Γρηγόριος Ξενόπουλος: 4 βιβλία του συγγραφέα με αφορμή το θάνατό του
Σαν σήμερα το 1951 αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γρηγόριος Ξενόπουλος...

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και λογίους, ο οποίος άφησε μεγάλη και σημαντική παρακαταθήκη στα ελληνικά γράμματα, ήταν ο περίφημος Γρηγόριος Ξενόπουλος.

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος γεννήθηκε στην στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Δεκεμβρίου 1867. Ο πατέρας του, Διονύσιος, ήταν Ζακυνθινός που αρχικά ήταν στρατιωτικός. Όταν όμως θεώρησε πως αδικήθηκε μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο. Εκεί, γνώρισε τη μητέρα του Γρηγόριου Ξενόπουλου, Ευθαλία, η οποία είχε καταγωγή από το Φανάρι και την οποία νυμφεύτηκε. Μάλιστα, ένα χρόνο μετά τη γέννηση του Γρηγόριου Ξενόπουλου, το 1898, μετακόμισαν στη Ζάκυνθο.

Μαζί απέκτησαν έξι παιδιά ένα εκ των οποίων ήταν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Η αδελφή του, Χαρίκλεια, είχε επίσης καλλιτεχνική φλέβα, αφού ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Ζάκυνθο, μέχρι το 1883, όταν γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Φυσικομαθηματικά, μετά από προτροπή του φίλου του Νικολάου Μοτσενίγου. Ωστόσο, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, καθώς εξαρχής ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, η οποία αποτέλεσε και τη μοναδική πηγή εσόδων του.

Το σπίτι του συγγραφέα στη Ζάκυνθο, πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου μπορείτε να βρείτε προσωπικά είδη του συγγραφέα, χειρόγραφά του, εκδόσεις των έργων του, τεύχη του περιοδικού “Η Διάπλασις των Παίδων“, διάφορα βιβλία, φυλλάδια, έντυπα, φωτογραφικό υλικό κλπ.

Επίσης, στα εκθέματα του περιλαμβάνονται αντικείμενα, έπιπλα, και σκεύη από το σπίτι της οικογένειας Ξενoπούλου, καθώς και διάφορα είδη σχετικά με την κόρη του συγγραφέα, Ευθαλία Ξενοπούλου-Νάτσιου και το σύζυγό της, Χριστόφορο Νάτσιο, γλύπτη.

Από το 1892 εγκαταστάθηκε μόνιμα πλέον στην Αθήνα, το 1894 νυμφεύθηκε την Ευφροσύνη Διογενίδη, με την οποία χώρισε ενάμιση χρόνο μετά έχοντας αποκτήσει μία κόρη. Έπειτα, ο συγγραφέας νυμφεύθηκε ξανά το 1901 τη Χριστίνα Κανελλοπούλου, με την οποία απέκτησε άλλες δύο κόρες.

Όσον αφορά τον κόσμο των γραμμάτων, η Ελλάδα και ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός χρωστάει πολλά στο Γρηγόριο Ξενόπουλο. Ο ίδιος θεωρείται θεμελιωτής του νεοελληνικού θεάτρου, υπήρξε σημαντικός κριτικός της λογοτεχνίας, ιδρυτής και εκδότης του μακροβιότερου λογοτεχνικού περιοδικού της Νέας Εστίας. Ακόμη, ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν συστηματικά με την παιδική λογοτεχνία, ενώ ίδρυσε και το περιοδικό “Διάπλασεως των Παίδων” , στο οποίο αφιέρωσε πολύ χρόνο και μεράκι.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γρηγόριος Ξενόπουλος ήταν αυτός που “ανακάλυψε” τον οικουμενικό Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη. Πιο συγκεκριμένα, αν και ο Κ. Π. Καβάφης έγραφε εδώ και αρκετά χρόνια, ήταν ακόμη άγνωστος στο ελληνικό κοινό, μέχρι τη στιγμή που ο Ξενόπουλος δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Ένας ποιητής” στο πασίγνωστο έντυπο της εποχής, “Τα Παναθήναια” στις 30 Νοεμβρίου 1903. Εκεί ουσιαστικά ο Ξενόπουλος σύστησε τον -πλέον- οικουμενικό ποιητή στο ελληνικό κοινό, όταν εκείνος ήταν ακόμη άγνωστος.

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου 1951 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, κάτι που από μόνο του δείχνει τη σπουδαιότητα του έργου του για τα ελληνικά γράμματα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vaterlo (@v_aterlo)

Ακολουθούν μερικά έργα, ώστε να γνωρίσεις αυτή την τεράστια λογοτεχνική φυσιογνωμία καλύτερα!

1. Ο Ποπολάρος

Περίληψη:  Πρωτοδημοσιεύτηκε με τον τίτλο ο “Αντάρτης”. Ο Ζέππος ο Πεμπονάρης είναι ο ποπολάρος, που μια όμορφη αρχοντοπούλα, η κοντεσσίνα Ελδά τον μεταχειρίζεται απάνθρωπα, απάνω κάτω σα σκυλί. Έτσι στην ψυχή του πληγωμένου ποπολάρου ξυπνά όλο το μίσος της τάξης του, για να αρχίσει μια πάλη – μια άγρια μάχη, ένα επεισόδιο στο μεγάλο, τον προαιώνιο πόλεμο των τάξεων…

2. Η Απερίγραπτη

Περίληψη:  Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά! Ο ήρωας του έργου ωραιότατος τριανταπεντάρης, πλούσιος και αριστοκράτης, τύπος κοσμοπολίτη, γνωρίζεται με την δεκαεφτάχρονη ηρωίδα του τη Θάλεια. Η Θάλεια δέχεται τόσο έντονα το αίσθημα της αγάπης, που παρά τη διαφορά της ηλικίας τους, και τόσα πολλά άλλα εμπόδια, θα συνδέσει τελικά τη ζωή της με τον αγαπημένο της;

3. Η Άπιστη

Περίληψη:  “Η Άπιστη”… Ένα ακόμα μυθιστόρημα του Ξενόπουλου με θέμα την ανθρώπινη καρδιά. Ένα βιβλίο σχεδόν «άγνωστο» μέχρι τώρα, πλημμυρισμένο παλμό, θεμελιωμένο σε καταστάσεις παράξενες, αλλά και πραγματικές. Ένα έργο στο οποίο συγκρούονται και αλληλοσυμπληρώνονται ο έρωτας και η μοίρα, για να συνθέσουν μια μεγάλη ευτυχία, που το φως της πλημμυρίζει και μας.

4. Ο Κόκκινος Βράχος

Περίληψη: Όταν η Φωτεινή Σάντρη υποδέχεται τον Άγγελο στο σπίτι του «Κόκκινου Βράχου», μέσα στα λιοστάσια με το κοκκινόχωμα, στους ανθοστόλιστους κήπους, στις παραλίες και στις γραφικές εκκλησιές, γεννιέται ένα περίεργο «σ’ αγαπώ». Ανάμεσα στη Φωτεινή και τον Άγγελο ένας έρωτας ξεκινά σαν το χαμόγελο της άνοιξης. Απότομα όμως μεταμορφώνεται σε καταλυτική δύναμη. Εκείνο το καλοκαίρι στη βίλα του «Κόκκινου Βράχου» κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις μοιραίες συνέπειες αυτής της γνωριμίας στη ζωή της Φωτεινής Σάντρη – μιας από τις πιο δημοφιλείς ηρωίδες του Ξενόπουλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
FT
2 - 4
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
FT
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
ΤΕΛ
88 - 95
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;