Πότε θα εκδοθεί η απόφαση για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής
Δίκη Χρυσής Αυγής: Εν αναμονή της ετυμηγορίας για τους συνολικά 68 κατηγορουμένους, πεντέμισι ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πότε θα εκδοθεί η απόφαση

Στις 11:00 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2020 αναμένεται να ανακοινωθεί η οριστική απόφαση για τους συνολικά 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πεντέμισι ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης (Απρίλιος του 2015).

Παρούσα και σήμερα (04/09/2020) στο Εφετείο, όπου ολοκληρώθηκε η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Τάκη Μιχαλόλια, ήταν η Μάγδα Φύσσα.

Ωστόσο, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, καθόταν έξω από τη δικαστική αίθουσα αφού δεν παρακολούθησε την αγόρευση κανενός συνηγόρου υπεράσπισης.

Σημειώνεται ότι, όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αποφυλακιστεί λόγω λήξεως του 18μηνου της προσωρινής κράτησης, μαζί και ο χρυσαυγίτης, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος δικάζεται και για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013. 

Το χρονικό της Δίκης της Χρυσής Αυγής

Δίκη Χρυσής Αυγής
Δίκη Χρυσής Αυγής: Η διεξαγωγή της δίκης ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μία ποινική δίκη, στην οποία δικάζονται 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορούνται επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η διεξαγωγή της δίκης ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: 

δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013),

-Η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012) και

απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ συνεξετάζονται και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Σχεδόν έξι χρόνια έχουν περάσει από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο μουσικός και αντιρατσιστής δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι, «ξεγυμνώνοντας» το πρόσωπο του φασισμού στην Ελλάδα, ενώ το συμβάν, σε συνδυασμό με άλλες επιθέσεις και φονικές ενέργειες φιλικά προσκείμενων στην «ιδεολογία» της Χρυσής Αυγής προσώπων (όπως η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν τον Ιανουάριο του 2013), κατέδειξαν, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι το μόνο που κρυβόταν πίσω από την κοινοβουλευτική «μάσκα» της Χρυσής Αυγής, ήταν εθνικιστικό μίσος και εγκληματική ματσίλα.

Ο νεαρός ράπερ, Παύλος Φύσσας, που ήταν εξίσου γνωστός με το όνομα Killah P, δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 από τον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος ήταν ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής.

Η δολοφονία αποδόθηκε σε πολιτικά κίνητρα και οι ανακρίσεις ενέπλεξαν κι άλλα μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας βγήκε συνοδευόμενος από τη σύντροφό του σε μια καφετέρια και μαζί με άλλα 8-10 άτομα παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου. Στην ίδια καφετέρια βρίσκονταν επίσης μια παρέα ακόμα δυο-τριών ατόμων.

Σύμφωνα με την προανάκριση, υπήρξε ένταση ανάμεσα στις δύο παρέες, ενώ στη συνέχεια, η δεύτερη παρέα άρχισε να καλεί ενισχύσεις.

Μέλος της δεύτερης παρέας, ο Ιωάννης Άγγος, υπεύθυνος ασφάλειας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής που, σύμφωνα με την απολογία του στις ανακρίτριες, κάλεσε τον ιεραρχικά ανώτερό του, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ΤΟ, Καζαντζόγλου και τον πληροφόρησε για την παρουσία του Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια.

Σύμφωνα με τον πυρηνάρχη Νίκαιας της ΧΑ, Γιώργο Πατέλη, ο Καζαντζόγλου του τηλεφώνησε λίγα λεπτά αργότερα. Γύρω στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της ΧΑ από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Ολοι τώρα τοπική. Οσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα».

Η Αστυνομία ανέφερε ότι στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία Κοράλι.

Στις 23:59:19 ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Οι αστυνόμοι μετέβησαν στην καφετέρια, έξω από την οποία βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων, κάποια από τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα. Εκεί, οι αστυνόμοι είδαν τον Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος και όσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Ρουπακιά ως το δράστη της επίθεσης, τον οποίο και συνέλαβαν.

Ο Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Όταν βγήκε το φέρετρο από την εκκλησία ακούστηκαν τα συνθήματα «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», «Θάνατος στον φασισμό», ενώ την ώρα της ταφής οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν στίχους των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα.

Διαδηλώσεις εκτός από την Ελλάδα, έλαβαν χώρα και στο Παρίσι, την Βαρκελώνη, την Βαλένθια και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, ο Γ. Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος και κρατούνταν στη ΓΑΔΑ, ενώ λίγες μέρες αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Κανένας δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πειραιά δεν ανέλαβε τον Ρουπακιά. Με αφορμή την δολοφονία του Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκίνησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, του προέδρου του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Η. Κασιδιάρη, Γ. Λαγού και άλλοι στελεχών του κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος αφέθησαν ομόφωνα ελεύθεροι μετά από μέρες.

