά τους, ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε τρεις ομάδες πληθυσμού.

-Αυτοί που έχουν κάνει το self test,

-αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού και έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και

-αυτοί που έχουν νοσήσει, έχουν αναρρώσει και έχουν ανοσία και δεν μεταδίδουν τον ιό.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες είναι θέμα 24ώρων να αποκρυσταλλωθούν, ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τι προβλέπεται για την εστίαση

Άλλο ένα θέμα που θεωρείται μείζον είναι φυσικά η εστίαση και το κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει σύντομα έστω και σε εξωτερικούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του protothema.gr, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, με πρωτοβουλία κυρίως του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι τα καταστήματα εστίασης να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους πριν ακόμα και από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε αυτήν την σκέψη οδηγούν και οι εικόνες ακραίων συνωστισμών και υπαίθριων πάρτι σε πλατείες της χώρας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με καταστολή αφού η κόπωση των πολιτών από τα lockdown είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Πάντως, αν και η συζήτηση μοιάζει πρόωρη, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι η εστίαση να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου να της δοθεί χρόνος προσαρμογής μετά από τόσους μήνες απραξίας, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;