Πέντε φωτογραφίες που συγκλόνισαν τον κόσμο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας, σας παρουσιάζουμε πέντε από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Η φωτογραφία αποτελεί μία μορφή τέχνης πολύ διαδεδομένη και αγαπημένη από όλο τον κόσμο. Σκοπός της πέρα από το κομμάτι της αισθητικής, είναι να προβληματίσει και να φέρει στο φως της δημοσιότητας πτυχές της πραγματικότητας, όσο σκληρή και αν είναι μερικές φορές.

Ανάμεσα στις αμέτρητες φωτογραφίες που υπάρχουν, κάποιες συγκλονίζουν, περιγράφουν τη σκληρή αλήθεια και εγείρουν αρκετούς προβληματισμούς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας, σας παρουσιάζουμε πέντε από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

V-J Day, Times Square, 1945, Alfred Eisenstaedt 

O B’ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις έχει τελειώσει, οι Ιάπωνες σηκώνουν λευκή σημαία και οι Αμερικανοί στρατιώτες γιορτάζουν την λήξη καταφθάνοντας στην Νέα Υόρκη και πανηγυρίζοντας στους δρόμους της. Ένας από αυτούς φιλά την όμορφη νοσοκόμα και γίνεται παγκοσμίως γνωστός χάρη στον φακό του Eisenstaedt. Ωστόσο, αυτό το φιλί δεν κρύβει μια ιστορία αγάπης, αλλά τον ενθουσιασμό ενός ναύτη, ο οποίος φιλούσε εκείνη την ημέρα όποια γυναίκα έβλεπε μπροστά του, για να καταλήξει στο ιστορικό εξώφυλλο του περιοδικού Life.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ALFRED EISENSTAEDT (@alfredeisens)

Tο κορίτσι από το Αφγανιστάν, Steve McCurry, 1984 

Γνωστό ως «το κορίτσι από το Αφγανιστάν» -καθώς η ταυτότητά της έμεινε άγνωστη μέχρι το 2002, οπότε και αποκαλύφθηκε-, η Sharbat Gula έγινε σύμβολο του διαρκούς αγώνα των μεταναστών σε όλη την Γη. Ο φωτογράφος έχει δηλώσει πως, βρισκόμενος στον καταυλισμό, τα βήματά του τον πήγαν από μόνα τους προς την κοπέλα, σαν να τον μαγνήτισε κάποια δύναμη. Πολύ πιθανόν να ήταν το υπέροχο βλέμμα της, που εκφράζει μέσα από την ομορφιά του όλο τον βουβό πόνο ενός λαού σε “εξορία” και αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εξώφυλλα του περιοδικού National Geographic στην ιστορία της κυκλοφορίας του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Olga Kazaka (@olgakazaka)

Phan Thi Kim Phuc, Nick Ut, 1972 (Associated Press) 

Στο χωριό Trang Bang του Βιετνάμ, οι βόμβες ναπάλμ σκάνε και τα παιδάκια τρέχουν πανικόβλητα και τραυματισμένα. Το γυμνό κοριτσάκι της φωτογραφίας έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα και ο φωτογράφος, αφού αποτυπώσει το συγκλονιστικό στιγμιότυπο μεταφέρει το κοριτσάκι και μερικά ακόμη παιδιά σε κοντινό νοσοκομείο, όπου χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να επουλωθούν τα τραύματά τους. Ταυτόχρονα, ο φωτογράφος Nick Ut έχει κερδίσει το Pulitzer, ενώ πλέον το κοριτσάκι που επιβίωσε, εργάζεται για την Unesco.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandra M L P Gonçalves (@sandramlpgoncalves)

Θέα από το παράθυρο, Joseph Nicéphore Niépce, Le Gras, 1826

Η πρώτη γνωστή μόνιμη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ από τον «εφευρέτη» της φωτογραφίας, που χρησιμοποίησε μία δική του κάμερα, ένα κομμάτι χαρτί με χλωριούχο άργυρο για σκιάσεις. Χάρη στον πειραματισμό του άνοιξε ένας νέος δρόμος για την σύγχρονη φωτογραφία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joseph Nicéphore Niépce (@nicephore__niepce__)

Η μητέρα μετανάστρια, Dorothea Lange, 1936

Αυτή η γυναίκα, με όνομα Florence Owens Thompson, έγινε το «πρόσωπο» των μεταναστριών-μανάδων σε όλο τον κόσμο. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 1936 και η 32χρονη τότε Thompson και τα εφτά παιδιά της ήταν μερικά από τα θύματα της κρίσης.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dorothea Lange (@dorothea_lange)

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 13 
  
 2 
 1