Το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου, υιοθετώντας αίτημα πολιτών και συλλογικοτήτων, αποφάσισε να μετονομαστεί η Παναγή Τσαλδάρη σε οδό Παύλου Φύσσα.

Η δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015.

Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη της ΧΑ πρακτικά διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά από 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου 2016, καθώς οι συνήγοροι έλαβαν κατάλληλες άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Έπεσε η αυλαία στην Δίκη της Χρυσής Αυγής – Στις 7 Οκτωβρίου η ετυμηγορία

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

| Πεντέμισι χρόνια και 453 συνεδριάσεις μετά, αναμένουμε την ετυμηγορία για την ιστορική Δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου 2020 (11:00 πμ). Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή όσων συγκροτούν τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.✊? #δίκηχρυσήςαυγής #παυλοςφυσσας #killahp #neolaiagr

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr) στις

Συνολικά 68 κατηγορούμενοι περιμένουν την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Γραμματέας της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, 17 πρώην βουλευτές και οι 18 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μετά από ακροαματική διαδικασία 5,5 χρόνων, έπεσε σήμερα (Παρασκευή 04/09/2020) η αυλαία, με την αγόρευση του συνήγορου υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει στους δικαστές την αθώωση, τόσο του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, όσο και των 17 πρώην βουλευτών του κόμματος από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Η κα Οικονόμου πρότεινε στους δικαστές να απαλλάξουν τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιάννη Λαγό, τον Χρήστο Παππά, τον Ηλία Παναγιώταρο και τους υπόλοιπους πρώην βουλευτές από την κατηγορία της -κατά περίπτωση- διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Ομοίως, η ίδια πρότεινε την απαλλαγή για το ίδιο αδίκημα και όσων από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους το αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Κατά την κρίση της εισαγγελέως, για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα, δεν δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Για την ανθρωποκτονία του νεαρού μουσικού, η εισαγγελέας πρότεινε την αποκλειστική ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά και την αθώωση των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων.

Αδ. Οικονόμου: Ένοχος μόνο ο Ρουπακιάς – Δεν είχαν δόλο τα 17 φερόμενα μέλη της ΤΟ της Νίκαιας  

Όπως είπε τότε στην τοποθέτησή της η εισαγγελέας, δεν προέκυψε η γνώση της τέλεσης της ανθρωποκτονίας και η αποδοχή της απόφασης του Γ. Ρουπακιά. «Δεν προέκυψε αν γνώριζαν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του Γ. Ρουπακιά και παρέμειναν στο σημείο. Ήταν ελάχιστοι ο χρόνος για να γίνει δεκτό ότι μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Άλλωστε ουτε οι αυτόπτες μάρτυρες κατάλαβαν ότι υπήρχε μαχαίρι, μόνο ότι ο Ρουπακιάς τον αγκάλιασε» [..] «η παρουσία των κατηγορούμενων οφειλόταν στη βούληση τους να συνδράμουν τους Τσαλίκη και Άγγο κατά όλης της παρέας του Φύσσα κατά την παρουσία τους στην καφετέρια». 

Η Αδαμαντία Οικονόμου ανέφερε σχετικά με τον φερόμενο δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ότι μόνος του αποφάσισε και εκτέλεσε την ανθρωποκτονία, πράγμα που προκύπτει, καθώς «ήρεμος με κανονικό βηματισμό επέστρεψε στο αμάξι του καπνίζοντας». […] «ήθελε να φονεύσει τον παθόντα όπως προκύπτει από τα χτυπήματα που καταφέρθηκε με μανία. Είχε ήρεμη σκέψη πριν και μετά την υλοποίηση της πράξης και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτέλεσμα έπληξε με αναδιπλωμένο μαχαίρι τον Παύλο Φύσσα».

Πέντε, και πλέον, χρόνια μετά την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης, αναμένουμε την τελική απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στις 11:00 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2020.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε πρόσφατη δημοσίευσή του ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης:

“Γιατί όσο βέβαιο είναι ότι οι δικαστές είναι αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν, άλλο τόσο αδιαμφισβήτητο είναι ότι η απόφαση σ’ αυτή την ιστορική δίκη θα κρίνει, όχι μόνο την απαίτηση των θυμάτων για δικαιοσύνη αλλά και τη φύση της πολιτείας στην οποία θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Η δημοκρατία είναι διάδικος και τελικά διακύβευμα σε αυτή την υπόθεση. Και η φωνή αυτών που τη συγκροτούν και την υπερασπίζονται, τώρα είναι η ώρα να ακουστεί.”

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;