Spotlight στον Μιχάλη Κακογιάννη από το Cinobo
Ευριπίδης κατά Κακογιάννη στο Cinobo με την εμβληματική τριλογία των τραγωδιών που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και σημείωσαν διεθνή επιτυχία.

Spotlight στον Μιχάλη Κακογιάνη κάνει αυτόν τον καιρό η ελληνική streaming πλατφόρμα Cinobo, έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές που έχει αναδείξει η χώρα μας, επικεντρώνοντας μάλιστα το ενδιαφέρον στην εμβληματική τριλογία -μεταφορά του στην κινηματογραφική οθόνη, των έργων αρχαίας τραγωδίας του Ευριπίδη, που σημείωσαν διεθνή επιτυχία και κέρδισαν πληθώρα βραβείων και διακρίσεων.

Πρόκειται για τρεις ταινίες με ξεχωριστή σημασία, οι οποίες συνέδεσαν τις πιο κλασικές θεατρικές παραδόσεις με το σύγχρονο μέσο του κινηματογράφου. Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης: «Όλες οι ταινίες που σκηνοθέτησα είχαν και έχουν αντίκρισμα στην πραγματικότητα, οι τραγωδίες πάλι είναι πάντα σύγχρονες».

Ηλέκτρα

Πρόκειται για την αξεπέραστη μέχρι σήμερα περίπτωση μεταφοράς της αρχαίας τραγωδίας στο σινεμά στην πρώτη απόπειρα του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στην πρώτη αυτή ταινία της τριλογίας, η Ειρήνη Παππά έδωσε ρεσιτάλ στον ομώνυμο ρόλο, ενώ το Φεστιβάλ Κανών του 1962 «αναγκάζεται» να θεσπίσει ειδικό βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς, προκειμένου να τιμήσει αυτό το ανένταχτο έργο.

Το φιλμ ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ κέρδισε συνολικά περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, όπως όταν σαρώνει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Λαμβάνει ενθουσιώδεις κριτικές και θετικά σχόλια ακόμα και από τους «New York Times», που χαρακτηρίζουν την «Ηλέκτρα» ως «εκθαμβωτική εκμετάλλευση του κινηματογραφικού μέσου που μετουσιώνει το χρυσάφι της προφορικής ποίησης σε μια άλλη μορφή τέχνης». Για τη «Le Monde» το συνολικό έργο «ήταν ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, μια ταινία συγκλονιστική, που βγάζει από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του». 

Ιφιγένεια

Η ταινία “Ιφιγένεια” βραβεύθηκε με το Belgian Femina Award και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βραβεύθηκε ως η Καλύτερη Ταινία, ενώ στον ίδιο διαγωνισμό, η Παπαμόσχου κέρδισε και το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Το “Ιφιγένεια” του 1977, σε σκηνοθεσία και σενάριο Μιχάλη Κακογιάννη, είναι βασισμένη στο αρχαιοελληνικό μυθολογικό πρόσωπο της Ιφιγένειας, κόρης του Αγαμέμνωνα και της Κλυταιμνήστρας, οι οποίοι διατάχτηκαν από τη θεά Άρτεμι, να τη θυσιάσουν.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Ξενόγλωσσο Όσκαρ και επίσημη συμμετοχή στις Κάννες το 1978, με την εμβληματική Ειρήνη Παππά ως Κλυταιμνήστρα. Ίσως να πρόκειται και για την πιο πιστή μεταφορά αρχαίας τραγωδίας στον κινηματογράφο, ιδιαίτερα σε επίπεδο ατμόσφαιρας και χειρισμού της δραματικής έντασης.

Τρωάδες (The Sense Of An Ending)

Οι “Τρωάδες” είναι δραματική ταινία αμερικανικής, βρετανικής, και ελληνικής παραγωγής του 1971 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Πρωταγωνίστησαν οι: Κάθριν Χέπμπορν, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, και Ειρήνη Παππά. Το κινηματογραφικό έργο βασίστηκε στην τραγωδία Τρώαδες του Ευριπίδη χωρίς την συμμετοχή των θεοτήτων στην ταινία, και η μουσική επένδυση έχει γίνει από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κακογιάννης, Θεοδωράκης και τρεις από τις σπουδαιότερες γυναίκες ηθοποιούς (Κ. Χέμπορν, Β. Ρεντγκρέιβ, Ε. Παππά) συνθέτουν μια από τις πιο εμβληματικές μεταφορές αρχαίας τραγωδίας στο σινεμά.

Ο Κακογιάννης αναλαμβάνει την διασκευή, με τον Μίκη Θεοδωράκη να επιμελείται την μουσική επένδυση και τις Κάθριν Χέμπορν (Εκάβη), Βανέσα Ρεντγκρέιβ (Ανδρομάχη) και Ειρήνη Παππά (Ελένη) να βρίσκονται σε κεντρικούς ρόλους. Οι τρεις μυθικές πρωταγωνίστριες συμβάλλουν καταλυτικά στην δημιουργία ενός ακόμα κλασικού φιλμ που αναδεικνύει το πρότυπό του.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης, ενώ η Κάθριν Χέπμπορν βραβεύτηκε για την ερμηνεία της με το βραβείο κοινού του Κάνσας Σίτυ και η Ειρήνη Παππά από το Εθνικό Συμβούλιο Επιθεώρησης Κινηματογράφου των ΗΠΑ με το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;